Handchirurgie
CONTACT
T 0251 265355 | 265643
Balie G (begane grond)
U BENT BIJ ONS IN GOEDE HANDEN!
De afdeling Handchirurgie houdt zich bezig met het herstel van vorm en functie van de hand en de pols. Zowel aangeboren afwijkingen als later opgelopen afwijkingen (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte) worden behandeld.
De afdeling Handchirurgie van het RKZ is van een hoog niveau; dit komt mede door de aanwezigheid van het Brandwondencentrum. Veel brandwondenslachtoffers hebben namelijk handletsel. De artsen van de afdeling Handchirurgie werken nauw samen met de afdelingen Plastische Chirurgie, Spoedeisende Hulp, Fysiotherapie, Revalidatie, Ergotherapie en de Gipskamer.
De hand functioneert door een ingenieus en minutieus samenspel van weefsels en structuren en kan heel veel opdrachten van ons brein uitvoeren: met veel kracht werktuigen en machines bedienen, maar ook met grote snelheid, precisie en passie een instrument bespelen. Doven ‘praten’ met hun handen, blinden ‘lezen’ ermee.
Maar de hand is ook, juist door zijn bouw, een kwetsbaar orgaan. Omdat de botten, banden en spieren van de hand en onderarm zeer nauw met elkaar verbonden zijn, kan een schijnbaar klein letsel aan uw hand of onderarm grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren.
Spoed Eisende Hulp
Omdat de hand ons belangrijkste werkinstrument is komen er veel letsels voor in de handpalm. Breuken, snijwonden, etcetera. Door alle kwetsbare structuren diep in de hand dienen deze letsels met zorg en expertise behandeld te worden. Elk jaar melden meer dan een kwart miljoen patiënten zich met hand- of polsletsel op de spoedeisende hulpafdelingen van Nederland. Dat is 1 op de 60 Nederlanders die elk jaar de eerste hulp bezoekt in verband met een handletsel. Hand- en polsletsels zijn een belangrijke oorzaak van langdurig ziekteverzuim en zijn daardoor de duurste van alle letsels.
24 uur per dag topzorg voor alle hand- en polsaandoeningen
In nauwe samenwerking met verschillende specialisten staat alle diagnostiek, behandeling en nazorg onder één dak voor u klaar.
Alle behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.
Afspraak
Iedereen die iets aan zijn hand heeft, kan terecht bij de afdeling Handchirurgie.
Een afspraak voor Handtherapie maakt u via de afdeling Revalidatie.
Een afspraak voor het spreekuur Handchirurgie maakt u via de afdeling Plastische Chirurgie.
Als u een verwijzing heeft, kunt u contact opnemen. De gegevens vindt u op de pagina Afspraak maken.
Vingers
Je vingers zijn je fysieke contact met de wereld en het meest frequent beschadigde onderdeel van uw lichaam. Drie kootjes op elkaar per vinger rondom omgeven door een complex netwerk van pezen, vaten en zenuwen. Een nagel, soepele huid aan de achterkant en stugge huid aan de voorkant. Allemaal nodig om je te wassen, aankleden, eten, werken, voelen, communiceren, troosten, liefkozen en te verzorgen.
Middenhand
Dat is eenvoudigweg het deel dat tussen je vingers en je pols zit; de handpalm en de handrug met daarin de middenhandsbeentjes, de kleine handspieren en een netwerk van zenuwen, vaten en pezen. De middenhand zit vol kwetsbare bewegende delen ingepakt in beschermlagen, met als laatste laag het eelt van je handpalm om toch stevige en krachtige activiteiten uit te kunnen voeren.
Arm en pols
Je hand beweegt op je pols en onderarm. De onderarm bestaat uit twee botten (radius en ulna) met onderlinge gewrichten, en vooral uit maar liefst 28 spieren aangestuurd door 3 zenuwen die de complexe beweeglijkheid van pols en hand aansturen. De pols is het meest ingewikkelde gewrichtencomplex in ons lichaam. Het uiteinde van de onderarmsbotten vormen samen met 8 kleine polsbotjes een complex systeem van om elkaar heen draaiende gewrichten waar de middenhand op beweegt. Een kwetsbaar en weinig vergevingsgezind systeem. Letsel van de pols en onderarm heeft een groot risico op stijfheid of juist instabiliteit en beperking van de hand- en polsfunctie.
Instabiliteit van de pols
Je hebt meer dan 20 gewrichten in je pols. Het skelet biedt weinig stabiliteit voor de pols. Er zitten ook geen stevige spieren omheen ter bescherming. De gewrichtskapsels en -banden (ligamenten) spelen dus een grote rol in de stabiliteit en beweeglijkheid van de pols. Niet goed werkende ligamenten of een niet goed genezen botbreuk kunnen gemakkelijk leiden tot instabiliteit en pijn. De pols kan een abnormale stand en beweeglijkheid krijgen of bijvoorbeeld alleen een pijnlijke klik bij activiteiten.
Letsel aan hand- of duimbasis
De gewrichten van de basis van uw middenhandsbeentjes met uw pols noemen we de CMC-gewrichten. Als één of meerdere van deze gewrichten door een letsel gebroken en/of ontwricht zijn, spreken we van een gebroken handbasis of duimbasis. Dit komt vooral voor bij de duim maar kan ook aan de basis van de andere middenhandsbeentjes optreden. Het probleem van een niet goed genezen breuk of ontwrichting in deze gewrichten is niet zozeer stijfheid (zoals bij de vingergewrichten), maar pijn. Om deze reden is het van belang de gewrichten in een zo anatomisch mogelijke stand te laten genezen.
Het eerste polikliniekbezoek
- Tijdens het eerste bezoek worden uw klachten in kaart gebracht en wordt direct een plan van aanpak voorgesteld
- Zo nodig kunnen direct röntgenfoto’s gemaakt en beoordeeld worden
- Als behandeling met een injectie of spalk nodig is, kan dit ook tijdens dit eerste bezoek
- Een consult van de handtherapeut of behandeling op de gipskamer is direct mogelijk
- Als een operatie nodig is kunt u meteen door de anesthesist gezien worden en een afspraak voor de operatie maken
Kwaliteit
Net als u willen wij de beste zorg voor uw handen. Handen, vooral de vingers en pols, zijn veel minder vergevingsgezind dan vaak gedacht wordt. Handchirurgie is een vak apart en dient door ervaren chirurgen met een specifieke expertise uitgevoerd te worden. We zijn er voor u als we er moeten zijn! Ook als u vragen heeft of twijfels over de behandeling van elders kunt u altijd voor een second opinion bij ons terecht.
Handtherapie
Handtherapie is een bijzondere specialisatie waarmee vaak operaties voorkomen kunnen worden en het resultaat van een operatie optimaal kan worden. Handtherapie is een combinatie van ergotherapie en fysiotherapie. Handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van (hand)aandoeningen, anatomie, wondgenezing, ontwikkelingen binnen de handchirurgie, het maken/aanmeten en waar nodig het bijstellen/aanpassen van (confectie-)spalken, het gebruik van protheses, het behandelen van blessures en aandoeningen en het herkennen van complicaties. In het RKZ zijn een aantal ergo- en fysiotherapeuten gespecialiseerd in handtherapie.
Vergoeding
Neem voorafgaand aan uw eerste behandeling contact op met uw zorgverzekeraar om na te gaan of u bent verzekerd voor de geplande behandeling. Uw verzekeraar kan u vertellen wat de polisvoorwaarden zijn, of u aanvullend verzekerd bent en of u een eigen bijdrage moet betalen. We declareren de factuur eerst bij uw zorgverzekeraar. Als uw zorgverzekeraar de factuur afwijst, zijn wij verplicht deze naar uw huisadres te sturen.
Aandoeningen en behandelingen
Voorbeelden van soorten handproblemen die we behandelen zijn:
- Blessures of letsels (zoals brandwonden) aan hand en/of pols
- Traumatische en complexe handletsels
- Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen in de hand-/ pols/onderarmregio
- Revalidatie na een operatie aan de hand en/of pols
- Onbegrepen polsklachten
- Overbelasting klachten
In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
- Boutonniere vinger
- Buigpeesletsel hand; early active
- Carpal boss; na de operatie
- Carpale Tunnelsyndroom
- Carpale Tunnelsyndroom; na de operatie
- Duimbasis slijtage
- Duimbasis slijtage; na de operatie
- EIP naar EPL transpositie
- Gebroken hand of duimbasis
- Gebroken middenhand
- Handoperatie (onder regionale verdoving)
- Hypothenar Hammer
- Hypothenar Hammer; na de operatie
- LCTH artrodese
- LCTH artrodese; na de operatie
- Malletfinger
- Pisiformectomie
- Polsartroscopie; na de operatie
- Polsganglion
- Polsganglion; na de operatie
- Strekpeesletsel hand; early active nabehandeling
- Tenodermodese; na de operatie
- Ucl-letsel (“skiduim”)
- Ziekte van Dupuytren
Poli’s en spreekuren
Spreekuur Handchirurgie
Tijdens het spreekuur Handchirurgie behandelen de plastisch chirurg en de handtherapeut diverse handproblemen, zoals:
- Blessures of letsels aan hand en/of pols
- Traumatische en complexe handletsels
- Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen in hand/pols/ onderarm
- Revalidatie na een operatie aan hand en/of pols
- Onbegrepen polsklachten
- Overbelasting klachten
De afdeling Handchirurgie werkt nauw samen met gipsmeesters, revalidatie-artsen, radiologen, traumachirurgen, neurologen en reumatologen van het Rode Kruis Ziekenhuis. Elke dag is er een handenspreekuur. Drie keer per week is er een multidisciplinair spreekuur op de afdeling met de handtherapeuten erbij.
CTS Poli
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom heeft u vaak last van een tintelend gevoel in uw handen, uitstralende pijn van uw hand naar uw onderarm, elleboog of schouders of vermindering van kracht. Bij de CTS poli onderzoekt de neuroloog uw klachten en krijgt u een zenuwecho. Als u geopereerd moet worden, heeft u direct een gesprek met de plastisch chirurg.
Het team
Plastisch Chirurg
Op de afdeling Handchirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk werken plastisch chirurgen die zijn gespecialiseerd in handchirurgie. Zowel binnen het gehele spectrum hand- en polschirurgie als binnen de bijzondere reconstructies na brandwonden.
Plastisch chirurg in opleiding
De afdeling Handchirurgie verzorgt ook de opleiding tot plastisch chirurg met verdiepingsstages in de Hand- en Polschirurgie. Hierdoor wordt de zorg voor uw hand en pols ook bijgestaan door bekwame plastisch chirurgen in opleiding die hun chirurgische opleiding al volbracht hebben in opleiding.
Handtherapeuten
Onze handtherapeuten hebben vanuit hun beroep als fysiotherapeut of ergotherapeut een aanvullende opleiding en ruime ervaring in de handtherapie en zijn voortdurend actief in scholing, congresbezoek en kwaliteitsverbetering.
De handtherapeuten werken samen met de handchirurgen en gipsmeesters van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarnaast wordt intensieve handtherapie samen met de afdeling Revalidatie verzorgd.
De handchirurgen en de handtherapeuten van het Rode Kruis Ziekenhuis werken ook samen met handtherapeuten in de regio.
Physician Assistant
Een Physician Assistant (PA) is een zorgprofessional die na een speciale opleiding bevoegd is om zorgtaken van de artsen over te nemen. Op de afdeling Handchirurgie kan u geholpen worden door een PA die al meer dan 25 jaar ervaring heeft in de behandeling van hand- en polsproblemen.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
Verpleegafdeling
U vindt de verpleegafdeling voor chirurgie op de vijfde verdieping van het RKZ. Het verpleegkundig team is verantwoordelijk voor de zorg aan de patiënten van de plastische chirurgie, urologie, KNO, kaakchirurgie en oogheelkunde. Van maandag tot en met vrijdag lopen de plastisch chirurgen en de verpleging visite. Er is dan ook gelegenheid om uw vragen te stellen.
Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.