‘Van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’: 28 regionale ziekenhuizen lanceren nieuwe strategische koers

4 april 2019

Minister Bruins nam vanochtend de nieuwe Strategisch Koers van de SAZ ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’ in ontvangst.

Om nu en in de toekomst de beste zorg te leveren aan iedereen in Nederland, is zorg rondom de patiënt, binnen een netwerk van zorg- en welzijn in de regio, noodzakelijk. 28 regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) lanceren hun nieuwe Strategische Koers ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’. Met deze strategie richt het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zich samen met 27 regionale ziekenhuizen naast behandeling ook op preventie, vermindering van ongezondheid en bevordering van gezondheid.

Als je aan mensen de vraag stelt wat het belangrijkste in hun leven is, zal ‘mijn gezondheid’ het meest voorkomende antwoord zijn. Het is belangrijk dat je voor zorg dichtbij terecht kunt op het moment dat je het nodig hebt. Daarom moeten we de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en beschikbaar houden. Nu en in de toekomst. Daarvoor moeten we de zorg wel anders organiseren. 28 regionale ziekenhuizen, waaronder het RKZ nemen daarin het voortouw. Zij richten zich niet alleen op behandelen, maar helpen ook om klachten te voorkomen, en om de kwaliteit van leven te vergroten.

 

Samenwerken
Daarbij werken de regionale ziekenhuizen goed samen met andere organisaties in de buurt. Het regionale ziekenhuis kent niet alleen patiënten en bewoners in de regio goed, maar ook de huisartsen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg, verloskundigen, gemeente en andere instellingen voor zorg en welzijn in de buurt. Dat maakt een regionaal ziekenhuis zo uniek.

 

Samen beslissen
Het RKZ vindt het samen met de andere regionale ziekenhuizen belangrijk dat de patiënt samen met de arts beslist over welke zorg het beste bij hem of haar past. De arts geeft informatie over de mogelijkheden en de bijbehorende voor- en nadelen. De patiënt en de arts bespreken samen wat dit betekent voor de eigen situatie van de patiënt en wat de persoonlijke voorkeur is. Zo kan de patiënt samen met de arts beslissen wat het beste bij hem of haar past.

 

Kijk voor meer informatie op https://www.saz-ziekenhuizen.nl/

Paginaopties: