Ruimte voor nieuwe patiënten in onze groepsbehandelingen op de polikliniek psychiatrie
Er is ruimte op onze polikliniek psychiatrie voor de volgende patiënten:
- Groepsbehandeling voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen
- Groepsbehandeling voor patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Psychotherapeutische AFT deeltijdbehandeling – (groepsbehandeling)
Wij bieden drie deeltijdbehandelingen in groepsverband voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis (of een vermoeden op). Wij zien vooral mensen met ontwijkende, dwangmatige, afhankelijke en borderline persoonlijkheidstrekken/ stoornissen.
Deze groepstherapieën variëren van meer op structuur gericht tot meer op inzicht gericht. Wij helpen mensen die vastlopen door eigen patronen in het denken, voelen en doen. AFT staat voor Affect Fobie Therapie. Affect Fobie wil zeggen dat mensen angst hebben voor hun eigen gevoel, of daar erg gespannen of ongemakkelijk van worden. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens zijn van verdriet, gezonde boosheid en eigenwaarde. Deze gevoelens worden afgeremd, dit geeft een intern conflict waarvoor mensen onbewust manieren zoeken om ermee om te gaan, overlevingsmechanismen. En dit zijn vaak de patronen waar iemand later in het leven weer last van krijgt. In de deeltijd leren patiënten om te gaan met hun gevoel, dit te reguleren en te uiten en zo te verbeteren in relatie, werk en gezin.
Aanhoudende lichamelijke klachten ‘ALK’ – (groepsbehandeling)
Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten komen veel voor. ALK is een overkoepelende term. Soms zijn er ook andere diagnoses gesteld zoals chronische pijn, Functioneel Neurologische Stoornis (FNS), fibromyalgie of chronische vermoeidheid. Deze aanhoudende lichamelijke klachten kunnen ernstig zijn en je gedachten en gevoelens gaan beheersen. Deze patiënten lijden vaak erg onder hun klachten, voelen zich onbegrepen en zijn beperkt in hun functioneren.
Voor de behandelaar kan het moeilijk zijn omdat je het gevoel kunt krijgen weinig voor deze mensen kunt betekenen. Wat je wel kunt doen is vooral de patiënt serieus nemen én verwijzen naar de ALK groep van de afdeling psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis. In deze groep leren patiënten de oorzaak los te laten en zich te richten op de gevolgen van de klachten. Deze gevolgen worden stap voor stap aangepakt. Het programma bestaat uit cognitieve gedragstherapie, fysiotherapie en mindfulness.
Aanmelden voor onze groepsbehandelingen kan via Zorgdomein
Er vindt dan een intake plaats met een psycholoog en psychiater gericht op diagnostiek en indicatiestelling.
Overleg
Ook voor overleg zijn wij bereikbaar om mee te denken of een verwijzing passend is. Voor vragen kunt u zich richten tot mw. E. Spierenburg, GZ psycholoog/psychotherapeut of mw. N. Visser, psychiater via de polikliniek psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis. Tel. 0251 783724.
Fertiliteitsonderzoek
Langs deze weg attenderen wij u graag op de patiënteninstructie- en -vragenlijst behorend bij sperma-onderzoek t.b.v. fertiliteitsonderzoek.
Deze is te vinden op de website https://www.rkz.nl/verwijzers/ bij ‘Documenten laboratorium’ helemaal onderaan de pagina.
Het is van belang dat de patiënt deze instructie en vragenlijst voorafgaand aan het onderzoek krijgt, doorleest en invult. Deze papieren kunnen ook worden opgehaald bij balie 40A van het laboratorium, op de 1e verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daar kan tevens een gratis opvangpotje worden opgehaald. Het is belangrijk dat alléén dit potje wordt gebruikt i.v.m. betrouwbaarheid van de resultaten van het onderzoek.
Voor het inleveren van het materiaal moet een afspraak worden gemaakt, dit kan online op rkz.prikafspraak.nl met het Zorgdomein ordernummer dat op het lab-formulier staat.
Klinisch Chemisch Laboratorium RKZ
ZorgDomein
Heeft u ZorgDomein al ontdekt? Dit online platform biedt vele voordelen voor u en uw patiënten.
Wanneer u via ZorgDomein verwijst, wordt de verwijzing direct in het patiëntendossier opgenomen. Dit helpt ons te voorkomen dat patiënten zonder verwijzing aan de balie staan, wat natuurlijk vervelend voor hen is. Momenteel ontvangen we verwijzingen via diverse kanalen zoals post, Zorgmail of persoonlijk meegegeven aan de patiënt. ZorgDomein zorgt voor een uniforme en veilige registratie van verwijzingen. Daarnaast kunt u eenvoudig bijlagen, zoals röntgenfoto’s, toevoegen.
We nodigen u van harte uit om de voordelen van ZorgDomein te ervaren en zo samen de zorg voor onze patiënten nog beter te maken.
Hieronder de voordelen op een rij:
- Veilig, makkelijk digitaal verwijzen, volgens AVG richtlijnen
- ZorgDomein is kosteloos voor u als verwijzer
- Bijlage stuurt u eenvoudig mee (röntgen foto’s)
- Direct inzicht in actuele toegangstijden
- De patiënt wordt digitaal geïnformeerd
- De verwijzing komt via ZorgDomein direct in het patiëntendossier
- Verwijs op een éénduidige manier, net zoals de huisarts
Wist u dat, net als controle patiënten nu ook nieuwe patiënten met een verwijzing via het zorgdomein heel makkelijk zelf online hun afspraken kunnen maken?
Online kunt u lezen en bekijken hoe het verwijzen via ZorgDomein werkt:
– Hoe u een verwijzing maakt in 6 stappen – ZorgDomein.
– Hoe verwijs je via ZorgDomein? – ZorgDomein instructievideo – YouTube
Schouderpoli
In het Rode Kruis Ziekenhuis is schouderorthopeed Tom Schoorl gestart met de schouderpoli in de vorm van een patiënt vriendelijke “one-stop-visit”. In deze schouderpoli krijgt de schouderpatiënt de benodigde beeldvormende onderzoek(en), en wordt in een gezamenlijk spreekuur gezien door de orthopedische chirurg en een schouderfysiotherapeut die lid is van het schoudernetwerk.
De schouderpoli vindt één keer in de twee weken plaats.
De beoordeling door de schouderfysiotherapeut wordt vergoed door de aanvullende zorgverzekering van de patiënt.
Hiermee hopen wij de diagnostiek en behandeling te bespoedigen en het aantal ziekenhuisbezoeken te stroomlijnen.
Deelnemende schouder fysiotherapeuten:
Bram de Goede – SMC IJmond – Uitgeest
Inge Rijken – Reva Centre
Maarten Blankendaal – Reva Centre
Paul Metselaar IJmed – FysioMaas
Links Tom Schoorl, schouderorthopeed
Rechts Bram de Goede – SMC IJmond – Uitgeest
Gebruik belkaart
Vanuit het RKZ hebben we een handige zogenoemde belkaart ontwikkeld. Deze kaart is bedoeld voor u als huisarts om snel een telefoonnummer van de betreffende vakgroep bij de hand te hebben. Wij krijgen geregeld klachten van de poli’s en medisch specialisten dat patiënten het spoednummer bellen. Het spoednummer is echt alleen bedoeld voor u als huisarts om direct contact te hebben met een medisch specialist. Graag het verzoek aan u om niet het spoednummer aan uw patiënten te geven.
Hierbij nog kort de uitleg over de nummers op de belkaart
- T polikliniek → Bij overleg over niet urgente zaken (huisarts of assistente)
- T spoed → Indien direct overleg tussen huisarts en specialist moet plaatsvinden (huisarts)
- In de ANW uren kunt u bellen met 0251 26 5555 keuze 2, u wordt met voorrang doorverbonden naar de receptie (huisarts)
- Spoednummers met * zijn in de ANW uren direct bereikbaar (huisarts)
Radiologie breidt uit op nieuwe afdeling in RKZ
In de nieuwbouw van het Rode Kruis Ziekenhuis breidt de afdeling Radiologie aanzienlijk uit om de toenemende vraag naar diagnostiek optimaal te kunnen beantwoorden. Met de installatie van zowel een moderne MRI-scanner als een CT-scanner, bieden we superieure beeldkwaliteit en kortere toegangstijden. Daarnaast hebben we ons team van radiologen uitgebreid, zodat we de toegenomen vraag naar radiodiagnostiek en de snelle verslaglegging kunnen waarborgen.
Wij blijven ervoor zorgen dat eerstelijns patiënten snel bij ons terecht kunnen, niet alleen voor MRI en CT, maar ook voor mammografie, echografie van de boven- en onderbuik, en MSK-diagnostiek. Zoals u van ons gewend bent, kunnen uw patiënten dezelfde dag nog bij ons terecht voor gewone röntgenfoto’s en de beoordeling hiervan, gedurende kantoortijden.
In ZorgDomein houden we onze actuele toegangstijden bij; check deze vooral. Wilt u eenvoudig overleggen met een van onze radiologen, bijvoorbeeld over een onderzoeksuitslag, voor het aanvragen van een spoedonderzoek of heeft u een andere vraag? Bel dan met de speciale radiologie huisartsenlijn: 06-20015604.
Stuurt u uw patiënten voor radiodiagnostiek ook bij voorkeur door naar een ziekenhuis waar alle specialistische zorg wordt geboden? Wij verwelkomen uw patiënten met alle zorg die zij nodig hebben.
Via ZorgDomein kunt u uw patiënten doorverwijzen naar de afdeling Radiologie van het RKZ. Ons medisch secretariaat is te bereiken op het directe nummer 0251-265670. Voor een consult met een radioloog kunt u bellen naar 06-20015604. Uw patiënten kunnen hun eigen dossier inzien via MijnRKZ.
Onze gloednieuwe afdeling Radiologie is vanaf november 2024 te vinden via de nieuwe hoofdingang van het RKZ, op de 1e etage van de nieuwbouw. Uiteraard houden we u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk