Welkom (terug) in het Rode Kruis Ziekenhuis

Wij vinden het fijn dat wij de reguliere zorg weer mogen opstarten in het Rode Kruis Ziekenhuis. Omdat wij de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk willen voorkomen, zijn een aantal maatregelen genomen voor de veiligheid van patiënten en onze zorgverleners. Ook is de gebruikelijke ‘gang van zaken’ op enkele punten veranderd.

Covid patiënten

Covid patiënten die onze zorg nodig hebben moeten zich van tevoren aanmelden zodat beschermingsmaatregelen kunnen worden genomen. Covid patiënten die spoedzorg nodig hebben, worden via de achteringang van de SEH (ambulance route) ontvangen.

Doorverwijzen Zorgdomein en opstarten poliklinieken

Reguliere verwijzingen zijn, als ‘voorheen’, mogelijk via Zorgdomein. De specialist beoordeelt de verwijzing op urgentie en bepaalt of de patiënt een telefonische afspraak of fysiek consult krijgt.

Alle patiënten die u doorverwijst via Zorgdomein worden door ons gebeld. Het is mogelijk dat we met de patiënt bespreken dat we op een later moment terugbellen om een afspraak te maken. Waar het mogelijk is, kiezen we voor een telefonische afspraak, om het verkeer van personen in het RKZ zo minimaal mogelijk te houden.

De capaciteit op onze poliklinieken is minder ten gevolge van alle maatregelen. De wachttijden voor een polibezoek zullen daarom langer zijn dan u gewend bent. De komende weken proberen wij de capaciteit steeds verder op te voeren.

Aangepast beleid Radiologie

De afdeling Radiologie volgt het landelijk beleid om gefaseerd de zorg weer op te pakken.
Dit kan alleen veilig en verantwoord door te zorgen voor een goede spreiding en juiste voorzorgsmaatregelen.

Vanaf heden en tot nader order hanteren we als volgt ons aangepaste beleid;

  • We verzoeken u slechts patiënten naar Radiologie door te verwijzen, waarvan u het medisch noodzakelijk acht om binnen 2 weken radiodiagnostiek bij uit te laten voeren.
    Dit geldt voor de reeds eerder doorverwezen patiënten die de afgelopen weken geen afspraak op Radiologie hebben kunnen maken.
  • Alle overige niet medisch noodzakelijke diagnostiek plannen we voor nu en minimaal 3 weken nog niet in.  U kunt ten alle tijden hierover in overleg treden met één van de aanwezige radiologen welke te bereiken is via de huisartsenlijn (06-20015604)
  • Patiënten die in de aankomende 3 weken volgens u in aanmerking komen voor radiodiagnostiek moeten eerst bellen met Radiologie om een afspraak te maken (0251-265670). We werken alleen nog maar op afspraak en accepteren geen vrije inloop meer.
  • Bij de vraagstelling Fractuur? kan de patiënt zelf met Radiologie bellen voor een afspraak, voor overige indicaties en echografie verzoeken wij dat u contact opneemt met Radiologie.
  • Wilt u alleen maar patiënten naar Radiologie doorverwijzen die niet verdacht of besmet zijn met Covid-19.
  • Ook voor Radiologie geldt dat we patiënten exact op afspraaktijd en bij voorkeur alléén of hooguit met één begeleider willen ontvangen.

Prikpoli

De Prikpoli is (weer) verplaatst om zo min mogelijk mensen onnodig door het ziekenhuis te laten lopen. Patiënten kunnen vanaf maandag 4 mei naar de Vondellaan 8 (onder Eyescan). Borden op de Vondellaan wijzen patiënten op de nieuwe ingang.

Operatieplanning

Net als voor de opstart van de poliklinieken, wordt er ook een plan opgesteld voor de Operatiekamers. Het streven is om vanaf 11 mei vier OK’s voor planbare zorg in gebruik te nemen. Spoedzorg is nooit afgeschaald. Hiervoor wordt weer veel gevraagd van medewerkers, materialen en facilitaire diensten. Als alle seinen op groen gaan, zullen we dit vrijdag 8 mei laten weten.

Gynaecologie

De poli Gynaecologie is verheugd dat ze weer de mogelijkheid hebben voor het heropenen van de poli voor vruchtbaarheidsproblemen, de fertiliteitspolikliniek. De intake gesprekken voor nieuwe patiënten kunnen weer gepland worden evenals de startgesprekken voor ovulatie-inductie behandeling bij cyclusproblemen.

Voor de intake gesprekken geldt dat eerst de opgestuurde vragenlijst ingevuld moet zijn, voordat een afspraak gemaakt wordt. De gesprekken worden per telefoon of videobellen gedaan en het paar kan hier samen aan deelnemen. Patiënten en huisartsen kunnen voor een afspraak contact opnemen met de polikliniek voor gynaecologie: 0251-26684.

Op dit moment worden de behandelingen  voor intra uteriene inseminaties en IVF behandeling nog niet opgestart maar dit zal naar verwachting niet lang duren.

Belangrijke informatie voor patiënten

  • Patiënten voor de polikliniek  met gezondheidsklachten die op symptomen van het coronavirus lijken verzoeken we niet naar het ziekenhuis te komen.
  • Bij aankomst in het ziekenhuis worden patiënten nogmaals gescreend op klachten. Bij klachten worden patiënten verzocht later terug te komen. Indien bezoek toch noodzakelijk is (urgent) wordt een mondkapje aan patiënt uitgereikt. Dit geldt ook voor de begeleiders.
  • We screenen alle patiënten vooraf via telefoon en de patiënten krijgen via brief/ herinneringsmail instructies. Patiënten met klachten zullen niet gezien worden als het geen urgente zorg betreft.
  • Kom alleen! Begeleiding is beperkt tot patiënten voor wie het niet mogelijk is om alleen te komen. Wij adviseren om vragen aan de zorgverlener met een naaste voorafgaande aan het bezoek op te schrijven. In overleg met de behandelaar kan eventueel telefonisch meegeluisterd worden door degene die anders mee zou nemen.
  • Patiënten worden buiten opgevangen door een medewerker welke zal vragen waarvoor patiënten komen. Loop dus niet zomaar de draaideur in maar wacht op de instructies.
    Voor het gebruik van de aanmeldzuilen moeten de handen ontsmet zijn met de alcohol die wij  hiervoor aanbieden.
  • De 1,5-meter-regel wordt waar mogelijk nageleefd. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal zitplaatsen in de ontvangstruimtes zal zijn.
  • De looproute in het RKZ is gewijzigd. De hoofdingang blijft de hoofdingang, maar het RKZ wordt via een andere uitgang weer verlaten. Dit is aangegeven. Taxi- en autoverkeer blijft aan de voorzijde.
  • Onze medewerkers stellen mogelijk meer vragen dan gewend. Dit is om het risico op een corona infectie te bepalen.
  • Voor bescherming van medewerkers en bezoekers dragen behandelaars soms extra persoonlijke bescherming.
  • We gaan minder patiënten tegelijk ontvangen. Dit doen wij om zoveel mogelijk ruimte in de wachtkamers te organiseren en het ‘verkeer’ in het ziekenhuis tot het noodzakelijke te beperken.
  • Het maken van een vervolgafspraak zal gebeuren in de behandelkamers, bij de polikliniekbalie of telefonisch.

Tenslotte

Mocht blijken dat het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames landelijk weer stijgt, kan het besluit komen om de ziekenhuizen weer te sluiten voor niet spoedbehandelingen. Als dit gebeurt, informeren wij u natuurlijk direct.

Indien u aanvullende vragen heeft, belt u dan gerust met desbetreffende afdeling of stuur een mail naar relatiemanager Lisette Brenters via huisartsen@rkz.nl.

Met vriendelijke groet,
Zorgmangement Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

Meer nieuws verwijzers

Eerste SEMD van Nederland is officieel gestart

Eerste Spoedeisende Medische Dienst (SEMD) van Nederland in Midden-Kennemerland. In Midden-Kennemerland slaan zes organisaties de handen ineen om de acute zorg toekomstbestendig te maken. Zij werken...

Lees meer

Rapportage FIB-4

Beste collega, Voor de diagnostiek van patiënten met Metabole disfunctie geAssocieerde Steatotische Leverziekte (MASLD), voorheen bekend als niet-alcoholische leververvetting of wel Non Alcoholic...

Lees meer