Het RKZ rookvrij
Het Rode Kruis Ziekenhuis is rookvrij vanaf 1 januari 2020. Patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en passanten mogen niet roken in en rondom het ziekenhuis. Dit geldt ook voor het parkeerterrein. Helpt u ons om het RKZ rookvrij te houden?
Antwoorden op veelgestelde vragen:
Ik word binnenkort opgenomen en ben een roker. Wat nu?
Het RKZ kan u in deze periode ondersteunen met begeleiding en eventueel nicotinevervangende middelen. Dit kunt u aangeven bij uw behandelend arts of een zorgverlener op de afdeling.
Ik heb een afspraak of ga op bezoek in het ziekenhuis en ben een roker. Wat nu?
Het RKZ en het terrein eromheen is volledig rookvrij. Er zijn geen faciliteiten voor rokers. Wij vragen u om het roken van een sigaret uit te stellen tot na het bezoek aan het ziekenhuis.
Waarom is het RKZ rookvrij per 1 januari 2020?
Het RKZ wil dat het ziekenhuis – zowel binnen als buiten – een gezonde omgeving is voor haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Een rookgelegenheid op het terrein past daar niet bij. Roken is een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Het draagt
in belangrijke mate bij aan het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten en longkanker. Meeroken kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom niet dat kinderen, maar ook andere patiënten en bezoekers die naar het ziekenhuis komen, blootgesteld worden aan sigarettenrook op het terrein van het ziekenhuis. Wij zien het als ziekenhuis als onze taak om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen en patiënten te adviseren om te stoppen. Het RKZ sluit zich aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het doel van de Rookvrije Generatie is om ieder kind dat geboren wordt de kans te geven om rookvrij op te groeien.
Waar kunnen mensen vanaf 1 januari 2020 roken?
Buiten het ziekenhuisterrein kunnen mensen roken. Wij vragen iedereen om hierbij rekening te houden met de omwonenden.
Geeft dit overlast voor de bewoners in de straten rondom de ziekenhuizen?
Wij begrijpen dat bewoners van de straten rondom het ziekenhuis bang zijn dat dit besluit voor overlast zal zorgen omdat rokers nu buiten het terrein een sigaret zullen gaan roken. Wij zullen dit in de gaten houden. Woont u in de omgeving van het ziekenhuis en ondervindt u overlast van rokers vanuit het ziekenhuis? Neem dan contact op met de klachtenfunctionaris. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0251 – 265133.
Hoe wordt er gehandhaafd als blijkt dat toch wordt gerookt binnen de rookvrije zone?
Ons rookvrijbeleid is opgenomen in onze huisregels. Van patiënten, bezoekers, medewerkers, passanten en leveranciers verwachten wij dat zij zich aan de huisregels houden. Wie de huisregels overtreedt kan hierop aangesproken worden door medewerkers van de beveiliging en overige medewerkers van het RKZ.
Ik wil stoppen met roken. Waar kan ik terecht?
Veel huisartspraktijken bieden begeleiding bij stoppen met roken via de praktijkondersteuner. Ook kunt u zich aanmelden bij de Rookstoppoli van het RKZ. Hier krijgt u begeleiding van gespecialiseerde long- en/of praktijkdeskundigen (coaches). Uw behandelend specialist kan u adviseren contact op te nemen met de Rookstoppoli: 0251 265247. Zij zijn bereikbaar tussen 8.30 – 12.30 en 14.00 -17.00 uur.
Geldt het verbod voor alle rookwaar?
Ja, het verbod geldt voor alle rookwaar. Hieronder vallen sigaretten, sigaren, pijptabak, de e-sigaret en ‘rookvrije sigaretten’.
Mijn vraag staat er niet tussen, waar kan ik terecht?
Wordt uw vraag over het rookbeleid van het RKZ hierboven niet beantwoord? Stuur dan een e-mail naar communicatie@rkz.nl
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk