Orgaan- en weefseldonatie

← Specialismen en afdelingen

Contact

Heeft u vragen over orgaan- en weefseldonatie? Dan kunt u contact opnemen met de donatiecoördinator.

E: donatiecoordinator@rkz.nl
T: 088-0852294 (bereikbaar tijdens kantoortijden)

Het is mogelijk dat u op een bepaald moment in aanraking komt met donatie van organen en/of weefsels. Bijvoorbeeld wanneer een naaste is overleden en er beslissingen gemaakt dienen te worden die betrekking hebben op orgaan- en weefseldonatie. 

Orgaan en weefseldonatie is geen vanzelfsprekendheid. Er is een groot tekort aan organen en weefsels. Donatie is voor nabestaanden van de donor een emotionele gebeurtenis. Toch is het belangrijk hier goed over na te denken, je eigen wens in het donorregister vast te leggen en je keuze met je familie te bespreken. In de meeste situaties zijn organen namelijk levensreddend en weefsels kunnen de kwaliteit van leven van de ontvangende patiënt aanzienlijk verbeteren.

Hoe is orgaan- en weefseldonatie geregeld in het Rode Kruis Ziekenhuis?

Bij elk (aankomend) overlijden beoordeelt de dienstdoende arts of degene geschikt is als donor. Dit is onder andere op basis van leeftijd en ziektegeschiedenis. Bij geschiktheid zal de arts het Donorregister raadplegen om te zien wat zijn of haar wens is. Met de uitslag van het Donorregister gaat de arts in gesprek met de naasten. Als er toestemming is voor orgaan- en/of weefseldonatie, dan wordt de donatieprocedure in gang gezet.

 

 

Header foto: Steffie.nl 

Wat is orgaandonatie?

De procedure voor orgaandonatie begint als duidelijk is dat medisch doorbehandelen zinloos is en de patiënt naar verwachting snel zal komen te overlijden. Meestal gaat het om patiënten op de intensive care, waarbij er sprake is van ernstige hersenschade.

Een procedure voor orgaandonatie moet zorgvuldig gaan. Hiervoor is onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo of CT-scan. In totaal kan de orgaandonatie procedure 12 tot 24 uur in beslag nemen.

Organen die kunnen worden gedoneerd zijn:

  • Hart
  • Nieren
  • Lever
  • Longen
  • Pancreas
  • Dunne darm

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: transplantatiestichting.

Wat is weefseldonatie?

Iedere overledene tot 86 jaar kan weefseldonor zijn. Een weefseldonatieprocedure kan zowel thuis opgestart worden als in een verzorgings- of verpleeghuis of in een ziekenhuis. Ook bij thuis opbaren is donatie van alle weefsels mogelijk.
Uitname van weefsels vindt plaats in het mortuarium van het ziekenhuis of een uitvaartcentrum.
Bij bot-, kraakbeen- en peesweefsel moet uitname altijd plaatsvinden in een operatiekamer voor de steriliteit.

Na de operatie zorgen de medewerkers die het weefsel uitnemen ervoor dat de donor er netjes uitziet. Dan gaat de overledene weer naar de plaats die de familie wenst. Een begrafenis of crematie kan zonder vertraging doorgaan.

Weefsels die kunnen worden gedoneerd zijn:

  • Oogweefsel
  • Huid
  • Hartkleppen
  • Bloedvaten
  • Bot- kraakbeen- en peesweefsel.

De extra kosten die gemaakt worden voor orgaan of weefseldonatie komen niet voor rekening van de nabestaanden. Denk aan extra onderzoeken bij orgaandonatie of een langer verblijf van uw dierbare in het mortuarium bij weefseldonatie. De zorgverzekeraar van de ontvanger betaalt de kosten.