Informatieavond 'Nierfunctiestoornis': wat betekent dat voor mij?'

dinsdag 12 september 2017

Op dinsdag 12 september organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis een informatieavond voor patiënten en belangstellenden over chronische nierschade.

We hebben allemaal twee nieren. Die nieren hebben een belangrijke functie. Op dinsdag 12 september organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een informatieavond over nieren en wat het betekent als ze niet goed (meer) functioneren. Wat zijn de symptomen en klachten en de oorzaken? Wat kunnen de nefroloog (=internist gespecialiseerd in nierziekten) en de diëtist van het RKZ voor u betekenen?

Risico’s nierfunctiestoornis

Goed werkende nieren zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar andersom kunnen onze nieren hun belangrijke werk beter doen in een gezond lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een nierziekte.
Veel voorkomende oorzaken van nierziekten zijn diabetes en hoge bloeddruk, daarom is het belangrijk om deze in een vroeg stadium te behandelen
(Het is ook belangrijk bepaalde ziektes of aandoeningen van de nieren zo vroeg mogelijk op te sporen en zoveel mogelijk te voorkomen. Door bijvoorbeeld de kans op hoge bloeddruk en diabetes te verminderen, lopen we ook minder risico op een nierziekte.) Maar hoe gezond je ook leeft, iedereen kan vroeg of laat een nierziekte krijgen.

Dialyse of transplantatie

Nierschade kan leiden tot nierfunctieverlies. Wanneer uw nieren minder goed werken wordt uw bloed ‘vergiftigd’. Dat is slecht voor uw hart en bloedvaten. We merken pas dat onze nieren hun zuiverende functie niet goed meer vervullen als er nog maar 30 procent (of minder) van de nierfunctie over is. Dan pas komen er klachten. Bij verdere achteruitgang van de nierfunctie dreigt een nierfunctievervangende behandeling, zoals dialyse of transplantatie. 

Sprekers

Margreet Bartels (Internist-nefroloog RKZ), Hanneke van den Broek (Internist-nefroloog RKZ), Lotte Lips (Internist-nefroloog RKZ) en Karin Hartog (Diëtist RKZ) belichten verschillende aspecten van anatomie, symptomen, klachten, oorzaken behandeling, controles, dieet, dialyse en transplantatie. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Locatie en aanmelden

De informatieavond wordt gehouden dinsdag 12 september in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis op de 2e etage van het ziekenhuis. De avond is van 19.00 tot 21.00 uur. De zaal is vanaf 18.30 uur open.

 

De toegang is GRATIS, aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op deze website of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: tel. 0251-265111. Dit bureau is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur- 16.00 uur.

Paginaopties: