Kindergeneeskunde
Contact
T 0251 265692
Polikliniek: balie F4
(begane grond)
Verpleegafdeling kinderen:
3e etage
0251 265300
Op de Kinderafdeling behandelen we kinderen van hun geboorte tot 18 jaar. Voor een kind is een ziekenhuisopname vaak een ongewone en ingrijpende gebeurtenis. We informeren u daarom graag over de gang van zaken op onze Kinderafdeling en de poli Kindergeneeskunde.
Deze informatie is speciaal voor ouders geschreven. Voor kinderen heeft het RKZ een aparte kinderwebsite.
Een afspraak of opname
Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de Kinderafdeling.
Is de opname van uw kind gepland? Dan kunt u uw kind voorbereiden. Wij geven u graag een aantal adviezen. Ga hiervoor naar de pagina opname van uw kind in het ziekenhuis.
Als uw kind onverwacht wordt opgenomen, heeft u uw kind niet kunnen voorbereiden. Zelf bent u waarschijnlijk ook erg geschrokken. We kunnen ons voorstellen dat u behoefte heeft aan informatie over de opname van uw kind. U kunt hier lezen hoe een spoedopname van uw kind in z’n werk gaat.
Op de Kinderafdeling is voldoende speelgoed aanwezig. Bijvoorbeeld een bij tv ieder bed. Er is ook een aparte speelkamer met speelgoed, spelletjes, een voetbaltafel, Nintendo en een iPad.
Voor alle opnames geldt dat er één ouder mag blijven slapen bij een kind dat is opgenomen. Er wordt dan een bed naast het bed van uw kind geplaatst.
Opvragen medisch dossier
Als gezaghebbend ouder of voogd van een kind (tot 16 jaar) kunt u een machtiging aanvragen voor het patiëntenportaal van uw kind. Dat doet u door het downloaden van een formulier (klik hier). Voor het aanvragen van een machtiging is het noodzakelijk dat u zelf aanwezig bent in verband met de identificatieverificatie.
Aandoeningen en behandelingen
Op de Kinderafdeling behandelen we kinderen met zeer uiteenlopende klachten. Het gaat om kinderen met een ziekte of aandoening, maar ook om kinderen bij wie de normale ontwikkeling of groei verstoord is. Denk aan longproblemen, astma, hartaandoeningen, obesitas of diabetes. Kinderen die in het RKZ worden geopereerd, worden vaak voor één of meerdere dag(en) opgenomen op de Kinderafdeling. Ook is op de 3e verdieping het Kinderbrandwondencentrum, waar kinderen met brandwonden verpleegd worden. Lees meer over de verpleegafdeling in het blok ‘Verpleegafdeling’ hiernaast en op de pagina over een ziekenhuisopname.
In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
- Adviezen aan ouders bij ziekenhuisopname kind
- BilBaas en BlaasBaas
- Brandwondencentrum kinderafdeling – verbandwisselinformatie voor ouders en verzorgers
- Kinderafdeling- fototherapie
- Hersenschudding bij kinderen
- Heupdysplasie
- Huilbaby’s
- Kinderafdeling
- Kinderen met PCA-pomp – informatie voor ouders
- KNO behandeling kinderen
- Mediane halscyste en dermoidcyste
- Pijnstilling via de neus – intranasale toediening Fentanyl
- R.S. virus – uitleg
- Trommelvliesbuisjes
- Urineweginfectie bij kinderen – combinatieafspraak
- Vierentwintig-uurs zorg voor uw baby
Poli’s en spreekuren
Spoedspreekuur
Naast de reguliere polikliniek Kindergeneeskunde is er ook een spoedpoli. Deze is bedoeld voor kinderen die dezelfde dag nog gezien moeten worden door een kinderarts. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig om hier terecht te kunnen.
Kindercardiologiespreekuur
Als uw kind een hartruis of mogelijk een hartritmestoornis heeft, dan verwijst de huisarts het door naar de kinderarts. Een hartruis kan volledig onschuldig zijn, maar ook worden veroorzaakt door een (aangeboren) afwijking in het hart. Als de kinderarts denkt dat daar sprake van is, verwijst deze uw kind door naar de kindercardioloog. Kindercardioloog dr. A.P. Backx van het Amsterdam UMC komt enkele keren per maand naar het RKZ. Hij maakt de hartecho en bespreekt de uitslag en het vervolg van de behandeling met u.
BilBaas en Blaasbaaspoli
BilBaas en BlaasBaas is een polikliniek voor kinderen van alle leeftijden met poep- en/of plasproblemen. Voor het eerste bezoek aan de BilBaas en BlaasBaaspoli ontvangt u per e-mail een inlogcode. Hiermee kunt u op een site een vragenlijst invullen en twee dagen lang plas- en vochtinnamelijsten en poepdagboeken bijhouden. Deze poli is niet in het RKZ. De locatie van de poli is Het Kruispunt, Maerten van Heemskerckstraat 27-c in Heemskerk.
Diabetes Carrousel
Een speciaal spreekuur waarin afspraken met de kinderdiabetes verpleegkundige, de kinderarts en de diëtiste achter elkaar gepland worden. Als er diabetes (suikerziekte) bij uw kind is vastgesteld, wordt uw kind opgenomen. Tijdens de opname leren u en uw kind alles over diabetes en wat het voor uw gezin betekent in het dagelijks leven. U mag naar huis als u en uw kind alle handelingen goed kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het meten van de bloedglucosewaarde en het injecteren van de insuline. De eerste periode komen uw kind en u regelmatig terug op de poli, of heeft u telefonische afspraken. Uiteindelijk komt u eens in de drie maanden voor controle naar de Diabetes Carrousel.
Obesitasspreekuur (ernstig overgewicht)
Het is belangrijk om zorgelijk overgewicht bij jonge kinderen goed aan te pakken. In dit spreekuur doen we lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Ook bespreken we de gevolgen van overgewicht en het vervolg van de behandeling. Uw kind komt hierna elke drie maanden op het spreekuur van de kinderarts.
Spreekuur nazorg na couveuse
Als uw kindje op de afdeling Neonatologie in het RKZ heeft gelegen, wordt u uitgenodigd voor dit spreekuur. Eén tot twee weken na ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak met de nazorgverpleegkundige. Tijdens de afspraak kunt u uw vragen stellen en controleert de nazorgverpleegkundige de groei van uw kindje.
Kinderbrandwondencentrum Beverwijk
Het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft ook een speciaal kinderbrandwondencentrum op een deel van de kinderafdeling. Hier liggen kinderen met brandwonden. Er zijn drie brandwondencentra in Nederland. In Groningen, Rotterdam en in Beverwijk. Ieder jaar worden er ongeveer 280 kinderen met brandwonden opgenomen.
Op de speciale kindersite staat meer over brandwonden, de behandeling en het brandwondencentrum.
Meer weten over het kinderbrandwondencentrum?
Informatie voor kinderen tot 12 jaar
Informatie voor kinderen van 12 jaar of ouder
Het team
Op de afdeling heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) kinderverpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten.
Al onze kinderartsen zijn algemeen kinderarts. Dat wil zeggen dat zij kinderen met allerlei aandoeningen kunnen behandelen. Wel hebben de kinderartsen diverse aandachtsgebieden en zullen zij elkaar om advies vragen.
U kunt hulp van onze medisch pedagogisch zorgverleners krijgen als u extra begeleiding of ondersteuning wil rondom de zorg voor uw kind. De verpleegkundige schakelt de medisch pedagogisch zorgverlener in wanneer baby’s voor langere tijd worden opgenomen en extra zorg en aandacht nodig hebben. U kunt ook bij hen terecht, wanneer u vragen heeft over bijvoorbeeld reacties van broertjes of zusjes op de komst van de baby.
De medisch pedagogisch zorgverlener maakt deel uit van het multidisciplinaire team van het Kinderbrandwondencentrum. Zij begeleidt kinderen en ouders/ verzorgers tijdens de behandeling. Ook geeft ze ouders tips en adviezen.
Signalen
Het RKZ heeft een gestructureerde aanpak om signalen van kindermishandeling en/of verwaarlozing te herkennen. Het betrokken team bestaat uit de artsen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp, kinderpsychologe, maatschappelijk werkster, kinderarts en brandwondenarts.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
Verpleegafdeling
De Kinderafdeling op de derde verdieping van het RKZ bestaat uit:
- Eén vierpersoonszaal voor kinderen tot 10 jaar. Jongens en meisjes liggen bij elkaar op de kamer. Wij proberen de kinderen zoveel mogelijk met leeftijdgenootjes op een zaal op te nemen.
- Eén driepersoonszaal voor jongeren boven de 10 jaar.
- Zes eenpersoonskamers. Hier verblijven de kinderen die apart verpleegd moeten worden.
- Boxen voor kinderen met brandwonden.
- Verbandwisselkamer voor kinderen met brandwonden. We verzorgen daar de wonden en de kinderen kunnen er douchen. Het is een speciale kamer met onder meer een groot interactief scherm, muziek en televisie voor de afleiding.
- Ouderkamer waar ouders van kinderen, dicht in de buurt van hun kind, even tot zichzelf kunnen komen. Koffie, thee en limonade is gratis beschikbaar
Eén ouder mag blijven slapen bij een kind dat is opgenomen. Er wordt dan een bed naast het bed van uw kind geplaatst (rooming-in).
Op werkdagen komen ook kinderen voor een dagbehandeling op de afdeling.
Voor ouders van kinderen in een couveuse is er aan het einde van de opnameperiode, en als daar behoefte aan is, de mogelijkheid om 24-uur in te roomen. Dit betekent dat een ouder met zijn of haar kind in een box (indien vrij) verblijft en op afstand begeleiding krijgt bij het zorgen voor het kind.
Voordat het kind op de Kinderafdeling komt, is er al het een en ander gebeurd. Bijvoorbeeld op de Eerste Hulp. Op die afdeling wordt uw kind meestal ontvangen op de behandelkamer. Daar verricht de verpleegkundige noodzakelijke handelingen, bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus of bloedafname. Hierna heeft de (kinder)verpleegkundige tijd om met u door te nemen wat er precies gebeurd is en wat de beste verzorging voor uw kind is. Houd er rekening mee dat uw kind verdrietig of boos kan zijn en deze emoties op u kan afreageren omdat u vertrouwd bent voor het kind. Dit is normaal en het kan uw kind helpen om de opname te verwerken. Vraag of iemand de favoriete knuffel van uw kind kan komen brengen of een paar andere vertrouwde spullen zoals foto of speeltje.
Isolatie
Heeft uw kind koorts of een virus, dan moet uw kind in isolatie en wordt uw kind op een box opgenomen. De (kinder)verpleegkundige instrueert u over de hygiënemaatregelen. Uw kind kan in dit geval niet buiten de box op de afdeling verblijven of in de speelkamer komen. De medisch pedagogisch zorgverlener kan wel speelgoed of een knutselactiviteit aanbieden op de kamer.
Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk