Informatie voor verwijzers
Het RKZ en de huisartsen in de regio IJmond werken nauw samen. We hebben overleg over de samenwerking tussen medisch specialisten en huisartsen, de onderlinge communicatie en bereikbaarheid. Daarnaast is goed afstemmen en bieden van gezamenlijke zorg een terugkerend thema. Samen streven we naar persoonsgerichte zorg, waarbij overdracht tussen de huisarts en het ziekenhuis goed verloopt zodat alle betrokkenen over dezelfde informatie over de patiënt beschikken.
Afspraken priklab
Ons laboratorium werkt op afspraak. Dat betekent dat mensen die bloed moeten laten prikken, urine inleveren of voor andere onderzoeken naar ons laboratorium of een prikpunt worden doorverwezen, eerst online een afspraak moeten maken. Dit kunnen patiënten doen via rkz.prikafspraak.nl.
Urinepotjes en -buizen
Er een tekort aan urinepotjes en urinebuizen door productieproblemen. Wij verzoeken u om onze speciale potjes alléén te gebruiken voor onderzoek dat u instuurt naar ons laboratorium. Wanneer u in uw praktijk zelf urine (dipstick) onderzoek uitvoert, a.u.b. niet onze speciale urinepotjes met naald te gebruiken. Wij kunnen uw praktijk dan ook niet voorzien van urinepotjes en urinebuizen. Een alternatief urinepotje is (nog) niet voorhanden.
Feestdagen
Het is niet mogelijk om afspraken te maken op de volgende nationale feestdagen: 1 januari, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Dit geldt ook voor apotheek, laboratorium en radiologie.
Contactpersoon
Myrthe Brachel is de relatiemanager van het RKZ. U kunt ons bereiken via het mailadres huisartsen@rkz.nl. Neem gerust contact op met Myrthe als u ideeën heeft hoe we de samenwerking tussen verwijzers en het RKZ kunnen verbeteren. Ook problemen in de samenwerking kunt u delen. Wij pakken uw mail op met betrokkenen zorgverleners en/of afdelingen en koppelen de uitkomst naar u terug.
Zorgdomein
Verwijzers kunnen met de verwijsapplicatie ZorgDomein digitaal naar he RKZ verwijzen voor specialistische zorg en digitaal eerstelijnsdiagnostiek aanvragen. Met ZorgDomein krijgt de u samen met de patiënt snel inzicht in wat elk ziekenhuis te bieden heeft, de toegangstijd en welke behandeltrajecten er zijn. Ook de informatie van de verwijzer naar de medisch specialist verloopt via ZorgDomein: de verwijsbrief en het onderzoek aanvragen.
Patiëntenbericht
De patiënt krijgt een patiëntbericht mee van de verwijzer, of deze wordt per e-mail naar de patiënt verzonden. Daarin staat belangrijke informatie over zijn of haar verwijzing, zoals het telefoonnummer van de betreffende polikliniek van het gekozen ziekenhuis.
Doelen van ZorgDomein
Beter informeren verwijzer en patiënt Betere communicatie tussen professionals in de zorg Patiënt komt sneller op het juiste spreekuur Voorkomen onnodige bezoeken aan het ziekenhuis
Voortdurend verbeteren
ZorgDomein wordt voortdurend verbeterd en bijgewerkt. Daarvoor is feedback van verwijzers noodzakelijk. Verwijzers hebben zelf ook invloed op ZorgDomein, u kunt via de servicedesk@zorgdomein.nl vragen wie in uw regio contactpersoon is. Vragen of opmerkingen over het aanbod van het RKZ in ZorgDomein: zorgdomein@rkz.nl. Voor alle informatie over ZorgDomein kunt u terecht op www. zorgdomein.nl.
ZorgDomein-instructies voor verwijzers
→ Handleiding Zorgverlenersportaal Rode Kruis Ziekenhuis
Technische vragen over ZorgDomein
Met technische vragen over het systeem kunt u terecht bij de helpdesk van ZorgDomein: servicedesk@zorgdomein.nl of 020 471 52 82 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).
Documenten laboratorium
Patienteninstructie glucose lunchcurve – 2023
Patienteninstructie verzameling feces iFOB 2024
Patienteninstructie- en vragenlijst sperma-onderzoek fertiliteit sept 2023
Brief Trombosedienst februari 2023
Patiënteninstructie glucosetolerantietest 2023
Doorbelgrenzen eerste lijn 2024
Verrichtingenlijst januari 2024
Interpretatie drugsscreening in urine 2024
Accreditatiestatus verwijzingslaboratoria KCL januari 2025
Rayon prikplaatsen en stratenlijsten april 2024
Verklaring omtrent gebruik in-huis ontwikkelde in-vitrodiagnostiek
Documenten cardiologie
ZorgRing
Voor veilige uitwisseling patiëntgegevens
De gegevens over patiënten zijn altijd privacygevoelig. Zorgring zorgt dat alle betrokkenen rond de patiënt kunnen communiceren in een veilige, betrouwbare omgeving.
Dankzij onze infrastructuur (ZSP zorgnetwerk, serverpark op gecertificeerde datacentres) gaat dit niet over het openbare en onveilige internet.
Met de applicatie ‘Teamviewer’ kunnen wij – uitsluitend met uw instemming – op afstand meekijken op uw beeldscherm en in overleg met u noodzakelijke aanpassingen doen.
ZorgRing is op werkdagen bereikbaar van 07.45 – 17.00 uur op 072 – 541 30 70 of via servicedesk@zorgring.nl. Alleen voor huisartsenposten en Ziekenhuizen heeft ZorgRing een 7×24 bereikbaarheidsdienst.
Wilt u de verwijzersnieuwsbrief van het RKZ ontvangen?
Bent u huisarts of een andere verwijzer?
Dan kunt u zich hier aanmelden voor de gratis nieuwsbrief.
Agenda nascholing, conferenties en bijeenkomsten
Het Rode Kruis Ziekenhuis organiseert samen met HV-MK scholingen en symposia. In de agenda vindt u een overzicht van activiteiten specifiek voor huisartsen en andere verwijzers. Activiteiten voor patiënten vindt u in de algemene RKZ agenda op de homepage.
Kennemer Convergentie
De Kennemer Convergentie is een jaarlijkse conferentie voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, leden van de Medische Staf en de vertegenwoordigers van het Rode Kruis Ziekenhuis. Ook stellen de nieuw in de regio gevestigde artsen (huisartsen, medisch specialisten en specialisten Ouderengeneeskunde) zich op een informele wijze aan hun collegae voor. De organisatie is in handen van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Kleine nascholing op de huisartspraktijk
De kleine nascholing is een vorm van overleg van een huisartsengroep (HAGRO) en een medisch specialistische maatschap. Elke HAGRO kan op verzoek een van de maatschappen uitnodigen. Er kan gekozen worden om een onderwerp uit een lijst te bespreken of zelf een onderwerp aan te dragen. Ook kunnen tijdens deze bijeenkomsten actuele thema’s, nieuwe ontwikkelingen op het desbetreffend vakgebied, taakverdeling en (terug)verwijsbeleid besproken worden. Het inzicht in elkaars werkwijzen wordt hierdoor vergroot en de persoonlijke ontmoeting verstevigt de basis van de samenwerking.
Interesse? Mail naar huisartsen@rkz.nl.
Klinische nascholing
De klinisch nascholing is een geaccrediteerde nascholing voor huisartsen die tweemaal per jaar plaatsvindt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Tijdens deze nascholing worden werkafspraken over een specifiek onderwerp besproken. De voorbereiding per onderwerp ligt bij een huisarts uit de regio Midden-Kennemerland en een medisch specialist van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Hierbij wordt steeds gepoogd om nieuwe tendensen, inzichten, richtlijnen of nieuwe wijzen van samenwerken op een bepaald terrein te belichten.
Na afloop van de presentatie worden de werkafspraken geplaatst op de verwijzerswebsite.
De organisatie is in handen van Timo Schumacher (huisarts) en Melisa Jongkind (Dokh).
Regionale nascholingsdag
Regionale nascholingsdag voor huisartsen en praktijkondersteuners die jaarlijks in de maand juni plaatsvindt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Na afloop van de bijeenkomst wordt door het BMS een borrel georganiseerd.
De organisatie ligt in handen van Timo Schumacher (huisarts) en Melisa Jongkind (Dokh).
Nieuws
Leestip: ‘Vijfduizend vierkante meter nieuwbouw erbij’
Het vernieuwde Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk opent aanstaande maandag zijn deuren! Met maar liefst 5000 extra vierkante meter, ruime gangen, lichte kamers en een interieur geïnspireerd door de...
Eerste SEMD van Nederland is officieel gestart
Eerste Spoedeisende Medische Dienst (SEMD) van Nederland in Midden-Kennemerland. In Midden-Kennemerland slaan zes organisaties de handen ineen om de acute zorg toekomstbestendig te maken. Zij werken...
Rapportage FIB-4
Beste collega, Voor de diagnostiek van patiënten met Metabole disfunctie geAssocieerde Steatotische Leverziekte (MASLD), voorheen bekend als niet-alcoholische leververvetting of wel Non Alcoholic...
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk