VERWIJZERSNIEUWSBRIEF MAART 2024

VERWIJZERSNIEUWSBRIEF MAART 2024

Hierbij brengen wij u met plezier onze verwijzersnieuwsbrief van maart 2024. In deze editie delen wij belangrijke updates en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op uw praktijk en de zorg voor uw patiënten.

Nieuwe zelfplanning voor patiënten bij MKA en KNO

Vanaf 18 maart kunnen patiënten zelf digitaal hun eerste afspraak plannen voor de poliklinieken MKA en KNO.

Hoe werkt het?

De patiënt krijgt na verwijzing van de huisarts of tandarts een brief of mail met informatie over de verwijzing. Op deze verwijzing staat een verwijsnummer (ZD-….). De patiënt kan hiermee inloggen op https://mijn.rkz.nl (klik op verwijsnummer) in combinatie met zijn/haar geboortedatum. Vervolgens kan de patiënt de afspraak op het voor hem/haar desgewenste moment inplannen. Op deze manier hoeft de patiënt geen telefonisch contact op te nemen met het ziekenhuis om de afspraak in te plannen.

Wat wijzigt er voor u?

Om te zorgen dat de patiënten de juiste afspraken kunnen plannen, vinden er wat wijzigingen plaats in de zorgproducten van MKA. Indien de patiënt bloedverdunners gebruikt, dient daar een specifiek zorgproduct voor geselecteerd te worden. Aan de inclusiecriteria van de andere zorgproducten wordt toegevoegd dat de patiënt geen bloedverdunners gebruikt. Wij plannen namelijk altijd een telefonisch consult in voor patiënten die bloedverdunners gebruiken. We willen u vragen hier op te letten! “

Hoe worden patiënten geïnformeerd?

De patiënten krijgen een duidelijke instructie van het zelf maken van de afspraak in hun zorgdomein bericht. Zie onderstaand bericht:

Waarom krijg ik dit bericht?

Uw zorgverlener heeft u via Zorgdomein verwezen naar het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Met dit bericht vertellen we hoe uw bezoek is aangemeld en hoe u zich op het bezoek kunt voorbereiden.

Hoe is mijn bezoek aangemeld?

Uw huisarts heeft u verwezen naar een van de poliklinieken van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarna is de verwijsbrief door de huisarts elektronisch naar de polikliniek verstuurd. Om u afspraak in te plannen verzoeken we u naar de website van MijnRKZ te gaan: https://mijn.rkz.nl. U klikt hier op de optie verwijsnummer en vult uw verwijsnummer van het Zorgdomein in (ZD….). U krijgt een overzicht met de mogelijke dagen en tijdstippen van de afspraak te zien. U kunt hier een moment kiezen en deze bevestigen. De afspraak is nu gepland!

Hieronder een overzicht van de betreffende zorgproducten MKA.

Voor KNO kunnen patienten een reguliere afspraak zelf inplannen. 

Aanvraag nabepaling per mail

Regelmatig krijgt het laboratorium RKZ telefoon met het verzoek om in een reeds afgenomen bloedmonster een extra laboratoriumtest uit te voeren. Vaak is dit mogelijk, maar soms ook niet, omdat er een ander type afnamebuis nodig is of omdat het bloedmonster al te oud is.

In plaats van bellen kan er ook een mail worden gestuurd met het verzoek voor een nabepaling. Het mailadres is: [email protected]. Uiteraard laten wij weten of het uitvoeren van de extra laboratoriumtest wel of niet mogelijk is.

Ruimte voor nieuwe patiënten op de polikliniek psychiatrie van het RKZ en in onze groepsbehandelingen

Er is ruimte op onze polikliniek psychiatrie voor de volgende patiënten:

  • Groepsbehandeling voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen
  • Groepsbehandeling voor patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

Psychotherapeutische AFT deeltijdbehandeling – (groepsbehandeling)

Wij bieden drie deeltijdbehandelingen in groepsverband voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis (of een vermoeden op). Wij zien vooral mensen met ontwijkende, dwangmatige, afhankelijke en borderline persoonlijkheidstrekken/ stoornissen.

Deze groepstherapieën variëren van meer op structuur gericht tot meer op inzicht gericht. Wij helpen mensen die vastlopen door eigen patronen in het denken, voelen en doen. AFT staat voor Affect Fobie Therapie. Affect Fobie wil zeggen dat mensen angst hebben voor hun eigen gevoel, of daar erg gespannen of ongemakkelijk van worden. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens zijn van verdriet, gezonde boosheid en eigenwaarde. Deze gevoelens worden afgeremd, dit geeft een intern conflict waarvoor mensen onbewust manieren zoeken om ermee om te gaan, overlevingsmechanismen. En dit zijn vaak  de patronen waar iemand later in het leven weer last van krijgt. In de deeltijd leren patiënten om te gaan met hun gevoel, dit te reguleren en te uiten en zo te verbeteren in relatie, werk en gezin.

Aanhoudende lichamelijke klachten ‘ALK’ – (groepsbehandeling)

Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten komen veel voor. ALK is een overkoepelende term. Soms zijn er ook andere diagnoses gesteld zoals chronische pijn, Functioneel Neurologische Stoornis (FNS), fibromyalgie of chronische vermoeidheid. Deze aanhoudende lichamelijke klachten kunnen ernstig zijn en je gedachten en gevoelens gaan beheersen. Deze patiënten lijden vaak erg onder hun klachten, voelen zich onbegrepen en zijn beperkt in hun functioneren.

Voor de behandelaar kan het moeilijk zijn omdat je het gevoel kunt krijgen weinig voor deze mensen kunt betekenen. Wat je wel kunt doen is vooral de patiënt serieus nemen én verwijzen naar de ALK groep van de afdeling psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis. In deze groep leren patiënten de oorzaak los te laten en zich te richten op de gevolgen van de klachten. Deze gevolgen worden stap voor stap aangepakt. Het programma bestaat uit cognitieve gedragstherapie, fysiotherapie en mindfulness.

Aanmelden voor onze groepsbehandelingen kan via Zorgdomein

Er vindt dan een intake plaats met een psycholoog en psychiater gericht op diagnostiek en indicatiestelling. Ook voor overleg zijn wij bereikbaar om mee te denken of een verwijzing passend is. Voor vragen kunt u zich richten tot mw. E. Spierenburg, GZ psycholoog/Psychotherapeut of
mw. N. Visser, Psychiater via de polikliniek psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis tel. 0251-783724.

Verwijzen naar de pijnpoli RKZ

Wat biedt de pijnpoli van het RKZ

Behandeling van chronische en oncologische pijn voor zover dit in de eerste lijn niet afdoende lukt conform de Zorgstandaard Chronische Pijn.

Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van:

  • zenuwpijn
  • radiculaire pijn (mits al bekend is welke zenuw)
  • pijn bij pancreas(kop)ca. -> coeliacusblokkade
  • pijn bij mesothelioom -> doorverwijzing voor chordotomie
  • postherpetische pijn
  • pijn bij kanker
  • complexe pijnproblematiek (graag gerichte vraagstelling)

Hoe te verwijzen

Via Zorgdomein
Bij vragen over een evt. verwijzing, kunt u bellen met het secretariaat van de pijnpoli. Ook als u vooraf intercollegiaal wilt overleggen met een pijnspecialist kunt u contact met ons opnemen.

T 0251-265155
E [email protected]

Benodigde informatie in de verwijzing

Probeer altijd de volgende informatie in uw verwijzing te zetten:

  • anamnese & lichamelijk onderzoek;
  • uw (werk)diagnose;
  • zo gericht mogelijke vraagstellinga en
  • info over evt. eerdere behandelingen (effect medicatie, verslag paramedicus, brief vorige behandelaar).

Pijn specialisten RKZ v.l.n.r. Hans van Zwet, Chris Hammerstein en Lisan Ravensbergen

Triage van de verwijzing

Sinds 2023 worden alle verwijzingen eerst beoordeeld door de pijnspecialisten alvorens de patiënt een afspraak krijgt toegestuurd. Dit heeft tot doel de juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment te bieden. Bovenstaand rijtje is leidend. Bij onvolledige verwijzingen wordt er eerst aanvullende informatie opgevraagd door ons secretariaat.

Wachttijden

De actuele wachttijden worden wekelijks bijgehouden binnen ZorgDomein, maar zijn afhankelijk van de soort verwijzing. We behandelen pijn bij een HNP, Herpes zoster, acute CRPS en oncologische pijn met urgentie.

Vriendelijke groet,
Hans van Zwet, Chris Hammerstein en Lisan Ravensbergen

Voorstellen nieuwe specialisten

Céline van der Kolk-Bender, kaakchirurg

Per 1 januari is er een nieuwe MKA chirurg aan het werk op de poli MKA: Céline van der Kolk-Bender:
“Met veel plezier ben ik per januari 2024 gestart als MKA-chirurg in het RKZ Beverwijk. Ik heb geneeskunde in Rotterdam gestudeerd en tandheelkunde in Nijmegen. In 2015 ben ik met de specialisatie MKA-chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum gestart. Sinds januari 2020 werk ik als MKA-chirurg en heb in meerdere ziekenhuizen ervaring opgedaan (o.a. Meander Medisch centrum, Diakonessenhuis en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn). Mijn aandachtsgebieden zijn dentoalveolaire chirurgie, obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS) en esthetische aangezichtschirurgie.
Ik participeer in de landelijke werkgroep Groene MKA-chirurgie en de werkgroep Esthetische Aangezichtschirurgie.
Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen. In mijn vrije tijd spendeer ik graag tijd met familie en vrienden en ik heb een passie voor skiën. Ik streef ernaar een toegankelijke collega te zijn en kijk uit naar onze samenwerking.”

Wouter Hogendoorn, vaatchirurg

“Sinds februari 2023 ben ik werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis als vaatchirurg. Mijn opleiding tot chirurg en vaatchirurg heb ik gevolgd in Rotterdam, in het Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC. Hierna heb ik fellowships vaatchirurgie gevolgd in het OLVG en Franciscus Gasthuis Rotterdam. In 2014 ben ik gepromoveerd op het onderwerp “Optimizing personalized management and cost-effectiveness in vascular surgery”, verricht aan Yale University en Harvard University. Met mijn collega-vaatchirurgen behandelen wij het gehele palet van de vaatchirurgische pathologie, deels in het Rode Kruis Ziekenhuis en deels in Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, zowel open als endovasculair. Mijn specifieke interesses zijn de complexe endovasculaire aortachirurgie en chronische mesenteriale ischemie. In de thuissituatie ben ik vader van twee (en binnenkort drie) kinderen en geniet ik van het beoefenen van vele verschillende sporten.”

Fiona Eveleens, anesthesioloog

“Ik ben Fiona Eveleens en al bijna een jaar als anesthesioloog werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis. Voordat ik mijn opleiding tot anesthesioloog startte, heb ik als ANIOS-IC in het RKZ gewerkt. Nu, 10 jaar verder, ben ik blij hier weer terug te zijn. Ik heb het ontzettend naar mijn zin: de samenwerking met alle collega’s ervaar ik als bijzonder prettig en ik ben onder de indruk van de gedrevenheid en slagvaardigheid waarmee we in het RKZ continu de zorg voor onze patiënten proberen te verbeteren. Mijn opleiding heb ik gevolgd in het AUMC, locatie AMC en heb ik afgerond in augustus 2021. Na mijn opleiding en heb ik tijdelijk in het AUMC, TergooiMC en Dijklander Ziekenhuis gewerkt. Mijn aandachtsgebieden zijn kinderanesthesiologie en (simulatie)onderwijs. Ik woon met mijn man en drie zoontjes in Amsterdam. Naast mijn werk houd ik van de bergen, hardlopen, windsurfen en mijn gezin.”

Ron Rietbroek met pensioen

Internist-oncoloog Ron Rietbroek gaat met pensioen. Zijn afscheid is 19 april 2024 van 16.00 – 19.30 uur in het restaurant van het RKZ (2e etage). U bent van harte uitgenodigd om afscheid te nemen.

Klik hier voor de volledige uitnodiging.

Online afspraak maken voor bloedafname en materiaalinlevering

We streven ernaar om de service voor onze patiënten voortdurend te verbeteren en te stroomlijnen.
We vragen alle patiënten om hun afspraak voor bloedafname en het inleveren van materialen uitsluitend online in te plannen. Patiënten ontvangen een ordernummer via HiX of ZorgDomein, en door dit nummer samen met hun geboortedatum online in te vullen, wordt de locatie, dag, en tijd automatisch toegewezen. Dit systeem houdt rekening met de specifieke eisen van het aangevraagde onderzoek.

Poster

Door patiënten aan te moedigen hun afspraak online in te plannen, kunnen we samen zorgen voor een soepelere en snellere dienstverlening. Klik hier voor een poster die u kunt uitprinten en ophangen in uw praktijk. Deze poster dient als herinnering en instructie voor patiënten om hun afspraak online in te plannen.

Hartelijk dank voor uw samenwerking!

Kennemer Convergentie

Wij kijken terug op een succesvolle en inspirerende editie van de Kennemer Convergentie met als thema ‘Hoe maakbaar is de zorg?’ De organisatie was verheugd om meer dan 100 deelnemers te verwelkomen in het Telstar Stadion te Velsen-Zuid. We hopen dat u een inspirerende dag heeft gehad en dat er tal van nieuwe connecties zijn ontstaan.

26 maart 2024
Symposium ‘Kinderen met brandwonden’

Het RKZ nodigt u uit voor het symposium ‘Kinderen met brandwonden’. Het symposium belicht het kinderbrandwondencentrum, de geavanceerde behandelingen en medebehandeling van brandwonden bij kinderen, de emotionele en psychologische begeleiding van zowel kinderen als hun ouders, en de nazorg volgend op het ontslag uit het ziekenhuis.
Dit symposium is een unieke kans voor professionals die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met brandwonden om kennis en ervaringen uit te wisselen.

→  Aanmelden

Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk