RKZ Obesitascentrum
Contact
E obesitascentrum@rkz.nl
Balie C wachtruimte C12
(begane grond)
Voor de behandeling van obesitas kunt u terecht bij het RKZ Obesitascentrum. Het RKZ Obesitascentrum heeft jarenlange ervaring in de operatieve behandeling van obesitas. Centraal hierbij staat een maag verkleinende operatie (gastric bypass of gastric sleeve) in combinatie met een ingrijpende verandering van uw levensstijl.
Als gevolg van de operatie en een gezond leefpatroon zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van uw leven sterk verbeteren.
Het Obesitascentrum werkt nauw samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Beverwijk (tegenover het RKZ). De chirurgen van het RKZ opereren patiënten met obesitas. De NOK begeleidt patiënten tijdens het intensieve voor- en natraject van de ingreep.
3-delige serie over behandeltraject NOK Beverwijk en het RKZ
IJmond Nieuws heeft onlangs een 3-delige serie gemaakt over het behandeltraject in de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) Beverwijk en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). De NOK heeft inmiddels elf vestigingen waaronder in Beverwijk, gehuisvest aan de Vondellaan tegenover het RKZ.
Het traject
In de eerste aflevering wordt ‘het traject’ besproken. Bekijk hieronder de aflevering terug:
Aandoeningen en behandelingen
Meer informatie
In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
Informatiebijeenkomsten
De informatiebijeenkomsten worden digitaal gehouden. Kijk in onze agenda voor meer informatie.
Elke maand vertellen een chirurg van het RKZ en een medewerker van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) over het hele behandeltraject van het RKZ Obesitascentrum. In zo’n drie kwartier komen de belangrijkste onderwerpen bij een maagverkleining aan bod:
- Wanneer komt u in aanmerking voor een maagverkleining?
- Wat is een Gastric Bypass en wat is het verschil met een Gastric Sleeve?
- Waar wordt naar gekeken tijdens de eerste screening?
- Wat is het traject van de NOK om uw levensstijl te veranderen?
- Kan ik met klachten bij een maagband ook worden geholpen?
- Wat kan ik verwachten na de maagverkleining?
- Hoe lang en door wie wordt ik na de operatie begeleidt?
De informatieavonden zijn gratis en bedoeld voor mensen met obesitas, hun naasten en andere belangstellenden.
Onderstaand vindt u video’s van een informatieavond.
Wanneer kom ik in aanmerking?
U komt in aanmerking bij de volgende punten:
- Leeftijd tussen 18 en de 65 jaar
- BMI hoger dan 40
- BMI hoger dan 35 is met co-morbiditeit zoals suikerziekte, hart-long problematiek, gewrichtsklachten, slaap-apneusyndroom
- Meerdere gedocumenteerde afval pogingen onder begeleiding van een diëtist
U komt niet in aanmerking bij:
- Persoonlijkheidsstoornissen
- Alcohol- of drugsmisbruik
- Minder dan 5 jaar obesitas
- Hormonale of metabole oorzaken van obesitas
- Geen bereidheid tot analyse of levenslange nacontrole / begeleiding
Type operaties
In het RKZ voeren we twee ingrepen uit: de gastric bypass en de gastric sleeve. Hierbij wordt de gastric bypass verreweg het meeste uitgevoerd, omdat deze operatie het beste resultaat geeft met minimale kans op complicaties. De gastric sleeve voeren we vooral uit als een bypass technisch niet mogelijk is, of op speciale wens van de patiënt.
Beide operaties worden in principe uitgevoerd volgens een kijkoperatie (laparoscopisch). Op deze manier heeft de patiënt minder pijn, kleinere littekens en een sneller herstel. Gemiddeld duurt een maag verkleinende ingreep tussen de 40 en 50 minuten. Daar komt nog anesthesie- en voorbereidingstijd bij van ongeveer een half uur in totaal.
U kunt een video bekijken van de gastric bypass. In de folders eest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
Het behandeltraject
U komt in het RKZ Obesitascentrum terecht na een positief advies in uw screening bij de NOK. U start met een bijeenkomst waarbij u voorlichting krijgt van de obesitasverpleegkundige over de ziekenhuis opname. Vervolgens komt u op het spreekuur bij de chirurg en wordt met u het advies over uw operatieve behandeling besproken.
Aansluitend vindt de preoperatieve screening plaats in het RKZ. Mogelijk moet u hiervoor nog langs andere medische specialisten zoals een longarts, internist of MDL-arts, dit verschilt per patiënt. Vervolgens start u met het voortraject bij de NOK.
U wordt geopereerd als u het voortraject bij de Nederlandse Obesitas Kliniek heeft afgerond. Na afronding wordt u gemiddeld binnen 6 weken in het RKZ geopereerd. U krijgt de exacte operatiedatum ongeveer 2 tot 3 weken van tevoren doorgebeld en per brief thuis.
Na de operatie volgt u een jarenlang natraject bij de NOK. Uw lichaam is voorgoed veranderd en het is belangrijk dat u uw levensstijl hierop aanpast. Uw motivatie om te willen veranderen is hierbij van groot belang.
Bariatrische operatie in dagbehandeling
In overleg met u kan er door de chirurg en anesthesioloog besloten worden om u te opereren in dagbehandeling. De operatie voor patiënten die in dagbehandeling worden behandeld is hetzelfde als voor patiënten die een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Het enige verschil is dat u op dezelfde dag van de operatie naar huis gaat.
De kans op ernstige complicaties na een gastric bypass of gastric sleeve is zeer klein in gespecialiseerde ziekenhuizen als het RKZ. In meerdere ziekenhuizen worden deze operaties al veilig in dagbehandeling gedaan.
Het is wel belangrijk dat een complicatie op tijd wordt herkend als deze optreedt. Daarom wordt u gevraagd thuis uw hartslag en het zuurstofgehalte te controleren met een Pulse Oximeter, aangezien afwijkende waarden kunnen wijzen op een complicatie. U meet thuis meerdere keren per dag uw hartslag en zuurstofgehalte. Bij afwijkingen kunt contact opnemen met het ziekenhuis.
Poli's en spreekuren
Spreekuur
Op dinsdag (hele dag) en vrijdagochtend is het spreekuur van de chirurg en Physician Assisitent (PA). Op dit spreekuur worden nieuwe patiënten en de patiënten die op controle komen, onderzocht.
Als u geopereerd bent, komt u na 2 tot 3 weken terug op het spreekuur. Dan wordt u door een gespecialiseerde verpleegkundige onderzocht, dit is ook op dinsdag (hele dag) en vrijdagochtend.
Maagbandenspreekuur
Als u al een maagband heeft kunt u elke eerste dinsdagmiddag van de maand op het spreekuur van de gespecialiseerde verpleegkundige komen. Daar kan uw maagband bijgespoten of leeggehaald worden.
Hiervoor moet u aangemeld zijn bij de Nederlandse Obesitas kliniek. De NOK zal u vervolgens verwijzen naar het Obesitascentrum van RKZ. Wanneer u een Ra-medical patiënt bent, kunt u hier uw medisch dossier opvragen: www.ra-medical.nl.
Het Obesitascentrum verleent geen overige begeleiding rondom de maagbandzorg, zoals een diëtiste of psycholoog. Maagbanden worden niet geplaatst in het Rode Kruis Ziekenhuis.
Obesitas, wat is het?
Obesitas is een ziekte die duidt op ernstig en langdurig overgewicht. Obesitas wordt gebaseerd op de BMI. BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamsgewicht.
Vaak gaat obesitas gepaard met verschillende klachten die de kwaliteit van leven verlagen en soms zelfs de verwachte levensduur verkorten.
Voorbeelden van veel voorkomende klachten zijn:
- Type 2 Diabetes (suikerziekte)
- Te hoog cholesterolgehalte (‘vet’-gehalte)
- Slaap apneu (slecht/ondiep slapen, snurken en overdag moe en slaperig)
- Artrose/ gewichtsslijtage (bijvoorbeeld knieklachten)
- Stressincontinentie (urineverlies)
- Depressie
We spreken van obesitas met co morbiditeit indien er sprake is van één of meerdere klachten als gevolg van langdurig overgewicht.
Hoe meld ik me aan?
Voor u kunt beginnen met de behandeling heeft u een verwijzing van uw huisarts of behandelend specialist nodig. Wanneer u een verwijzing heeft, kunt u zich aanmelden bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging van de Nederlandse Obesitas Kliniek voor een oriëntatiegesprek.
Dag van de operatie
Als u een maag verkleinende operatie ondergaat, wordt u opgenomen op de afdeling Chirurgie op de 5e etage. Op de afdeling Chirurgie zijn twee vierpersoonskamers speciaal ingericht voor deze opname. Deze kamers bevatten aangepast meubilair en sanitair voor patiënten met obesitas. Bekijk hier een video over de dag van de operatie.
Het team
U wordt behandeld door een team van deskundigen uit verschillende vakgebieden. Zo krijgt u te maken met een chirurg, obesitasverpleegkundige en internist van het RKZ Obesitascentrum en een psycholoog, arts, diëtist en bewegingsdeskundige van de Nederlandse Obesitas Kliniek. De deskundigen hebben wekelijks overleg over uw situatie en passen hier de behandeling op aan. Zo bent u altijd verzekerd van de best mogelijke zorg.
Bent u een verwijzer?
Wilt u patiënten verwijzen naar het Obesitascentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis? Via de website van het NOK treft u verwijsformulieren. Via het NOK zal de patiënt na een positieve screening in het RKZ terecht komen.
Nuttige websites
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk