Psychologie

Balienummer
Balie F, wachtruimte F4
Contact
Telefoon: 0251-265320, e-mail: psysec@rkz.nl
Bijzonderheden

Volwassenzorg 14 dagen

Jeugdzorg 7 dagen

Uitgebreide omschrijving

De vakgroep Medische Psychologie in het Rode Kruis Ziekenhuis bestaat uit 6 psychologen. Tevens werken er op de afdelingen medisch psychologie en psychiatrie 2 gezondheidszorgpsychologen in opleiding tot klinisch psycholoog. Deze psychologen zijn deels werkzaam op de afdeling psychiatrie en deels op de afdeling medische psychologie.

 

Op de afdeling medische psychologie zijn 2 klinisch psychologen,  waarvan 2 met de specialisatie kinder- en jeugd werkzaam. Op de afdeling medische psychologie vindt diagnostiek en behandeling plaats op het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap.

Te denken valt daarbij aan:

 

  • Het omgaan met chronische of ernstige ziekten
  • De  relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen
  • Het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties
  • Methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden
  • Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen
  • De emotionele impact van medische ingrepen op de patiënt en direct betrokkenen
  • De invloed van medicatie op gedrag en emoties
  • Bevorderen van therapietrouw

 

Patiënten kunnen opgenomen zijn of via de polikliniek door de medisch specialist verwezen worden. Diagnostiek vindt vaak plaats middels testonderzoek. Daarvoor komen patiënten 1 of meerdere keren  terug op de polikliniek. Behandeling is over het algemeen kortdurend en kan zowel individueel als in groepen plaats vinden.

 

Momenteel zijn er groepen voor hartpatiënten. Behandeling vindt altijd plaats in nauw overleg met de behandelende medisch specialisten en andere disciplines.

 

De psychologen nemen ook deel aan verschillende multidisciplinaire teams. Te weten brandwondenteam, geheugenpoli, hartrevalidatie, revalidatie algemeen, rookstoppoli, kinderteams etc.

 

 

 

Ligging/route

Balie F en wachtruimte F4 vindt u op de begane grond van het ziekenhuis. 

Paginaopties: