Neurochirurgie

De chirurgische behandeling (operaties) van neurologische aandoeningen: aandoeningen aan het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.

Uitgebreide omschrijving

hersenchirurgie

De afdeling Neurochirurgie maakt onderdeel uit van het Amsterdam UMC. Binnen het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk biedt ze neurochirurgische zorg in brede zin.

 

De missie van de afdeling is het leveren van adequate en snelle neurochirurgische zorg, met name chirurgie van de wervelkolom en perifere chirurgie (buiten het centrale zenuwstelsel). Dit in multidisciplinair samenwerkingsverband in het midden van het land, met name in de regio Noord-Holland.

 

Aandachtsgebieden 

Patiënten kunnen bij de afdeling Neurochirurgie van het RKZ terecht voor een groot aantal neurochirurgische problemen. Uiteraard voor algemene neurochirurgisch zorg en daarnaast voor een aantal speciale aandachtsgebieden:

  • lage rugproblemen
  • artrose, bij jonge en oude patiënten
  • hernia
  • wervelkanaal vernauwing of stenose

 

Natuurlijk zijn patiënten ook voor een second opinion welkom op de polikliniek.

 

Preferente Hernia Kliniek

De afdeling Neurochirurgie streeft naar een snelle, vakkundige en persoonlijke dienstverlening. Bekroning op dit streven is het predicaat "Preferente Hernia Kliniek", dat de afdeling in 2010 ontving van Zilveren Kruis Achmea Zorgverzekeraars.

 

De afdeling kreeg met name een zeer goede beoordeling voor:

  • het aantal dagen wachttijd tussen het bezoek aan de specialist en het tijdstip van de werkelijk geplande operatie (snelle dienstverlening / korte toegangstijd)
  • het aantal recidieve/herhaling hernia operatie (nul!) binnen 30 dagen na de 1ste operatie (zeer goede kwaliteit / kans op succes bij operatie).

 

De afdeling biedt de patiënt ook de mogelijkheid zelf een operatiedatum vast te leggen, samen met de specialist.

 

Topzorgpredikaat

De behandeling van rughernia in het RKZ kreeg van zorgverzekeraar Menzis het Topzorgpredikaat.

 

 

Gezondgids Consumentenbond: 'RKZ voorloper herniazorg'

De Consumentenbond besteedde in de Gezondgids van februari/maart 2011 aandacht aan herniazorg in Nederlandse ziekenhuizen. De ziekenhuizen werden getest op wachttijd tot een operatie, mogelijkheid voor een MRI-scan, de aanwezigheid van een gespecialiseerde assistent en een speciaal behandelteam voor herniapatiënten. Het RKZ kwam in deze test als voorloper uit de bus. 

 

Samenwerking

De neurochirurgen van het RKZ te Beverwijk zijn ook stafleden van het Amsterdam UMC. De chirurgen behandelen hier alle chirurgische aspecten van neurologische aandoeningen, aan de hersenen, de hersenstam, het ruggenmerg, de perifere zenuwen (perifeer = buiten het centrale zenuwstelsel) en aan de omhulsels hiervan. Ook gecompliceerde/complexe wervelkolom chirurgie vindt in het hoofdcentrum plaats.

 

Oncologie (zorg voor mensen met kanker) 

De neurochirurgen van het RKZ te Beverwijk werken samen met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. Deze samenwerking is gericht op de behandeling van de hersengezwellen, in het kader van neuro-oncologische zorg en radiotherapie (bestraling).

 

Andere specialisten 

Voor bepaalde operaties van de wervelkolom is de bijdrage van een orthopedische chirurg soms heel belangrijk. Voor de operatie aan de schedelbasis wordt van samengewerkt met andere specialisten, zoals met de KNO-arts, kaakchirurg, oogarts of plastisch chirurg.

 

 

Paginaopties: