Aandoeningen en behandelingen handchirurgie

U bent bij ons in goede handen!

De afdeling Handchirurgie houdt zich bezig met het herstel van vorm en functie van de hand. Zowel aangeboren afwijkingen als later opgelopen afwijkingen (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte) worden behandeld.

Op de afdeling Handchirurgie zijn 3 plastisch chirurgen werkzaam. De afdeling Handchirurgie van het RKZ is van een zeer hoog niveau. Dit komt mede door de aanwezigheid van het Brandwondencentrum. Veel brandwondenslachtoffers hebben namelijk handletsel. De artsen van de afdeling Handchirurgie werken nauw samen met de afdelingen Plastische Chirurgie, Spoedeisende Hulp, Fysiotherapie, Revalidatie, Ergotherapie en de Gipskamer.

De hand functioneert door een ingenieus en minutieus samenspel van weefsels en structuren en kan heel veel opdrachten van ons brein uitvoeren: met veel kracht werktuigen en machines bedienen, maar ook met grote snelheid, precisie en passie een instrument bespelen. Doven ‘praten’ met hun handen, blinden ‘lezen’ ermee.

Maar de hand is ook, juist door zijn bouw, een kwetsbaar orgaan. Omdat de botten, banden en spieren van de hand en onderarm zeer nauw met elkaar verbonden zijn, kan een schijnbaar klein letsel aan uw hand of onderarm grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren.

24 uur per dag topzorg voor alle hand- en polsaandoeningen

In nauwe samenwerking met verschillende specialisten staat alle diagnostiek, behandeling en nazorg onder één dak voor u klaar.
Alle behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Afspraak of opname

Een afspraak voor Handtherapie maakt u via de afdeling Revalidatie.
Een afspraak voor het spreekuur Handchirurgie maakt u via de afdeling Plastische Chirurgie.
Als u een verwijzing heeft, kunt u contact opnemen. De gegevens vindt u op de pagina Afspraak maken.

De hand heeft zo veel verschillende functies

Je hand kan van alles maken en vastpakken. Je communiceert verbaal en non-verbaal met je handen: je wijst ermee, je bent er verdrietig mee… Dat merk je eigenlijk pas als je hand dat niet meer doet.

Iedereen die iets aan zijn hand heeft, kan terecht bij een handchirurg.

Voorbereiding op uw bezoek

Uw bezoek bij de handchirurg verloopt effectief als u zoveel mogelijk gegevens over uw aandoening, eerdere behandelingen en/of onderzoeken meeneemt, danwel voorafgaand aan uw bezoek toestuurt. Op uw verzoek kunnen wij deze gegevens ook voor u opvragen. Neem ook gegevens mee over medicatie die u gebruikt.

Het eerste polikliniekbezoek

  • Tijdens het eerste bezoek worden uw klachten in kaart gebracht en wordt direct een plan van aanpak voorgesteld
  • Zo nodig kunnen direct röntgenfoto’s gemaakt en beoordeeld worden
  • Als behandeling met een injectie of spalk nodig is, kan dit ook tijdens dit eerste bezoek
  • Een consult van de handtherapeut of behandeling op de gipskamer is direct mogelijk
  • Als een operatie nodig is kunt u meteen door de anesthesist gezien worden en een afspraak voor de operatie maken

Kwaliteit

Net als u willen wij de beste zorg voor uw handen. Handen, vooral de vingers en pols, zijn veel minder vergevingsgezind dan vaak gedacht wordt. Handchirurgie is een vak apart en dient door ervaren chirurgen met een specifieke expertise uitgevoerd te worden. We zijn er voor u als we er moeten zijn! Ook als u vragen heeft of twijfels over de behandeling van elders kunt u altijd voor een second opinion bij ons terecht.

Handtherapie

Handtherapie is een bijzondere specialisatie waarmee vaak operaties voorkomen kunnen worden en het resultaat van een operatie optimaal kan worden. Handtherapie is een combinatie van ergotherapie en fysiotherapie. Handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van (hand)aandoeningen, anatomie, wondgenezing, ontwikkelingen binnen de handchirurgie, het maken/aanmeten en waar nodig het bijstellen/aanpassen van (confectie-)spalken, het gebruik van protheses, het behandelen van blessures en aandoeningen en het herkennen van complicaties. In het RKZ zijn een aantal ergo- en fysiotherapeuten gespecialiseerd in handtherapie.

Aandoeningen en behandelingen

Voorbeelden van soorten handproblemen die we behandelen zijn:

  • Blessures of letsels (zoals brandwonden) aan hand en/of pols
  • Traumatische en complexe handletsels
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen in de hand-/ pols/onderarmregio
  • Revalidatie na een operatie aan de hand en/of pols
  • Onbegrepen polsklachten
  • Overbelasting klachten

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

 

Poli’s en spreekuren

Spreekuur Handchirurgie

Tijdens het spreekuur Handchirurgie behandelen de plastisch chirurg en de handtherapeut diverse handproblemen, zoals:

  • Blessures of letsels aan hand en/of pols
  • Traumatische en complexe handletsels
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen in hand/pols/ onderarm
  • Revalidatie na een operatie aan hand en/of pols
  • Onbegrepen polsklachten
  • Overbelasting klachten

De afdeling Handchirurgie werkt nauw samen met gipsmeesters, revalidatie-artsen, radiologen, traumachirurgen, neurologen en reumatologen van het Rode Kruis Ziekenhuis. Elke dag is er een handenspreekuur. Drie keer per week is er een multidisciplinair spreekuur op de afdeling met de handtherapeuten erbij.

CTS Poli

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom heeft u vaak last van een tintelend gevoel in uw handen, uitstralende pijn van uw hand naar uw onderarm, elleboog of schouders of vermindering van kracht. Bij de CTS poli onderzoekt de neuroloog uw klachten en krijgt u een zenuwecho. Als u geopereerd moet worden, heeft u direct een gesprek met de plastisch chirurg.

Het team

Plastisch Chirurg
Op de afdeling Handchirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk werken plastisch chirurgen die zijn gespecialiseerd in handchirurgie. Zowel binnen het gehele spectrum hand- en polschirurgie als binnen de bijzondere reconstructies na brandwonden. De artsen zijn internationaal gecertificeerd.

Handtherapeuten
Onze handtherapeuten hebben vanuit hun beroep als fysiotherapeut of ergotherapeut een aanvullende opleiding en ruime ervaring in de handtherapie en zijn voortdurend actief in scholing, congresbezoek en kwaliteitsverbetering.

De handtherapeuten werken samen met de handchirurgen en gipsmeesters van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarnaast wordt intensieve handtherapie samen met de afdeling Revalidatie verzorgd.

De handchirurgen en de handtherapeuten van het Rode Kruis Ziekenhuis werken ook samen met handtherapeuten in de regio.

De afdeling Handchirurgie verzorgd ook de opleiding tot plastisch chirurg met verdiepingsstages in de Hand- en Polschirurgie. Hierdoor wordt de zorg voor uw hand en pols ook bijgestaan door plastisch chirurgen in opleiding.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

U vindt de verpleegafdeling voor chirurgie op de vijfde verdieping van het RKZ. Het verpleegkundig team is verantwoordelijk voor de zorg aan de patiënten van de plastische chirurgie, urologie, KNO, kaakchirurgie en oogheelkunde. Van maandag tot en met vrijdag lopen de plastisch chirurgen en de verpleging visite. Er is dan ook gelegenheid om uw vragen te stellen.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.