Vandaag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) duidt dat het afkeurpercentage van F1-categorie vuurwerk (fop- en schertsvuurwerk) flink stijgt. Dit is reden voor de drie Nederlandse Brandwondencentra om zich extra zorgen te maken. Dit lijkt de jaarlijkse vroege toename van het aantal brandwondenpatiënten in aanloop naar de jaarwisseling in de drie Nederlandse Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam te bevestigen.


Ruim voor de feestdagen zorgt kindervuurwerk ieder jaar al voor tientallen kinderen met ernstige brandwonden. Een stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers wordt vooral veroorzaakt door het zogenaamde F1 kindervuurwerk. “Categorie F1 vuurwerk is niet onschuldig. Het veroorzaakt regelmatig ernstige brandwonden die vaak moeten worden geopereerd”, vertelt Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg bij het RKZ kinderbrandwondencentrum in Beverwijk. “Door het gevaar te onderschatten, leidt onveilig gedrag, zoals op vuurwerk stampen, er al vaak toe dat dit vuurwerk in de jas of schoenen terecht komt. Als het dan ontploft, geeft het zeer diepe brandwonden”, aldus De Vries.

De term ‘kindervuurwerk’ is volgens Ymke Lucas, brandwondenarts bij het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, zeer misleidend. “Men denkt dat kinderen met categorie 1 vuurwerk, zoals grondbloemen, tolletjes en sterretjes, kunnen spelen. Maar niets is minder waar. Wij zien regelmatig dat onwetendheid bij ouders en kinderen ervoor zorgt dat het ernstig mis gaat.”

Geen kinderspel
De Vries vervolgt: “Kinderen zijn zich niet bewust van dit gevaar, maar volwassenen zouden dat wel moeten zijn. Ik zie dat kindervuurwerk vaak als cadeautje wordt gegeven met bijzondere feestdagen of met een verjaardag, zelfs al aan zeer kleine kinderen. Kindervuurwerk is gewoon geen kindercadeau en wat mij betreft dus ook geen goede term.”

Artsen uit de drie brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) en de Nederlandse Brandwonden Stichting wijzen op de slogan ‘Kindervuurwerk is geen kinderspel’. Tips om brandwonden door vuurwerk zo veel mogelijk te voorkomen: haal de capuchon van de jas of vouw deze naar binnen. Stop ook de broek in de schoenen of over de laarzen.

De Vries: “Gaat het toch mis: koel de brandwond dan zo snel mogelijk 10 minuten met lauwwarm stromend leidingwater. Zo voorkom je dat een brandwond nog dieper wordt.”