Uitslag

Wanneer?

Wilt u weten hoe lang het duurt totdat de uitslag bekend is? Vraagt u hier dan naar tijdens uw bezoek aan het laboratorium of één van de prikposten.

 

Het meeste (routine)onderzoek is dezelfde dag of enkele dagen later bekend, maar het kan ook enkele weken duren. Dit komt doordat het laboratorium ook onderzoeken opstuurt naar andere ziekenhuizen of instellingen. Dit betreft vaak specialistisch onderzoek dat maar op enkele plaatsen in het land en niet dagelijks gedaan wordt.

 

Het meeste laboratoriumonderzoek voeren we echter zelf in het RKZ uit. Sommige van deze testen gebeuren ook niet dagelijks. Ook kan het zijn dat uit het testresultaat blijkt dat automatisch vervolgonderzoek moet plaatsvinden. Dit levert vertraging op.

Aan wie?

De uitslag wordt doorgegeven aan de aanvragend arts en niet aan de patiënt zelf. De arts is de enige persoon die uw uitslagen op waarde kan beoordelen omdat deze u (en uw ziektebeeld) kent. Een uitslag kan voor de ene patiënt afwijkend zijn, terwijl dezelfde uitslag voor een andere patiënt binnen de grenzen valt. Het laboratorium zal dan ook aan de patiënt zelf geen uitslagen verstrekken.

Hoe?

Bij (redelijke) spoed wordt de uitslag telefonisch of per fax doorgegeven. 

Een uitslag wordt altijd schriftelijk (één keer per dag) of elektronisch (enkele keren per dag) doorgegeven, ook als dit eerder via telefoon of fax is gebeurd.

 

De meeste huisartsen krijgen geen schriftelijke rapportage meer. Zij zijn aangesloten op een computernetwerk. Via dit netwerk geeft het RKZ laboratoriumuitslagen en rapportages van andere afdelingen door aan de huisartsen. Voordelen hiervan zijn dat de arts sneller de uitslagen heeft en dat deze direct in zijn of haar computer zitten.

 

Naast uitslagen ontvangt de aanvragende arts per test ook altijd 'referentiewaarden' gemiddelde waarden bij een ‘gezonde’ groep mensen. Hierdoor kan de arts de uitslag beter beoordelen.

Sterk afwijkende uitslagen

Soms zijn uitslagen zo sterk afwijkend dat de aanvragende arts direct actie moet ondernemen. Voor dit soort situaties zijn tussen de artsen en het klinisch chemisch laboratorium afspraken gemaakt. De laboratoriumuitslag wordt zo snel mogelijk doorgebeld naar de aanvragend arts en als hij of zij niet aanwezig is de vervanger (doktersdienst). 

 

Paginaopties: