RKZ Brandwondencentrum

RKZ Brandwonden centrum

Contact
T 0251 265555
E b2sec@rkz.nl

Brandwondencentrum: 2e verdieping, B2
Kinderbrandwondencentrum: 3e verdieping, A3
Brandwondenspreekuur (Poli Chirurgie, op de 2e verdieping): Wachtruimte A12
Littekenspreekuur: Wachtruimte A12

Het RKZ Brandwondencentrum, alom bekend als ‘Brandwondencentrum Beverwijk’ levert al vijftig jaar topklinische zorg op het gebied van huid-, brandwonden- en littekenbehandeling. Het Brandwondencentrum staat nationaal en internationaal aan de top. Vele afdelingen en specialismen binnen het RKZ zijn betrokken bij de brandwondenzorg.

In Brandwondencentrum Beverwijk kunt u rekenen op de meest optimale behandeling van brandwonden met de nieuwste internationaal erkende behandelmethoden. Vaak ontwikkeld door het eigen researchcentrum. De expertise die Brandwondencentrum Beverwijk in de loop van de jaren op heeft gedaan op het gebied van brandwonden, huid en littekens, wordt ook regelmatig toegepast op patiënten met andere aandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Necrotiserende fasciitis, uitgebreide traumatische wonden en Toxische epidermale necrolyse (TEN).

Kinderbrandwondencentrum Beverwijk

Het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft ook een speciaal kinderbrandwondencentrum op een deel van de kinderafdeling. Ieder jaar worden er ongeveer 280 kinderen behandeld in het kinderbrandwondencentrum. Op de speciale kindersite staat meer over brandwonden, de behandeling en het brandwondencentrum.

Een opname

Opname door brandwond is nodig bij uitgebreide of diepe brandwonden of bij complicaties. Bij een patiënt met brandwonden in het ziekenhuis worden allereerst de vitale functies gecontroleerd. De ademhaling, hartfrequentie, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed. Pas daarna wordt gekeken naar hoe diep en uitgebreid de verbranding is.

De arts geeft op een tekening in het medisch dossier aan waar de brandwonden zich bevinden. Ook worden er foto’s van de wonden gemaakt (alleen bestemd voor het medisch dossier). Op deze manier wordt precies uitgerekend hoe uitgebreid de verbranding is. Daarna vindt een algemeen lichamelijk onderzoekplaats en wordt er bloed afgenomen voor onderzoek. Als het nodig is, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Na deze onderzoeken wordt een behandelplan gemaakt.

In een groot aantal gevallen worden brandwonden behandeld met een zalf of crème om infecties te voorkomen. Niet alleen bij de opname, maar elke ochtend opnieuw, worden de wonden gereinigd, gedesinfecteerd en verbonden. 

Dit kan voor de patiënt een pijnlijke gebeurtenis zijn. Vaak worden voor de verbandwissel pijnstillers en, zo nodig, kalmerende middelen toegediend.

Diepe verbrandingen

Bij ernstige diepe en uitgebreide verbrandingen kan de verbrande huid iemand erg ziek maken. Er worden dan al in de eerste dagen na opname grote delen van de diep verbrande huid verwijderd, waarna huidtransplantaten en donorhuid op de wond worden aangebracht. Donorhuid helpt in dit geval de wond geheel af te dekken, zodat geen infectie kan optreden. Bovendien helpt donorhuid om later een huidtransplantaat goed te laten uitgroeien. Of de getransplanteerde huid goed is vastgegroeid of aangeslagen, kan een week na de transplantatie worden vastgesteld. Meestal zijn er na een transplantatie nog kleine restwonden die na een zalfbehandeling vanzelf genezen.

Onderzoek

Brandwondencentrum Beverwijk levert topklinische brandwondenzorg. Belangrijke (internationale) doorbraken op het gebied van brandwondenonderzoek komen uit ons brandwondencentrum. Denk aan nieuwe behandelmethoden voor littekens, skin stretching methodieken voor acute brandwonden en ontwikkelingen op het gebied van 3D printen.

Een groot deel van het Nederlandse brandwondenonderzoek vindt plaats onder de vlag van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN). Deze vereniging bundelt de krachten van de drie Nederlandse Brandwondencentra (Brandwondencentrum Beverwijk, Maasstadziekenhuis Rotterdam en Martiniziekenhuis Groningen). Deze bundeling van krachten maakt het patiëntgebonden onderzoek sneller en effectiever.

 

Aandoeningen en behandelingen

  • Brandwonden
  • Brandwonden bij kinderen (Kinderbrandwondencentrum)
  • Reconstructieve behandelingen littekens
  • Drukkleding en silliconebehandeling voor littekens
  • Litteken crème behandeling
  • Laserbehandelingen voor littekens
  • Huidtransplantatie van gedeeltelijke dikte
  • Huidtransplantatie van volledige dikte
  • Hoofd en hals huidtransplantaties
  • Meningokokkensepsis
  • Toxische epidermale necrolyse (TEN)
  • Necrotiserende fasciitis
  • Uitgebreide traumatische wonden

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

Poli’s en spreekuren

Littekenpoli
Op de littekenpoli behandelen we littekens met de expertise van het Brandwondencentrum. Bij de beoordeling van uw littekens maken we gebruik van de POSAS-methode, die op het Brandwondencentrum uitgebreid is getest en onderzocht.

Bij deze methode geven zowel de patiënt als arts een oordeel over onder andere de roodheid, jeuk, zwelling, bobbeligheid en pijn van littekens. Deze grondige diagnose biedt goede aanknopingspunten voor de behandeling. De littekenpoli is op maandagmiddag.

Kiwanishuis

→ Kiwanishuis

Als uw kind of volwassen familielid is opgenomen in Brandwondencentrum Beverwijk, kan hij of zij rekenen op de meest gespecialiseerde zorg. Maar brandwondenpatiënten vinden het ook heel belangrijk dat hun familieleden vlakbij zijn.

U wilt dat zelf waarschijnlijk ook en misschien kunt u zelf ook wel wat begeleiding en opvang gebruiken. Beverwijk is voor veel mensen ver van huis. Dagelijks lange afstanden reizen is geen oplossing. Daarom opende in 1991 het Kiwanishuis zijn deuren.

Thuis ver van huis
Het ‘thuis ver van huis’ ligt op vijf minuten wandelen van het Rode Kruis Ziekenhuis en bestaat uit vier appartementen. Hier kunnen familieleden van brandwondenpatiënten logeren zo lang als de opname duurt. Het beheer van het Kiwanishuis is volledig in handen van vrijwilligers. Zij helpen u op weg bij uw verblijf.

Er worden geen verblijfskosten in rekening gebracht, maar een donatie wordt gewaardeerd. De coördinator van het Kiwanishuis is bereikbaar van maandag t/m zondag van 08.00 tot 20.00 uur via telefoonnummer: 06-46724248.

Video: op 5 oktober 2015 vond de heropening van het volledig gerenoveerde en Kiwanishuis plaats.  

De appartementen
De vier appartementen van het Kiwanishuis zijn eind 2015 volledig gemoderniseerd en ingericht met:

  • een slaapbank voor volwassenen
  • een stapelbed voor twee kinderen (op één kamer na, deze heeft alleen een slaapbank voor volwassenen, desnoods aan te vullen met een extra bed)
  • een zithoek
  • douche en toilet
  • beddengoed, handdoeken en theedoeken
  • televisie
  • een compleet ingerichte keuken

Gedeelde faciliteiten
Naast uw eigen appartement zijn er ook enkele zaken die u deelt met de andere bewoners. Dit zijn:

  • een kinderspeelkamer met speelgoed
  • een familiekamer met televisie
  • een wasruimte met wasmachines, droogtrommels en strijkmogelijkheden
  • enkele fietsen

In het Kiwanishuis is Wifi gratis beschikbaar.

Het team

Op onze afdeling heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerd) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. In het RKZ Brandwondencentrum werken gespecialiseerde brandwondenartsen. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten.

De behandeling van brandwonden is een complexe zaak. Naast de uitgebreide medische problematiek, krijgen veel patiënten te maken met psychosociale problemen. Daarom staat elke brandwondenpatiënt altijd onder behandeling van een team van verschillende specialismen.

→ overzicht specialisten

Het aantal specialismen dat zich richt op de zorg voor en de behandeling van brandwonden is dan ook groot. Denk aan:

Er is bijna geen specialisme in het RKZ op te noemen dat niet betrokken is bij brandwondenzorg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het RKZ mede door haar hoogwaardige brandwondenzorg over zeer deskundige specialisten op velerlei gebied beschikt.

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

Brandwondpatiënten vragen om een speciale behandeling. Vanwege het gevaar voor infecties is de inrichting van het Brandwondencentrum dan ook anders dan die van de overige afdelingen in het ziekenhuis. Alle kamers in het Brandwondencentrum maken gebruik van een sluizensysteem. Het gebouw is daarnaast uitgerust met een geavanceerd luchtbehandelingssysteem. Deze systemen zorgen voor klimaatbeheersing en de isolatie van patiënten om ideale hygiënische maatregelen te creëren.

Op het Brandwondencentrum zijn vier tweepersoonskamers. Hier kan het behandelteam de patiënt intensieve zorg geven.

Of een patiënt op eenpersoonskamer (Intensive Care) of tweepersoonskamer wordt opgenomen hangt onder meer af van: de diepte en de uitgebreidheid van de brandwonden, de leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt, de plaats van de verbranding (bijvoorbeeld bij een gezicht- of hals verbranding) en eventuele ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van hitte of rook.

Mochten alle kamers in gebruik zijn, kunnen brandwondpatiënten terecht op de afdelingen Chirurgie en Plastische Chirurgie, waar zij ook kunnen rekenen op specialistische zorg.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.

Meer informatie

www.brandwondenstichting.nl – website van de Brandwondenstichting. Deze stichting zet zich in voor preventie van brandwonden, onderzoek naar brandwondbehandeling en voor de zorg en behandeling van mensen met brandwonden.

Nieuws Brandwondencentrum

Jonge slachtoffers blijven vuurwerk gebruiken na ongeluk

Jongeren die ernstige brandwonden oplopen door vuurwerk, blijven na herstel vuurwerk afsteken. Dit blijkt uit een inventarisatie van het brandwondencentrum Beverwijk. “Voor de slachtoffers is de impact van de brandwond niet groot genoeg om te stoppen met vuurwerk. De...

50 jaar Brandwondencentrum Beverwijk vieren

Het is een bijzonder jaar voor het Brandwondencentrum Beverwijk; 50 jaar geleden werd dit expertisecentrum opgericht! Dit wordt op 10 oktober gevierd in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Daarom is er een interactieve tentoonstelling: binnen én buiten. Knipsels van...

Kijktip! 2 oktober om 20:30 uur: Ewout! bij ons Kinderbrandwondencentrum

De afgelopen maanden zijn we op het Kinderbrandwondencentrum gevolgd door Ewout Genemans en zijn crew voor zijn programma Ewout. De aflevering geeft een uniek kijkje achter de schermen. De uitzending is te zien op Videoland en wordt op 2 oktober om 20.30 uur...

Afdeling Psychiatrie RKZ winnaar Beste Coschap 2024 UMC

Met trots en blijdschap delen we mee dat de afdeling Psychiatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis door de CoRaad van het UMC is verkozen tot de Beste Coschap van 2024! Van harte gefeliciteerd! Elk jaar organiseert de CoRaad van het UMC de Beste Coschap Verkiezing,...

Wiskundig model moet brandwondenlittekens verminderen

Een wiskundig model dat artsen moet ondersteunen in de behandeling van patiënten met brandwonden. De afgelopen jaren heeft Ginger Egberts, onderzoeker bij de Nederlandse Brandwonden Stichting, met haar onderzoek hierin grote stappen gemaakt. “We hebben inzicht...

Nieuw: Automatisch uitnodigen voor BeterDichtbij

Wat is BeterDichtbij? BeterDichtbij is een app waarmee u veilig en gemakkelijk communiceert met uw zorgverleners in het ziekenhuis. Stuur berichten of maak gebruik van beeldbellen, op ieder gewenst moment. De app stelt ons ook in staat om u te informeren en...

Brandwonden door carbidschieten

Traditiegetrouw wordt, op verschillende plekken in Nederland, eind december carbid geschoten. Bij carbidschieten wordt een metalen container, meestal een melkbus, gebruikt om carbid te laten reageren. Carbid is een stof die, wanneer je er water aan toevoegt, acetyleen...

Behandeling van vuurwerkpatiënten met de laser

Het is een winderige oudejaarsavond, terwijl de laatste uren van 2022 worden afgeteld. Juist deze wind zorgt ervoor dat Wout ernstig vuurwerkletsel oploopt. Wat een feestavond moest worden verandert in een nachtmerrie. Een nachtmerrie die start op de spoedeisende hulp...

Lab-formulieren mailen i.p.v. printen bij plaatsen lab-order in HiX

Beste collega's, Er zijn recentelijk enkele wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het aanvragen van lab-onderzoek in HiX. Graag informeren we jullie via dit bericht, met name voor degenen die lab-onderzoek aanvragen in het systeem Hix. Vanaf nu hebben we de...

Oratie prof. dr. H.A. (Huib) Cense, chirurg RKZ

Health System Innovation: kun je opereren op de maan? Afgelopen vrijdag vond de oratie van Huib Cense plaats in de Rijksunivisiteit Groningen. De zorg verplaatst zich van gebouwen naar hybride netwerken waarin zowel fysiek als digitaal zorg wordt aangeboden. De zorg...