Contact

T 0251 265684

Polikliniek: Balie F1

Verpleegafdeling: 3e verdieping

Gynaecologie is het specialisme dat zich bezig houdt met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Daarnaast kunnen wij u helpen als het niet vanzelf lukt om zwanger te worden (fertiliteit) en richten wij ons op de begeleiding van zwangerschap en bevalling.

Op de derde verdieping van het ziekenhuis bevindt zich de poliklinische operatiekamer (POK). Een volledig uitgeruste OK waar heel veel verschillende gynaecologische ingrepen worden gedaan. Patiënten kunnen in het RKZ snel terecht op de POK. Op de POK werkt een team van de gynaecologen en een aantal verpleegkundigen samen. U heeft één arts als vast aanspreekpunt die u zowel ziet tijdens het consult als tijdens de ingreep op de POK. Lees meer over de poliklinische operatiekamer in dit artikel. Praktische informatie vindt u in het grijze blok onderaan deze pagina.

Afspraak maken

Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de afdeling Gynaecologie.

Opvragen medisch dossier

Als gezaghebbend ouder of voogd van een kind (tot 16 jaar) kunt u een machtiging aanvragen voor het patiëntenportaal van uw kind. Dat doet u door het downloaden van een formulier (via mijn.rkz.nl). Voor het aanvragen van een machtiging is het noodzakelijk dat u zelf aanwezig bent in verband met de identificatieverificatie.

Zo verloopt een eerste consult bij de gynaecoloog

Een eerste consult bij  de gynaecoloog kan soms best spannend zijn.  In dat geval is het prettig  als u ongeveer weet wat u te wachten staat. Hieronder leest u wat er gebeurt tijdens een eerste afspraak bij de gynaecoloog. Natuurlijk heeft iedere gynaecoloog een eigen werkwijze en hangt het af van de klachten die u heeft, welke onderzoeken er worden gedaan.  Daarom kan het zijn dat uw eerste afspraak niet precies hetzelfde verloopt.

Hoe verloopt zo’n eerste afspraak?
De huisarts verwijst u door naar de polikliniek Gynaecologie. Er wordt een afspraak gemaakt bij een van de gynaecologen. Onder het kopje ‘Het team’ leest u wie dat zijn.

Een eerste afspraak begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. De gynaecoloog vraagt naar uw algemene gezondheid, of u medicijnen gebruikt, of u allergieën heeft en of er medische bijzonderheden zijn in uw familie. Naast deze algemene vragen stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatiecyclus, afscheiding en naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. U kunt deze vragen voor uw afspraak voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.

Na het gesprek zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Vaak volgt een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen. U krijgt de gelegenheid zich uit te kleden. Uw bovenkleding en sokken kunt u aanhouden. Hierna kunt u op de gynaecologische onderzoeksstoel plaatsnemen.

Uitwendig onderzoek: Bij uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan de buik. Ook wordt naar de uitwendige geslachtsorganen zoals de schaamlippen en de huid rond de vagina gekeken.

Inwendig onderzoek: Een spreider, ook wel speculum of ‘eendenbek’ genoemd, wordt in uw vagina gebracht. Hierbij kunnen de vagina en baarmoedermond onderzocht worden. Eventueel kan een kweek of uitstrijkje van de baarmoedermond afgenomen worden. Ook kan de gynaecoloog inwendig voelen aan de geslachtsorganen, zoals de baarmoeder en de eierstokken. Om dit goed te voelen brengt de gynaecoloog, met handschoenen aan, twee vingers in de vagina en wordt met de andere hand op uw buik gevoeld. Dit wordt ook wel een vaginaal toucher genoemd

De echografie: Inwendige (en soms uitwendige) echo. Bij het echo onderzoek wordt een dunne langwerpige echokop in de vagina ingebracht. De echokop zendt geluidsgolven uit en zet deze vervolgens om in beelden. Hiermee kan de arts uw baarmoeder en eierstokken op het beeldscherm zien.

De uitwendige echo, via de buik, wordt veel gebruikt tijdens de zwangerschap om de ongeboren baby te controleren. Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden.

Tips voor de eerste afspraak
Bang of gespannen zijn voor een inwendig onderzoek is heel normaal. Vertelt u dit gerust aan de gynaecoloog of aan de doktersassistente. De meeste vrouwen vinden de onderzoeken niet pijnlijk. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendig onderzoek of inwendige echo, bijvoorbeeld vanwege een vervelende ervaring in het verleden. Wat de reden ook is, u kunt het altijd bespreken met uw gynaecoloog

Hieronder leest u verschillende tips om het inwendige onderzoek prettiger te laten verlopen:

  • Maak de afspraak op een dag dat u niet ongesteld bent. Voor de gynaecoloog maakt het meestal niet veel uit, maar u voelt zich er waarschijnlijk gemakkelijker bij.
  • Hoe beter u uw onderlichaam kunt ontspannen, hoe minder u het onderzoek zult voelen. Er bestaan verschillende ontspanningsoefeningen van de bekkenbodemspieren. Lees ze eens door en oefen thuis alvast een keer.
  • Ga vlak voor het onderzoek altijd eerst nog even plassen. Een lege blaas maakt het onderzoek een stuk comfortabeler.
  • Tijdens het onderzoek moet u uw onderkleding uittrekken. Als u wilt kunt u daar rekening mee houden, door bijvoorbeeld een rok te dragen. Dan hoeft u enkel uw panty of maillot en ondergoed uit te doen.
  • Luister vlak voor het onderzoek wat muziek, lees een boek of doe iets anders waar u van ontspant.
  • Het kan zijn dat u na het onderzoek last hebt van wat bloedverlies, houd daar rekening mee bij het kiezen van uw ondergoed. U krijgt van ons een maandverband indien nodig.
Aandoeningen en behandelingen

Hieronder leest u veel voorkomende problemen en behandelingen waarvoor u bij onze gynaecologen terecht kunt:

  • Menstruatie problemen, zoals hevig bloedverlies of pijn bij de menstruatie
  • Vaginaal bloedverlies na de overgang
  • Afwijkend uitstrijkje
  • Afwijkende afscheiding
  • Buikpijn
  • Ontsteking aan de geslachtsorganen
  • Geslachtsziekte
  • Klachten van de uitwendige geslachtsorganen
  • Klachten van een verzakking
  • Ongewenst urine verlies
  • Overgangsklachten
  • Verminderde vruchtbaarheid, kinderwens
  • Bijzonderheden in de zwangerschap of bij de bevalling
  • Preconceptioneel consult
  • Miskraam
  • Seksuele problemen
  • Vragen over anticonceptie
  • Sterilisatieverzoek
  • Plaatsen van een spiraaltje

Er zijn diverse behandelingen en ingrepen mogelijk voor uw klachten. De arts zal dit met u bespreken.

In de folders kunt u nog eens rustig nalezen wat de behandeling inhoudt.

Poli’s en spreekuren

Na een verwijzing van uw huisarts krijgt u een afspraak op een van onze poli’s.

Er zijn speciale spreekuren voor:

Meer informatie

https://www.degynaecoloog.nl/

DeGynaecoloog is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Met deze website geven we betrouwbare informatie en willen we ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen als het gaat om je gezondheid. Alle informatie die je hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.

Wie werken er op de afdeling Gynaecologie?

Wat is een gynaecoloog?
Een gynaecoloog is een medisch specialist die na de studie Geneeskunde de opleiding tot gynaecoloog succesvol heeft afgerond. De gynaecoloog is gespecialiseerd in vrouwenziekten (gynaecologie) en verloskunde (obstetrie).

Vaak heeft een gynaecoloog een speciaal aandachtsgebied, zoals verloskunde, voortplanting geneeskunde en speciale chirurgische technieken.

Wat is een klinisch verloskundige?
Een klinisch verloskundige is een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. In ons ziekenhuis doen klinisch verloskundigen ook spreekuur van zwangeren en kraamvrouwen en begeleiden zij de bevalling. Dit doen zij onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Wat is een coassistent?
Een coassistent is een student Geneeskunde. Tijdens de laatste jaren van de studie lopen zij onder andere stage in het RKZ op verschillende afdelingen. Tijdens uw bezoek aan de gynaecoloog kan het zijn dat een coassistent aanwezig is om op die manier te leren over de gynaecologie. Ook kan het voorkomen dat de coassistent eerst het gesprek met u voert.

Het team

Het team gynaecologie bestaat, naast de gynaecologen, uit doktersassistenten, echoscopisten, klinisch verloskundigen en (gespecialiseerde) verpleegkundigen.

Ook zijn er coassistenten die werken onder begeleiding van de gynaecologen.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

U vindt de verpleegafdeling van Gynaecologie op de derde verdieping van het ziekenhuis. De afdeling is opgesplitst in twee delen:

  • Een deel voor zwangere en gynaecologische patiënten. Hier
    zijn twee- en vierpersoonskamers beschikbaar
  • Een deel waar de kraamsuites voor bevallingen zijn

Op de verpleegafdeling vindt u ook de poliklinische operatiekamer. Hierover kunt u meer lezen in het grijze uitklapscherm hieronder.

Van maandag tot en met vrijdag loopt de dienstdoende gynaecoloog visites tussen 8.30 en 10.00 uur. Wij verzoeken u vriendelijk om op deze tijd op uw kamer aanwezig te zijn. Wilt u een gesprek met uw eigen gynaecoloog (bijvoorbeeld met degene die u geopereerd heeft of die u van de polikliniek kent), dan kunt u dit aangeven bij de verpleging.

Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. De zorgassistenten zorgen voor de voeding en ondersteuning van de verpleegkundigen. De secretaresses verzorgen de afspraken en administratie.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.

Poliklinische operatiekamer

Op afdeling B3 op de derde verdieping bevindt zich een poliklinische operatiekamer.

Daar vinden behandelingen plaats die zonder verdoving, met plaatselijke verdoving, een lichte sedatie of onder diepe sedatie gedaan worden.

Wij voeren onderstaande behandelingen uit in deze operatiekamer:

  • Diagnostische/therapeutische hysteroscopie
  • LLETZ (lisexcisie)
  • Curettage
  • Novasure
  • Myosure
  • Verwijderen wratjes/kleine plastieken
  • Bartholinische cyste verwijderen
  • IVF punctie
  • Ajust

Uw gynaecoloog heeft met u afgesproken welke behandeling u nodig heeft.

Voorbereiding
Kom alstublieft 10 minuten voor uw afspraak op de afdeling.

Na de ingreep kunt u wat bloed of vocht verliezen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van uw kleding.

Afhankelijk van de behandeling heeft u begeleiding nodig. Wij bespreken dit vooraf met u. Wij raden u af om na de behandeling zelf auto te rijden.

Heeft u ooit een allergische reactie op verdovingsmiddelen gehad? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door.

Na de behandeling
Sommige behandelingen veroorzaken enige napijn. Meestal in de vorm van menstruatie achtige krampen. Als pijnstiller kunt u daarvoor paracetamol gebruiken, maximaal zes tabletten op een dag.

Na sommige behandelingen mag u geen tampons gebruiken, niet in bad of zwemmen en geen gemeenschap te hebben zolang er nog bloedverlies is.

Controle en uitslag
Als het nodig is, volgt een controle op de polikliniek. U maakt hiervoor direct na de behandeling een afspraak. Deze afspraak is vaak telefonisch. Als er een stukje weefsel is opgestuurd voor onderzoek, krijgt u dan de uitslag.

Complicaties
Bij elke behandeling kan een complicatie optreden. Meestal is dit toenemend bloedverlies, koorts en pijn. Neem bij klachten contact met ons op. Dit kan 24 uur per dag. U krijgt de telefoonnummers van ons mee.