Contact

T  0251 783800
E  rkzkraamzorg@rkz.nl

Het kraamcentrum bevindt zich op afdeling B3 (3e verdieping) en is tijdens kantoortijden geopend. In het weekend en op feestdagen graag vooraf bellen.

Goed om te weten: RKZ Kraamzorg heeft contracten met alle verzekeraars!

RKZ Kraamzorg

  • levert regionale kraamzorg in Beverwijk, Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Heemskerk, Castricum, Limmen, Uitgeest, Akersloot, Velserbroek, IJmuiden, Velsen-Zuid, Driehuis, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid
  • verzorgt de kraamzorg ook als je thuis of in een ander ziekenhuis bevalt
  • heeft uitstekend opgeleide kraamverzorgenden
  • is 24/7 bereikbaar op 0251-783800
  • levert aan eigen klanten gratis lactatiekundige zorg
  • geeft zorg op maat, waar je ook bent bevallen
  • levert binnen het uur kraamzorg bij een thuisbevalling
  • heeft korte lijnen met de kraam- en couveuseafdeling van het RKZ
  • verhuurt borstkolven, ook in het weekend

RKZ Kraamzorg is onderdeel van IJmond Geboortezorg. Binnen IJmond Geboortezorg werken we intensief samen met de regionale verloskundigenpraktijken, echoscopistes, gynaecologen en kinderartsen van het RKZ, lactatiekundigen en met de jeugdgezondheidszorg Kennemerland. Het is een organisatie waarin alle zorg rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, de kraamtijd en de verandering naar ouderschap samenkomt. Op de website van IJmond Geboortezorg vind je nog meer informatie, folders en animaties (in meerdere talen) over o.a. welke zorgverleners je kunnen helpen als je een baby verwacht, je levensstijl tijdens een zwangerschap en wat er allemaal verandert als je een baby krijgt.

Intakegesprek

Rond de 30e week neemt een medewerker van RKZ Kraamzorg contact met je op om een afspraak te maken voor een intakegesprek over de kraamtijd thuis. Aan de hand van een checklist controleren we of aan alles is gedacht. Hier vind je de RKZ kraamzorg benodighedenlijst . Misschien zijn er speciale wensen voor de invulling van de kraamtijd. Wij houden daar dan in de kraamtijd zoveel mogelijk rekening mee.

Er zijn verschillende soorten kraamzorg. Hieronder leggen we uit waar je uit kunt kiezen.

1. Volledige kraamzorg

Het basis aantal uren kraamzorg volgens het Landelijk Indicatie Protocol is 49 uur. Dit wordt verdeeld over zeven of acht dagen. Tijdens de kraamweek checkt de kraamverzorgende regelmatig of de kraamzorg naar wens verloopt. Het kraamcentrum neemt de derde of vierde dag contact met je op om te vragen of alles naar wens gaat. De kraamverzorgende beantwoordt je vragen en helpt bij de (borst)voeding. Daarnaast voert zij de controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Ook zorgt zij in overleg met jou voor de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. Ook is er zorg voor eventuele andere kinderen en voor de visite.

2. Moeder- en kindzorg

Bij ‘moeder- en kindzorg’ is de kraamverzorgende er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Zij beantwoordt je vragen en helpt bij de (borst)voeding. Daarnaast voert zij de controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. De zorg duurt drie uur per dag. Deze vorm van kraamzorg is geschikt als je in de kraamtijd kunt rekenen op hulp in het huishouden, maar ook als je een klein huis hebt of het prettiger vindt om minimale zorg te hebben.

3. Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg

Bij thuiskomst van een baby die langer dan tien dagen in de couveuse heeft gelegen, kunnen ouders in sommige gevallen ‘couveuse nazorg’ of ‘uitgestelde kraamzorg’ krijgen. Dit hangt af van de verzekering.

Kraamzorg bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling belt de verloskundige in de laatste fase van de bevalling het kraamcentrum met de vraag een kraamverzorgende te regelen voor assistentie bij de thuisbevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de gegevens over de bevalling en de baby bij het kraamcentrum terecht komen. Vervolgens wordt de kraamzorg geregeld.

Kraamzorg na een ziekenhuisbevalling / -verblijf

Bij een bevalling in het RKZ regelen we de kraamzorg vanuit het kantoor op de afdeling waar je bevallen bent. Ons kraamcentrum is tijdens kantoortijden geopend. Buiten kantoortijden kan je contact opnemen via 0251-783800.

 

Goede zorgen!

“We hebben een heerlijke kraamtijd gehad mede door de kraamverzorgende. Een hele gezellige en hardwerkende vrouw., we gaan haar missen. Ik zal haar aanbevelen bij anderen. Bedankt voor de goede zorgen.”

Leerzame, relaxte periode

“Heel erg tevreden kijken we terug op een leerzame, relaxte periode. De kraamverzorgende heeft door te coachen ons veel geleerd.”

Wauw

“Wauw! Wat heb ik een goede kraamverzorgende gehad! Zij heeft alles voor mij zo goed gedaan tijdens mijn kraamweek. Mijn man, zoontje en ik zijn zeer tevreden over haar. Mijn zoontje van 3 vraagt nog elke dag wanneer zij weer bij ons thuis komt. Wees maar zuinig op jullie personeel!”

Blij met alle adviezen

“Ondanks dat ik baalde dat we twee verschillende kraamverzorgenden zouden krijgen, was het achteraf juist heel fijn. Van allebei hebben we wat op kunnen pikken en zo onze eigen visie en ideeën opgedaan. De doorslag om voor RKZ Kraamzorg te kiezen was de mogelijkheid voor lactatiekundige hulp, wat zijn we blij met alle adviezen.”

Geen betere kunnen wensen!

“Helaas hebben wij geen bezoek kunnen ontvangen vanwege de Corona, maar ik heb een fijne kraamtijd gehad. Onze kraamverzorgende was een flexibele, spontane en zorgzame vrouw, wij hadden ons geen betere hulp kunnen wensen! Hopelijk mogen wij haar in de toekomst ooit nog eens verwelkomen.”

Een aanrader

“Wij zullen zeker RKZ Kraamzorg aanraden aan mensen in onze omgeving. En als wijzelf nog een kindje zouden krijgen, dan kiezen wij weer voor RKZ Kraamzorg. Ook de mogelijkheid om contact op te nemen met de lactatiekundige na de kraamweek stellen wij erg op prijs!”

Het team

Er werken ongeveer veertig kraamverzorgenden bij RKZ Kraamzorg. Ze wonen in de regio IJmond en vaak kennen ze de omgeving goed én zijn ze heel snel bij de jonge ouders thuis.
Dat maakt onze zorg persoonlijk én flexibel.

Op het kantoor in het RKZ werken de planners en en de leidinggevenden.

De lactatiekundige en borstvoedingscoach beantwoorden alle vragen over borstvoeding en begeleiden voor en na de bevalling. Zij zijn telefonisch te bereiken: 0251-265953.

 

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is een professional op het gebied van borstvoeding. Hester Hillegers is als lactatiekundige verbonden aan het Kraamcentrum van het RKZ. Ze werkt 3 dagen in de week op de kraam- en couveuseafdeling en doet consulten aan huis bij kraamvrouwen die hun kraamzorg hebben geregeld via RKZ Kraamzorg. De overige dagen is er een borstvoedingscoach aanwezig. Je kunt als klant van RKZ Kraamzorg voor hulp bij borstvoeding van maandag t/m vrijdag bellen naar telefoonnummer 0251-265953. Ook kun je vragen stellen via de BeterDichtbij app als je daarvoor bent aangemeld.

De verloskundige, gynaecoloog of kinderarts kan een consult adviseren. In de kraamtijd thuis zullen de kraamverzorgende en/of de verloskundige beoordelen of een consult gewenst is.

Voor meer informatie over borstvoeding, verwijzen we je naar onze folder ‘Borstvoeding’. Hierin vind je informatie over hoe we binnen RKZ Kraamzorg omgaan met borstvoeding, informatie over kolven en veelgestelde vragen.

Waarom een lactatiekundige?

Als je zwanger bent, kan een lactatiekundige helpen bij:

  • Meerlingzwangerschap
  • Ingetrokken tepels
  • Borstoperaties
  • Medicatiegebruik
  • Eerdere negatieve ervaringen met borstvoeding
  • Aangeboren afwijkingen bij de baby
  • Verwachte prematuriteit
  • Zieke moeder

Als je borstvoeding geeft, kan een lactatiekundige helpen bij:

  • Problemen met aanleggen. De baby kan niet (goed genoeg) aan de borst drinken
  • Pijn bij het voeden
  • Borstontsteking
  • Onzekerheid over drinkgedrag (vaak, erg lang, onrustig, sloom)
  • Onvoldoende groei of twijfels over de melkproductie
  • Vroeggeboorte
  • Meerling
  • Zieke baby of baby met aangeboren afwijking
  • Stoppen met borstvoeding

Wat houdt een consult in?
In een consult stelt de lactatiekundige vragen over de borstvoeding, ze bekijkt de baby en observeert een borstvoedingssessie om een totaalbeeld te krijgen van het probleem, de oorzaken en eventuele oplossingen. Je ontvangt adviezen en een plan op maat, afhankelijk van jouw wensen en behoefte. De tijd van het consult wordt afgestemd op de drinktijden van je kindje. We streven ernaar om de afspraak dezelfde of volgende dag in te plannen.

Kosten
Hulp bij borstvoeding is de eerste vijftien dagen na de geboorte gratis. Na de vijftiende dag vragen we een vergoeding voor consulten in het ziekenhuis of thuis.

Huisbezoek € 70,00
Consult in RKZ € 35,00

Je kunt bij je zorgverzekering nakijken of je in aanmerking komt voor vergoeding van de kosten. Consulten zijn alleen mogelijk voor klanten van RKZ Kraamzorg.

Liever een vrijgevestigde lactatiekundige? Zie www.nvlborstvoeding.nl

Klacht of suggestie? Laat het ons weten!

RKZ Kraamzorg heeft als belangrijkste doel ervoor te zorgen dat jij, je kindje en jullie gezin een prettige kraamtijd beleven.

Ondanks onze inzet kan het gebeuren dat je niet tevreden bent. Blijf niet met dat gevoel rondlopen, maar neem telefonisch contact met ons op via 0251-783800. Blijf je het gevoel houden dat we niet goed omgaan met je klacht? Dan kent RKZ Kraamzorg de officiële klachtenprocedure van het RKZ. 

Werken bij RKZ Kraamzorg

Kraamverzorgende
Ben je gediplomeerd kraamverzorgende, woon je in ons werkgebied en wil je bij ons solliciteren stuur dan een open sollicitatie met je CV en motivatiebrief naar rkzkraamzorg@rkz.nl.

Verkorte opleiding tot kraamverzorgende
Als je graag kraamverzorgende wilt worden, kan je bij ons terecht. RKZ Kraamzorg is een SBB erkend leer- en werkbedrijf en biedt een branche erkende opleiding aan tot kraamverzorgende. De BBL-opleiding bestaat uit ongeveer 20% les op school en 80% beroepsvorming in de praktijk en duurt 12 á 15 maanden.

Ben je in het bezit van een erkend diploma in de zorg, dan kunnen er vrijstellingen worden toegewezen waardoor de opleiding eerder kan worden afgerond.

  • Erkend diploma Verpleegkundige MBO 4 niveau
  • Erkend diploma verzorgende IG
  • Erkend diploma MDGO-VZ
  • Verpleegkundige

Met een opleiding in de kinderopvang, sociaal pedagogiek of een vergelijkbare opleiding, kom je niet in aanmerking voor vrijstellingen.

Samen met gediplomeerde kraamverzorgenden ga je in de praktijk leren moeder en baby te verzorgen en voorlichting en instructie te geven over de verzorging en gezondheid van de baby. Daarnaast heb je de zorg voor de overige gezinsleden en verricht je licht huishoudelijk werk. Ook leer je te assisteren bij een thuisbevalling. Het is afwisselend werk, omdat ieder gezin weer anders is.

Ben je…

  • klantgericht en inlevend
  • verzorgend, dienstverlenend
  • flexibel (in de gezinnen werk je tijdens de opleiding in een rooster 7 à 8 dagen achterelkaar)
  • zelfstandig
  • in staat om werken en leren te combineren met je privé-leven
  • bereid om ook ’s avonds, ’s nachts, in de weekenden en op feestdagen te werken
  • stressbestendig
  • woonachtig in de regio IJmond

Heb je…

  • een overgangsbewijs naar 4Havo, vmbo diploma kader beroeps-/gemengde- of theoretische leerweg of een afgerond diploma niveau 2 in de zorg (MBO Helpende Zorg en Welzijn)
  • een rijbewijs en een auto

dan is kraamverzorgende een leuk beroep voor jou! Informeer naar de startdatum van de volgende BBL-opleiding.

De minimum-leeftijd voor de verkorte opleiding is 21 jaar. Gedurende de opleiding krijg je een leerarbeidsovereenkomst van gemiddeld 24 uur per week. Je werkt 7 à 8 dagen achter elkaar. Dit betekent dat je tussen de verzorgingen door een aantal dagen vrij bent.

Solliciteren voor de opleiding

Je kunt je CV kunnen mailen naar rkzkraamzorg@rkz.nlBel voor meer informatie naar 0251 – 783800.

Borstkolf huren

Wil je graag kolven? Je kunt bij ons kraamcentrum ook terecht voor het huren van een borstkolfapparaat. Het type borstkolf dat we verhuren is een Medela Symphony. Bekijk hier de video met uitleg over de Medela Symphony.

Wat kost het?
Voor de huur van de borstkolf betaal je €2,50 per dag of €65,00 per maand + €5,00 administratiekosten*. De borg voor het apparaat is €75,00. Dit krijg je natuurlijk terug als je de kolf in goede staat terugbrengt.

Verder heb je een persoonlijk afkolfsetje nodig, dat is te koop vanaf €27,95 (om hygiënische redenen koop je dit setje om het zelf te behouden). Bewaarflesjes en dubbele sets zijn ook te koop.

Waar moet je zijn en wanneer?
Tijdens kantoortijden kan je terecht op ons kantoor op de 3e verdieping van het RKZ voor de huur van de borstkolf. Neem van tevoren contact op via 0251-783800.

Door omstandigheden kan er op het afgesproken tijdstip even niemand aanwezig zijn op kantoor. Meld je dan bij de balie van de Kraamafdeling (afdeling B3, ook op de 3e verdieping).

Wat neem je mee?
Als je een borstkolf wilt huren, neem je het volgende mee:

  • Legitimatiebewijs
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer(s)
  • Rekeningnummer
  • Pinpas (je kunt alleen pinnen!)

Wanneer alles geregistreerd is, geven we de borstkolf direct mee.

Retourneren
Heb je de borstkolf niet meer nodig? Dan breng je het apparaat terug naar ons kantoor in het RKZ. Bel even van tevoren. Komt de borstkolf in goede staat terug, dan krijg je de borg op je bankrekening teruggestort. Ook ontvang je de originele rekening, deze kun je eventueel indienen bij je verzekering.

*Prijswijzigingen voorbehouden

De eerste uren met je baby thuis

In samenwerking met IJmond Geboortezorg geven we je informatie en handige tips over de eerste uren met je baby thuis. Download hieronder de informatieflyer.

De eerste uren met je baby thuis