Reumatologie

Het vaststellen en behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten en 'weke delen' zoals pezen en spieren).

Uitgebreide omschrijving

reuma

Lees meer over de Polikliniek (bereikbaarheid, contact)

 

Een  reumatoloog is een specialist in de interne geneeskunde die zich daarna heeft gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat.

 

Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 200 verschillende reumatische ziekten zoals ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en inwendige organen.

 

Categorieën 

De reumatische ziekten kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

 • Gewrichtsontsteking
  Het gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf en warm. Artritis kan ontstaan door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld jicht of een infectie.

 • Bindweefselziekten of systeemziekten
  Bij bindweefsel- of systeemziekten kunnen naast gewrichtsontstekingen ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en inwendige organen optreden. Het gaat hierbij dus vaak om meer dan alleen aantasting van het bewegingsapparaat. Voorbeelden van systeemziekten zijn reumatoïde artritis, Systemische Lupus Erythematosus, ziekte van Sjogren, sclerodermie en vasculitis.

 • Artrose: gewrichtsslijtage
  Artrose ontstaat doordat kraakbeen waarmee de uiteinden van de botten zijn bekleed, verloren gaat. Dit leidt tot pijn, stijfheid, functiebeperking en soms ook ontsteking in de aangedane gewrichten.

 • Weke delen reuma
  Diverse reumatische ziekten van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren (bijvoorbeeld een tenniselleboog

 

Onderzoek en behandeling

De reumatoloog stelt de diagnose op basis van lichamelijk onderzoek, bloed en urine-onderzoek, röntgenfoto's en scans. Soms is het nodig om vloeistof uit een ontstoken gewricht te halen door middel van een gewrichtspunctie.

 

De behandeling bestaat meestal uit medicijnen. De medicijnen zijn niet alleen gericht op de klachten, maar proberen ook gewrichtsschade en invaliditeit te voorkomen. De reumatoloog voert geen operaties uit.

 

Het is maar zelden nodig dat een reumapatiënt voor behandeling op de verpleegafdeling wordt opgenomen. Op de dag van de behandeling worden patiënten behandeld met TNF-alfa blokkerende middelen. In veel gevallen kan dit ook thuis.

 

Het is van groot belang een reumatische aandoening vroegtijdig te ontdekken, omdat door tijdige behandeling gewrichtsschade voorkomen kan worden.

 

Samenwerking

De reumatoloog werkt samen met de huisarts en de andere specialisten uit het ziekenhuis. De meeste patiënten worden via de huisarts doorverwezen.

 

Als een operatie aan de gewrichten nodig is, vindt verwijzing plaats naar de orthopeed of de plastisch chirurg.

 

Wanneer reumapatiënten met een andere reden zijn opgenomen in het ziekenhuis wordt de reumatoloog vaak door de behandeld specialist in consult gevraagd.

 

Daarnaast organiseert de reumatoloog  de zorg rond de patiënt en benut de bekwaamheden van hulpverleners zoals de reumaconsulent, ergotherapeut en fysiotherapeut. Teamwork is belangrijk wegens het chronische, moeilijke en ernstige karakter van bepaalde reumatische ziekten.

Specialisten

De reumaconsulent

Vaak verwijst de reumatoloog door naar de reumaconsulent. De reumaconsulent is een gespecialiseerde verpleegkundige die de reumatologische behandeling ondersteunt.

 

De consulent helpt bij het oplossen van problemen door reumatische ziekten te bespreken, behandelingen te verduidelijken, aanvragen te doen, overleg te plegen met allerlei instanties, en dergelijke.

 

De reumaverpleegkundige in het Rode Kruis Ziekenhuis is: Simone Knijnenberg-Davids  0251- 265212.

Overige informatie

Paginaopties: