Urologie
Contact
0251 265693
5e etage
Heeft u problemen met plassen, last van urineverlies of blaasontstekingen? Urologie is het specialisme dat is gericht op urinewegen (bij mannen én vrouwen) en de mannelijke geslachtsorganen. Urologie is daarnaast één van de specialismen die nauw betrokken kunnen zijn bij de behandeling van kanker.
Ons team bestaat uit verschillende disciplines die nauw met elkaar samenwerken, zoals medisch specialisten, physcian assistants en doktersassistentes. We kunnen geen garantie geven dat u altijd bij dezelfde arts een afspraak heeft.
BeterDichtbij
Als nieuwe patiënt wordt u bij ons automatisch aangemeld voor de BeterDichtbij app. U kunt deze app gebruiken om contact op te nemen met uw behandelaar en uw behandelaar kan via deze app ook contact met u opnemen met vragen of het geven van informatie.
Opvragen medisch dossier
Als gezaghebbend ouder of voogd van een kind (tot 16 jaar) kunt u een machtiging aanvragen voor het patiëntenportaal van uw kind. Dat doet u door het downloaden van een formulier (via mijnrkz). Voor het aanvragen van een machtiging is het noodzakelijk dat u zelf aanwezig bent in verband met de identificatieverificatie.
Aandoeningen en behandelingen
Op de afdeling behandelen we onder andere nierstenen, afwijkingen aan blaas en prostaat en de mannelijke geslachtsorganen. Ook voert de uroloog besnijdenissen en sterilisaties uit.
In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
- Behandeling van stress-incontinentie (TVT)
- Behandeling met PTNS
- Bekkenbodem- en incontinentie operaties
- Besnijdenis (circumcisie)
- Blaaskijkonderzoek (cystoscopie)
- Blaasontstekingen (terugkerend)
- Blaasspoelingen
- Blaastumor – transurethrale resectie
- Bloed in de urine
- Dagbehandeling – Richtlijnen bij operatie
- Hydrocele – spermatocele operatie
- Impotentie – zelfinjectietherapie
- Mictiecystogram
- Nefrostomie catheter
- Nierbiopsie
- Niersteenvergruizer
- Niet ingedaalde testikel
- Nierstenen (calciumoxalaatsteen) – voedings- en drinkadvies
- Nierstenen (urinezuur) – voedingsadvies
- Overactieve blaas – behandeling met Botox
- Plasdagboek
- Prostaatboek
- Prostaat – koorts na prostaat biopt
- Prostaatechografie
- Prostaatkanker – afwachtend beleid
- Prostaatkanker – hormoontherapie
- Prostaatverwijdering bij prostaatkanker m.b.v. robot
- Radicale prostatectomie
- Sterilisatie van de man
- Suprapubische catheter
- TUR-prostaat
- Ureteroscopie (kijken in de urineleider)
- Urologie – dubbel J katheter
- Urostoma, zorg na ontslag
- Urologie – Millin: (kijk)operatie van de prostaat
- Urologie – neuromodulatie
- Verpleegkundig en farmaceutisch opnamegesprek
Poli’s en spreekuren
Incontinentie
Het incontinentiespreekuur is bedoeld voor mensen die te maken hebben met onbedoeld urineverlies. U krijgt op het spreekuur voorlichting en advies over hulpmiddelen en mogelijke behandelingen. Ook kunt u praten over eventuele sociale en psychische problemen door incontinentie.
Catheter spreekuur
Het catheter spreekuur is bedoelt voor mensen die een catheter hebben. Soms moet de catheter worden gewisseld of zijn er andere problemen. U krijgt voorlichting, advies en instructie om goed te zorgen voor de catheter.
Het team
Ons team van specialisten in de urologie helpen u graag. Wie werken er op de polikliniek?
Het team van de polikliniek urologie heeft verschillende disciplines. Een uroloog is een arts gespecialiseerd in de urologische geneeskunde. Zij werken nauw samen met verpleegkundigen en doktersassistentes op de polikliniek.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
Verpleegafdeling
U vindt de verpleegafdeling Urologie op de vijfde verdieping van het ziekenhuis. Op de afdeling is het verpleegkundig team verantwoordelijk voor de zorg aan de patiënten van de afdelingen Urologie, Plastische chirurgie en KNO.
Elke dag lopen de urologen visite samen met de verpleging. Er is dan ook gelegenheid om uw vragen te stellen. Een afspraak voor een uitgebreid gesprek, eventueel met familie, kan via de verpleegkundigen worden gemaakt.
Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.
Hieronder vindt u meer informatie over de soorten aandoeningen en behandelingen:
Blaasontsteking(en) bij vrouwen
Een blaasontsteking veroorzaakt vaak vervelende klachten. Indien u veel blaasontstekingen heeft, kan de huisarts u doorverwijzen naar de uroloog. Vaak kunt u zelf al veel doen om de klachten te verminderden. Dit kunt u lezen in onze folder.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de website ‘alles over urologie’.
Prostaatkanker
De prostaat is een klier onderaan de blaas van de man. In de prostaat wordt het zaadvloeistof gemaakt.
De prostaat blijft het leven lang groeien, hieruit kunnen afwijkingen ontstaan. De twee meest voorkomende afwijkingen zijn:
- Goedaardige prostaat vergroting
- Prostaatkanker
Prostaatkanker is het meest voorkomende kankersoort bij mannen in Nederland. Een kenmerk van prostaatkanker is dat het veelal langzaam groeit.
Om tot een diagnose prostaatkanker te komen, moeten er veel onderzoeken worden verricht. De uiteindelijke diagnose kan pas worden gesteld nadat er stukjes weefsel (biopt) van de prostaat wordt weggenomen en bekeken onder de microscoop.
Een goede behandeling kiezen doet u samen met uw arts. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden. Er kan worden gekozen om niet te behandelen maar de langzaam groeiende kanker in de gaten te houden met uw bloedwaardes. Ook kan er gekozen worden voor een operatie of bestraling. Soms gecombineerd met hormoontherapie.
Sommige mensen zouden graag extra ondersteuning willen hebben van een deskundige om te praten over wat hen allemaal is overkomen. Zowel in als buiten het ziekenhuis kunt u hulp krijgen. Geef deze wens aan bij u behandelend arts. U wordt dan verwezen naar een deskundige. Buiten het ziekenhuis zijn er ook speciale organisaties die ondersteuning kunnen bieden.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de volgende websites:
Nierkanker
De nieren zijn het filtersysteem van het lichaam. De nieren maken onder andere urine aan en voeren dit af naar de blaas. In de nieren kan kanker ontstaan.
Kanker in de nieren geeft in het begin zelden klachten. De arts spreekt altijd meerdere onderzoeken af voordat de diagnose gesteld kan worden. Dit kan een echo zijn, bloedonderzoek, blaaskijkonderzoek (cystoscopie), MRI of CT scan. Nadat de diagnose gesteld is wordt er samen met u een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit een operatie, medicijnen (tabletten of infuus), bestraling of een combinatie van behandelingen.
Sommige mensen willen graag extra ondersteuning hebben van een deskundige om te praten over wat hen allemaal is overkomen. Zowel in als buiten het ziekenhuis kunt u hulp krijgen. Geef deze wens aan bij u behandelend arts. U wordt dan verwezen naar een deskundige. Buiten het ziekenhuis zijn er ook speciale organisaties die ondersteuning kunnen bieden.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de volgende websites:
- Alles over urologie
- https://www.kanker.nl/
- www.oncokompas.nl
- www.blaasofnierkanker.nl
- www.kwfkankerbestrijding.nl
- www.dewaterloop.nfk.nl
Nierstenen
Nierstenen ontstaan wanneer afvalstoffen in de nier gaan samenklonteren en kristallen gaan vormen. Vaak worden deze kristallen gewoon uitgeplast. Gebeurt dat niet, dan gaat u naar de uroloog.
Om de nierstenen te kunnen zien, moet er een CT scan of röntgenfoto gemaakt worden. Nadat de diagnose gesteld is, wordt er samen met u een behandelplan gemaakt. De behandeling kan bestaan uit pijnbestrijding of een operatie.
Er bestaan verschillende soorten nierstenen. Als u een niersteen kunt opvangen kan er een analyse worden gedaan wat voor soort niersteen u heeft.
Drink voldoende water om nierstenen te voorkomen.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de volgende website:
Blaaskanker
De blaas is een orgaan waarin de urine uit de nieren samenkomt.
In de blaas kan kanker ontstaan. Bijna altijd (90%) is dit kanker van het slijmvlies van de blaas. Meestal krijgen patiënten klachten en worden zij doorgestuurd door de huisarts voor onderzoek(en). De uroloog zal met een kijkonderzoek (cystoscopie) constateren of er een tumor in de blaas zit. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de nieren en de urineleiders.
Als er sprake is van een tumor in de blaas zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een goede behandeling kiest u samen met uw arts. Een behandeling kan bestaan uit een operatie of medicijnen die gespoeld worden in de blaas.
Bij een oppervlakkige blaastumor is de ziekte goed te genezen. Wel is het van belang om uw blaas goed te controleren. Daarom zal u met regelmaat terugkomen op de poli voor een controle blaasonderzoek.
Sommige mensen zouden graag extra ondersteuning willen hebben van een deskundige om te praten over wat hen allemaal is overkomen. Zowel in als buiten het ziekenhuis kunt u hulp krijgen. Geef deze wens aan bij u behandelend arts. U wordt dan verwezen naar een deskundige. Buiten het ziekenhuis zijn er ook speciale organisaties die ondersteuning kunnen bieden.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de volgende websites:
Prostaatkankernetwerk Nederland
U wilt de beste zorg, daarom werken wij samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Noordwest Ziekenhuisgroep en de eigen afdeling oncologie. Elke week worden nieuwe prostaatkankerpatiënten besproken in het multidisciplinair overleg. Zo denken meerdere specialisten mee over uw behandelplan. Als het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zijn wij onderdeel van het Prostaatkankernetwerk Nederland.
Prostaatkankernetwerk Nederland
Rode Kruis Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, Amsterdam UMC, Andros Mannenkliniek, Antoni van Leeuwenhoek, Spaarne Gasthuis en Ziekenhuis St Jansdal werken nauw samen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Dit is samen het Prostaatkankernetwerk Nederland. Het bundelen van kennis en expertise op dit gebied zorgt voor betere behandelresultaten voor de patiënt. Zowel voor het behandelen van de kanker zelf, maar ook voor ingrijpende risico’s zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie. Door het centraliseren doen urologen en verpleegkundigen meer ervaring op, wat ten goede komt van de behandelresultaten voor de patiënt. Ook het gezamenlijk bespreken van behandelplannen, het continu delen van kennis en kunde en het bundelen van de krachten ten aanzien van onderzoek is een belangrijke meerwaarde in de zorg voor patiënten met prostaatkanker.
Wat het prostaatkankernetwerk precies inhoudt? Kunt u zien in dit filmpje:
Zaadbalkanker
De zaadballen van de man, ook wel de testis genoemd, produceren mannelijke hormonen en zaad (sperma). Zaadbalkanker komt meestal voor bij mannen tussen de 20-45 jaar oud. Zaadbalkanker komt naar verhouding weinig voor, maar bij jonge mannen is het de meest voorkomende soort kanker. Omdat zaadbalkanker een snel groeiende tumor is, moet er ook snel worden behandeld.
Als er een vermoeden is van zaadbalkanker worden er onderzoeken gedaan. Een echo van de balzak en de buik, en bloed onderzoek.
Samen met uw behandelend arts maakt u een behandelplan. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de zaadbal verwijderd wordt.
Sommige mensen willen graag extra ondersteuning hebben van een deskundige om te praten over wat hen allemaal is overkomen. Zowel in als buiten het ziekenhuis kunt u hulp krijgen. Geef deze wens aan bij u behandelend arts. U wordt dan verwezen naar een deskundige. Buiten het ziekenhuis zijn er ook speciale organisaties die ondersteuning kunnen bieden.
Vind u het fijn om meer informatie te lezen? Wij adviseren u de volgende websites:
Meer informatie
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk