Verwijzersnieuwsbrief december 2024
We hopen dat u met plezier onze nieuwsbrief leest en dat de informatie u van dienst zal zijn in uw dagelijkse praktijk.
Bericht vanuit het laboratorium
Rapportage FIB-4
Beste collega,
Voor de diagnostiek van patiënten met Metabole disfunctie geAssocieerde Steatotische Leverziekte (MASLD), voorheen bekend als niet-alcoholische leververvetting of wel Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) wordt wel gebruik gemaakt van de zogenaamd FIB-4 score. Deze score is gebaseerd op de leeftijd, ASAT, ALAT en het aantal trombocyten. Zie het stroomschema (figuur1) de Richtlijn MASLD/MASH 2024, te vinden in de richtlijnendatabase van de FMS. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/richtlijn_masld_mash/startpagina_masld_mash.html
Deze berekening wordt op verzoek van vragen uit 1 e lijn vanaf heden automatisch uitgevoerd door ons Laboratorium Informatiesysteem en in de rapportage opgenomen. De FIB-4 kan zowel via Zorgdomein als via ordermodule in HIX worden aangevraagd. Automatisch zullen dan de ASAT, ALAT en trombocyten worden bepaald en samen met de FIB-4 score worden gerapporteerd. Als referentiewaarden worden de waarden uit de richtlijn gebruikt:
- tot 65 jaar: FIB-4 <1,3
- > 65 jaar: FIB-4 <2,0
Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, dan hoor ik dat graag. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met collega Eduard van Hoboken of Nicole van Gerven van de vakgroep MDL-ziekten (T polikliniek 0251 – 265231).
Met vriendelijke groet,
Dr. H.J.Huijgen
Klinisch chemicus, hoofd laboratorium
Bericht vanuit vakgroep neurologie
Per 1 november 2024 is de vakgroep neurologie weer op volle sterkte, waarbij Tim van Osch het team komt versterken. Dat wil zeggen dat ook de Carpale Tunnel Syndroom (CTS) straat weer op volle toeren draait. Patiënten krijgen bij de CTS-straat op 1 dag een consult bij de neuroloog, een zenuwecho, zo nodig een EMG, en (indien gewenst) een consult bij de plastisch chirurg. We garanderen een wachttijd van minder dan 2 weken door intensief samen te werken met de plastisch chirurgen.
Let wel: deze poli is bedoeld voor patiënten met een (redelijk) hoge verdenking CTS. Patiënten krijgen van tevoren het verzoek een vragenlijst in te vullen via het patiënten portaal, waarbij het helpt als zij reeds over CTS gelezen hebben op www.thuisarts.nl zoekterm CTS.
Bij arm/nekklachten (dd nekhernia) overweeg een reguliere verwijzing neurologie voor volledig neurologisch onderzoek.
ZorgDomein
Verwijzingsproces
Graag vragen wij, poli MKA van het Rode Kruis Ziekenhuis, uw aandacht voor ons verwijzingsproces.
Om onze patiëntenzorg verder te optimaliseren, willen wij u vriendelijk doch dringend verzoeken om vanaf heden uw verwijzingen exclusief via ZorgDomein te laten verlopen.
ZorgDomein is een veilig en gebruiksvriendelijk online platform dat u in staat stelt om digitaal te verwijzen, conform de AVG-richtlijnen. Dit platform wordt al jaren succesvol gebruikt door huisartsen en biedt meerdere voordelen:
- Directe integratie van verwijzingen in het patiëntendossier, waardoor misverstanden aan de balie voorkomen worden
(Nu komt het regelmatig voor dat een patiënt aan de balie staat en er geen verwijzing is) - Eenvoudige toevoeging van bijlagen, zoals röntgenfoto’s
- Direct inzicht in actuele toegangstijden
- Digitale informatieverstrekking aan de patiënt
- Kosteloos voor u als verwijzer
De implementatie van ZorgDomein als uniform verwijzingskanaal draagt bij aan een efficiëntere registratie en vermindert de administratieve lasten. Bovendien faciliteert het een vlottere en patiëntvriendelijkere service.
Wist u dat, net als controle patiënten ook nieuwe patiënten met een verwijzing via het zorgdomein heel makkelijk zelf online hun afspraken kunnen maken?
Ter ondersteuning kunt u hieronder lezen en bekijken hoe het verwijzen via ZorgDomein werkt:
- Hoe u een verwijzing maakt in 6 stappen – ZorgDomein.
- Hoe verwijs je via ZorgDomein? – ZorgDomein instructievideo – YouTube
Wij vertrouwen erop dat u de voordelen van ZorgDomein zult waarderen en danken u bij voorbaat voor uw medewerking.
Ook de tandartsen hebben dit bericht ontvangen, zodat zij op de hoogte zijn van de laatste informatie.
Voor vragen of extra ondersteuning kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Save the date
Officiele opening RKZ | zaterdag 15 maart 2025
Kennemer Convergentie | Donderdag 27 maart 2025 | Telstar Stadion
Juiste zorg op de juiste plaats: Regio IJmond zet zich in om de drukte op de specialistische zorg te verminderen
Met de toenemende vraag naar medische diensten en de groeiende druk op eerstelijnszorgverleners, is het essentieel om efficiënte strategieën te ontwikkelen die de belasting op huisartsen verminderen. Tegelijkertijd moet de kwaliteit van zorg behouden blijven of zelfs verbeteren, zonder onnodig gebruik te maken van duurdere tweedelijnszorg. Dit vraagt om een holistische benadering van het gezondheidssysteem, waarbij innovatieve oplossingen worden toegepast om de toegankelijkheid van zorg te verbeteren, kosten te beheersen en gezondheidsresultaten voor patiënten te optimaliseren. Deze aanpak staat bekend als zinnige en zuinige zorg.
In deze context nemen het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en Netwerk Sportfysiotherapie IJmond gezamenlijk het initiatief om de zorg in de regio IJmond te verbeteren.
Sportpoli / anderhalvelijnspoli
In samenwerking met de maatschap orthopedie van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) organiseert Netwerk Sportfysiotherapie IJmond een wekelijkse poli in het RKZ. Op deze poli houdt een gespecialiseerd fysiotherapeut spreekuur voor patiënten met acute klachten of langdurige casuïstiek. De fysiotherapeut beoordeelt de klachten en stelt een behandelplan op. Indien nodig kan laagdrempelig een orthopeed worden geraadpleegd.
Met deze opzet hopen we de huisartsenzorg te ontlasten en patiënten een extra mogelijkheid te bieden om fysieke klachten te laten beoordelen. Tegelijkertijd willen we de directe toestroom naar de tweedelijnszorg beperken en beter specificeren.
Voor de patiënt betekent dit in eerste instantie dat het consult wordt afgerekend als een fysiotherapiesessie, zonder dat er direct een DBC (diagnose-behandelcombinatie) wordt geopend. Indien een consultatie door een orthopeed nodig blijkt, wordt de DBC pas dan in gang gezet.
Voor huisartsen
Wilt u als huisarts gebruikmaken van deze poli, dan kunt u de patiënt eenvoudig verwijzen via ZorgDomein, onder het kopje anderhalvelijns-/sportpoli.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk