Afdeling Psychiatrie

← Specialismen en afdelingen

Contact

T 0251 783724

Poli: balie F12 (1e verdieping)

Secretariaat polikliniek en deeltijdbehandeling: 0251-783724

Secretariaat kliniek: 0251-783726

De Teamleider afdeling Psychiatrie is te bereiken via bovenstaande telefoonnummers.

Bij onze afdeling Psychiatrie staat uw welzijn centraal. We begrijpen dat het leven soms uitdagend kan zijn, en we zijn hier om u te ondersteunen op weg naar een gezonder en evenwichtiger leven. Bij ons vindt u een divers team van specialisten, elk met hun eigen expertise en toewijding om u te helpen. Of u nu te maken hebt met angst, depressie, of andere klachten, wij zijn er om naar u te luisteren en samen met u te werken aan oplossingen die bij u passen. Bij de afdeling Psychiatrie gaan we verder dan alleen het behandelen van symptomen. We willen u helpen om de oorzaken van uw klachten te begrijpen en samen met u stappen te zetten richting een leven waarin u zich weer goed voelt.

Onze afdeling Psychiatrie bestaat uit 2 onderdelen:

→  Polikliniek Psychiatrie (dagbehandeling)

→  Kliniek Psychiatrie (PAAZ) opnameafdeling

1. Polikliniek Psychiatrie (dagbehandeling)

Bij de Polikliniek Psychiatrie van het RKZ bieden we gespecialiseerde behandelingen voor twee soorten klachten, die soms ook gecombineerd kunnen voorkomen. We richten ons op langdurige psychische klachten, zoals depressie, angststoornissen, of een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering. Ook zien we mensen met langdurige lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan langdurig aanhoudende pijn in hoofd, rug, nek, buik, schouders of gewrichten, oorsuizen, krachtuitval, evenwichtsstoornissen of chronische infecties.

Als artsen geen medische oorzaak kunnen vinden, noemt men dergelijke klachten ook wel ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Voor beide groepen bieden wij deeltijdbehandelingen aan: het ALK-traject en de psychotherapeutische deeltijdbehandelingen.

In onze behandelingen staat de nauwe relatie tussen lichaam en geest centraal. Wij geloven in het belang van een holistische aanpak, waarbij we het geheel van uw gezondheid in beschouwing nemen. Vaak realiseren mensen zich niet hoezeer hun lichamelijke en geestelijke welzijn met elkaar verbonden zijn, hoewel deze verbinding wel duidelijk wordt in ons dagelijkse taalgebruik. Denk bijvoorbeeld aan uitdrukkingen als ‘een brok in je keel voelen’ bij verdriet, of ‘beven als een rietje’ bij angst. Het is belangrijk om te begrijpen dat lichamelijke klachten emoties kunnen versterken, en andersom. Pijn kan bijvoorbeeld leiden tot snellere irritatie, wat op zijn beurt weer tot meer spanning kan leiden. Deze verhoogde spanning kan op zijn beurt weer leiden tot meer spierspanning, wat de pijn in stand houdt of zelfs verergert – een vicieuze cirkel die we samen kunnen doorbreken.

Wij bieden multidisciplinair behandelingen waarbij wij verschillende therapievormen inzetten: meestal een combinatie van verbale therapie (praten) en non-verbale therapie (expressie en lichaam). Daarbij ligt de focus op groepsbehandeling omdat dit op vele vlakken krachtig werkt. In groepstherapie komt de kracht van gedeelde ervaringen tot uiting. Door te luisteren naar elkaars verhalen en uitdagingen, vinden mensen herkenning, steun en begrip. Dit vermindert gevoelens van eenzaamheid en bevordert acceptatie en groei. Bovendien kan men vaak veel leren van anderen die kampen met dezelfde klachten.

1.1 Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK-traject)

We bieden in samenwerking met onze collega’s van Heliomare kortdurende poliklinische groepsbehandelingen voor mensen met aanhoudende lichamelijke klachten of psychologische klachten als gevolg van een lichamelijke aandoening, ziekte of behandeling. Onze integrale aanpak omvat specifieke aandacht voor zowel de oorsprong als ook de gevolgen van de klachten. Samen onderzoeken we de klachten in perspectief van uw levensloop. En ook meer specifiek de invloed van gedrag, gedachten en gevoelens op uw klachten.
Zie de website van Stichting Emovere voor meer informatie over de samenhang tussen lichaam en geest, wat aansluit bij onze visie.

Startgroep (4-6 bijeenkomsten)

De START groep heeft als doel u weer in beweging te brengen, een start te maken met het vergroten van belastbaarheid en inzicht te geven in het verband tussen de klachten en de gevolgen hiervan op het gebied van gedachten, gevoelens en gedrag.

ALK groep

In dit traject wordt gedurende 12 weken bewegingstherapie gecombineerd met cognitieve gedragstherapie, non-verbale therapie en mindfulness in 2 dagdelen per week. Het doel van de ALK-groep is niet om klachtenvrij te raken, maar om minder in beslag genomen te worden door klachten en de gevolgen hiervan, en terugkerende persoonlijke patronen te doorbreken.
Deze groepsbehandelingen zijn ontworpen om u te ondersteunen bij uw herstel en om u de tools te bieden die nodig zijn om weer grip te krijgen op uw leven.

1.2 Psychotherapeutische deeltijdbehandeling

Onze deeltijdbehandeling biedt een ondersteunende groepsaanpak, waarbij u één of meerdere dagdelen per week actief deelneemt. Deze behandeling is specifiek ontworpen voor mensen met psychische aandoeningen die al geruime tijd worstelen met hun klachten, bijvoorbeeld regelmatig over eigen grenzen gaan of continue op hun tenen lopen.

We begrijpen de uitdagingen bij het doorbreken van diepgewortelde gedragspatronen. Soms voelen deze patronen zo vertrouwd aan dat ze bijna als een integraal onderdeel van uw persoonlijkheid worden beschouwd – het bekende ‘aard van het beestje’. Hoewel deze eigenschappen u in het verleden wellicht hebben geholpen, merkt u nu dat ze niet meer constructief zijn en zelfs obstakels kunnen vormen, zoals stagnatie op het werk, in relaties of op andere levensgebieden. Dit wordt dan aangeduid als persoonlijkheidsproblematiek of -stoornis, iets dat we kunnen zien als een overlevingsstrategie om met moeilijkheden in het leven om te gaan.

In onze behandeling werken we samen met u aan het doorbreken van deze patronen en het ontwikkelen van nieuwe, effectievere manieren van denken, voelen en handelen. We streven ernaar om u te ondersteunen bij het vinden van een betere balans en blijvende verandering te bewerkstelligen.

De drie deeltijdgroepen

Onze groepen zijn bewust klein gehouden, met maximaal acht deelnemers per groep. Ze zijn doorlopend en open, wat betekent dat er ruimte is voor nieuwe deelnemers wanneer anderen afscheid nemen.

1 daagse deeltijd

In deze groep wordt Affect Fobie Therapie gegeven (AFT). Dit is een effectieve vorm van behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek. Deze deeltijdgroep komt samen op vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. De groep bestaat uit drie therapieonderdelen: een gespreksgroep, dramatherapie en doelenbespreking. Deze behandeling richt zich op persoonlijkheidsontwikkeling, waarbij we samen werken aan het verkennen van uw gevoelens, gedachten en gedragspatronen. De behandeling duurt standaard zes maanden, met de mogelijkheid tot tweemaal verlenging van nog eens drie maanden, indien nodig.

Zie voor meer informatie de folder Deeltijdbehandeling groep 1 of de website van het register Affectfobie Therapie.

2 daagse deeltijd

In deze groep wordt Affect Fobie Therapie gegeven (AFT). Dit is een effectieve vorm van behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek.
Deze deeltijdgroep komt samen op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Elke dag bieden we drie groepsbehandelingen aan, variërend van verbale tot non-verbale therapieën, volgens een vast schema.

Onze behandeling richt zich op verschillende aspecten, waaronder:

  • Het herkennen en effectiever omgaan met uw gevoelens en interactiepatronen.
  • Het ontwikkelen van inzicht in uw eigen rol bij het ontstaan van problemen.
  • Het verbeteren van sociale en cognitieve vaardigheden.
  • Het versterken van uw zelfbeeld.

De behandeling heeft een duurt standaard 4 maanden, met de mogelijkheid om eenmaal te verlengen met 2 maanden.

Zie voor meer informatie de folder Deeltijdbehandeling groep 2 of de website van het register Affectfobie Therapie.

3 daagse deeltijd

Deze deeltijdgroep komt bij elkaar op maandag, woensdag en vrijdagochtend van 09.00 tot 12.30 uur. Elke ochtend bieden we twee verschillende therapieonderdelen aan, volgens een vast schema.

Onze behandeling is gericht op:

  • Het verbeteren van de dagelijkse structuur.
  • Het actiever worden en beter omgaan met uitdagingen.
  • Het aangaan of hervatten van sociale contacten.
  • Het versterken van het zelfbeeld.

De behandeling duurt standaard vier maanden, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens twee maanden.

Zie voor meer informatie de folder Deeltijdbehandeling groep 3.

2. Kliniek Psychiatrie (PAAZ) opnameafdeling

Voor meer intensieve behandelingen kunt u terecht op onze kliniek psychiatrie, waar we gespecialiseerde zorg bieden in een veilige omgeving.

Hoe meldt u zich aan?

Voor deelname aan ons behandelaanbod heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Aandoeningen en behandelingen

Het team van behandelaren biedt zorg bij psychische aandoeningen. Iedereen heeft wel eens psychische problemen. Soms lukt het niet om deze zonder hulp van anderen op te lossen. Soms zijn de psychische problemen (met of zonder lichamelijke problemen) zo belastend, dat iemand tijdelijk niet in de eigen omgeving kan blijven en een opname een oplossing kan bieden. Ook heeft de afdeling therapie voor bijvoorbeeld mensen met lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten (SOLK) en deeltijdbehandeling in groepsverband.

In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.

 

Poli’s en spreekuren

SOLK-groep
SOLK staan voor Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Wij bieden een poliklinische groepsbehandeling aan voor mensen die kampen met reële lichamelijke klachten, waarvoor geen medische oorzaak te vinden is. Doel is niet het wegnemen van de klachten: deze zijn er en worden serieus genomen. Doelen zijn het zodanig leren omgaan met de klachten dat deze beter te dragen zijn en het optimaliseren van omstandigheden voor mogelijk (deels) herstel.

Psychotherapeutische deeltijdbehandeling (AFT)
Deeltijdbehandeling is een intensieve groepsbehandeling van één of meerdere dagdelen per week. Dit is een behandeling voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Vaak is er sprake van depressiviteit of angststoornissen, een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering. We spreken hierbij van persoonlijkheidsproblematiek.

Het team

Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten.

Psychiater

Een psychiater behandelt mensen die een psychiatrische stoornis of probleem hebben. Je kan bijvoorbeeld bij een psychiater terecht voor schizofrenie, een bipolaire stoornis, persoonlijkheidsstoornissen, ernstige depressies of dwangstoornissen. Een psychiater mag u medicijnen voorschrijven.

Psycholoog-psychotherapeut

Deze behandelaar heeft na een studie psychologie nog een opleiding tot psychotherapeut. De psycholoog-psychotherapeut behandelt vooral zwaardere psychologische klachten zoals persoonlijkheidsproblematiek of meervoudige problematiek.

GZ-psycholoog

De GZ-psycholoog is een psycholoog die na de studie psychologie ook een opleiding heeft gevolgd die meer op de praktijk gericht is.

Klinisch psycholoog

en klinisch psycholoog heeft na een studie tot GZ-psycholoog ook een studie tot Klinisch Psycholoog gedaan voor verdere verdieping. De klinisch psycholoog werkt niet met een bepaalde methodiek, maar heeft juist een groot aantal behandelmethoden paraat.

Systeemtherapeut

Een systeemtherapeut helpt u om te gaan met psychische klachten en betrekt daarbij uw omgeving. Het doel is om elkaar beter te leren begrijpen en elkaar positief te kunnen beïnvloeden.

Creatief therapeut

De creatief therapeut behandelt patiënten op de afdeling Psychiatrie door activiteiten met hen te ondernemen zoals muziek, dans, drama of handvaardigheid. Bedoeling is dat patiënten op deze manier in contact komen met hun gevoelens, deze leren uiten en uiteindelijk anders met problemen kunnen omgaan.

Dramatherapeut

De dramatherapeut creëert een veilige situatie en ruimte waarin u op een creatieve manier kunt experimenteren met emoties en gedrag. De dramatherapeut probeert hiermee een veranderings- of acceptatieproces op gang te brengen.

→ overzicht specialisten

Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

U vindt de verpleegafdeling van de afdeling Psychiatrie, ook wel PAAZ genoemd, op de vierde verdieping van het RKZ. De kliniek (opname- of verpleegafdeling) van de afdeling Psychiatrie heeft 16 bedden voor volwassenen vanaf 18 jaar en 1 moeder-kind kamer voor kortdurende behandeling. Binnen de kliniek ligt de nadruk op:

  • Diagnostiek en kortdurende behandeling
  • Crisisopvang
  • Behandeling van gecombineerde psychiatrische en somatische (lichamelijke) problematiek.

Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.