Scholing EPA LZ-F0-6:
Zorg voor de Vitaal Bedreigde Patiënt

Investering in Jouw Vakmanschap

Bekijk de video hiernaast over de scholing EPA LZ-F0-6, vroegtijdige herkenning van de vitaal bedreigde patiënt.

In het RKZ staat vakmanschap centraal. Jullie inzet om zorg van topkwaliteit te leveren, is een drijfveer om jullie nog beter te ondersteunen en te investeren in jou en in jouw ontwikkeling.

Zelfverzekerd handelen in acute situaties is geen vanzelfsprekendheid; het vereist kennis en regelmatige praktische oefening. Daarom biedt het RKZ, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, in samenwerking met Expert College een CZO-gecertificeerde scholing aan over de vroegtijdige herkenning van de vitaal bedreigde patiënt.

Op elke verpleegafdeling kunnen de vitale functies van een patiënt plots verslechteren: denk bijvoorbeeld aan de ademfrequentie, ademdiepte, bloeddruk, bewustzijn en hartfrequentie. Jouw jarenlange ervaring als verpleegkundige is vaak voldoende om te observeren, maar herken je ook tijdig wat er werkelijk aan de hand is? Kun je in zo’n geval snel de veranderende situatie analyseren en dit duidelijk communiceren naar je collega-verpleegkundigen of arts?

De Scholing in een Notendop

De scholing ”Zorgvragen voor een zorgvrager op een verpleegafdeling met risico op vitaal bedreigde functies” is voor alle verpleegkundigen op de betrokken afdelingen. Het doel van de scholing is om je in korte tijd optimaal voor te bereiden op uitdagende zorgsituaties. Zo krijg je alle benodigde kennis en praktische vaardigheden aangeleerd waarmee jij écht het verschil kunt maken. Veel verpleegkundigen gingen je voor en gaven aan dat zij dankzij deze scholing effectief en zelfverzekerd hebben leren handelen. Met deze scholing leer je om signalen bij de patiënt te herkennen, observaties en parameters te analyseren en effectief te communiceren. Bovendien geef je studenten en stagiaires een goed voorbeeld in het observeren, signaleren, analyseren en alarmeren wanneer de vitale functies verslechteren bij de patiënt.

Wat levert deze scholing je op?

  • Een maximale voorbereiding op spannende, acute situaties in korte tijd.
  • Zelfverzekerd handelen in acute situaties. Veel verpleegkundigen gingen je voor en geven aan manieren gevonden te hebben om vanuit structuur en methodiek zelfverzekerd effectief te handelen, juist wanneer het erop aankomt.
  • Een ‘gemeenschappelijke taal’ op de werkvloer.
  • Een CZO certificaat. Met deze scholing is het Rode Kruis Ziekenhuis een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die verpleegkundigen op niet-specialistische afdelingen een CZO geaccrediteerd opleiding aanbiedt (interessant voor op je cv!)
  • Een leerzame en leuke ervaringen! De scholing is van A tot Z geregeld. Je wordt vrij gepland, ontvangt alle benodigde informatie voor een goede voorbereiding en de scholing vindt plaats op het inspirerende en innovatieve kantoor van het Expert College. Daarbij zijn de traningsdagen geheel verzorgd en is er just in time, just in place begeleiding.
  • Twee events in aanloop naar de scholingsdagen: (1) een kick-off en (2) een drill (waarmee je al een beetje een kijkje krijgt in wat de inhoud van de scholing gaat zijn).
  • (Hulp bij) directe toepassing van het geleerde in de praktijk. Het mooie aan deze scholing is dat het uitgaat van het leerprincipe dat het echte leren gebeurt door toepassing in de werkcontext. Dat betekent dat we niet slecht twee scholingsdagen aanbieden en dan stoppen. Er is begeleiding bij het toepassen van het geleerde in de praktijk en er wordt jaarlijks een herhaaltraining georganiseerd om het geheel te borgen.
  • (Afdelingsoverstijgend) van en met collega’s leren.

Timeline

Klik op het plaaje om de timeline te vergroten. 

Hoe ziet de scholing eruit?

1. Voorbereidende e-learning

Voordat de training start, staan er in het digitale Expertfolio e-learnings voor je klaar. Je krijgt ongeveer drie maanden voorafgaand aan jouw scholingsdagen toegang tot deze e-learnings.

2. Scholingsdagen

De training bestaat uit twee scholingsdagen:
Dag 1: Theorie
Dag 2: Toepassing in de praktijk

3. Bekwaam verklaring in de praktijk

Om het toepassen van het geleerde in de praktijk makkelijker te maken, ga je na de scholing jouw bekwaamheid aantonen in de praktijk. Jouw praktijkopleider neemt je hierin mee. In onderstaand filmpje kun je hierover alvast wat meer over dit onderdeel leren.

4. Jaarlijkse herhaalactiviteiten

Om blijvend aan jouw deskundigheidsbevordering te werken, organiseert het RKZ een keer per jaar scenariotrainingen. Tijdens deze trainingen worden kennis en vaardigheden opgefrist, is er ruimte voor vragen en casuïstiek en ga je in kleine, vertrouwde groepen, oefenen.

Wat is EPA gestuurd opleiden?

Binnen de verpleegkundige vervolgopleidingen en de medisch ondersteunende opleidingen wordt, middels het project CZO flex level, het EPA gestuurd onderwijs geïmplementeerd. Op deze pagina vind je informatie, voor zowel studenten, studentencoaches, leidinggevenden en andere geïnteresseerden.

Flyer

Klik hier om de flyer over deze scholing te openen!

 

Klik op de afbeelding om te vergroten. 

Klik op de afbeelding om te vergroten. 

Hoe bereid ik mij voor?

We kunnen ons voorstellen dat de schoolbanken voor sommige collega’s lang geleden zijn. Geen zorgen! Alles staat voor je klaar.

Elke afdeling ontvangt een maatwerk ‘menukaartje’ met daarop de voorbereidende e-learning. Het is belangrijk dat je al deze e-learning maakt omdat dit het vertrekpunt voor de scholingsdagen is. Je ontvangt vrije uren voor e-learning en kunt deze zowel thuis als in het ziekenhuis maken. Opleiden & Ontwikkelen organiseert e-learningsdagen waarbij je samen met collega’s aan de voorbereiding kunt werken. Naast heel gezellig is dit een mooie gelegenheid om van en met elkaar te leren. Alles wat jij hoeft te doen is je opgeven via [email protected]. De koekjes, koffie, thee en computers worden geregeld.

E-learningsdagen vinden elke dinsdag vanaf maart 2024 plaats. Locatie: vergaderruimte 2, kelder.

Leertips:

  • Learning bites/microlearning
    Plan het in, in je agenda en plak het vast aan een dagelijkse bezigheid. Bijvoorbeeld: voor de lunch een kwartiertje leren of voor het werkoverleg/ de overdracht een kwartiertje leren. Houd het kort tussen de 15 en 30 minuten.
  • Herhalen met tussenpozen
    Herhaal wat je leert niet te snel achter elkaar. Laat het in je brein bezinken. Spaced repetition, heet dat. Het helpt je om de dingen langer te onthouden. Iets vergeten mag en is een belangrijk onderdeel is van het proces. Een interessante podcast hierover via ‘t Leerlab vind je hier.
  • Samen leren
    Als het kan (en mag), doe het samen. Maak aantekeningen, stel vragen en doe mee met discussies. Actief leren werkt beter. Samen casussen bespreken, bevordert het leren, de leercultuur en het plezier. (Zie mogelijkheid hierboven!)
  • Maak mindmaps/aantekeningen
    Zorg ervoor dat je niet alleen luistert, maar beide hersenhelften activeert! Luister, verwerk, creëer en onthoud beter! Als je met kleuren werkt, werkt dit nog beter (meer info hierover vind je in de GoodHabitz training Mindmappen).
  • Vier overwinningen
    Moedig jezelf en elkaar aan om prestaties te vieren en beloon bij het bereiken van mijlpalen.

Vragen?

De scholing wordt aangestuurd door Opleiden & Ontwikkelen en begeleid door de praktijkopleider van jouw afdeling. Bij vragen kun je contact opnemen met jouw praktijkopleider.

Kliniek Neurologie
Isa Marcus
[email protected]

Kliniek Cardio-long
Vivian Klaase – Epskamp
[email protected]

Kliniek Neurologie
Esther Bruntink – Kathmann
[email protected]

Meer weten over EPA gericht opleiden?

Bekijk dan onderstaande video.