Contact
T 0251 265597
Wachtruimte F14 (1e verdieping)
ook voor poli’s en spreekuren
Geriatrie is het specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt. De geriatrie legt zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen.
De nadruk ligt op de zelfstandigheid van de patiënt behouden of herstellen en op de kwaliteit van leven. Bekende problemen waarvoor u naar de klinisch geriater kan worden verwezen zijn geheugenproblemen of verwardheid, recidiverend vallen, (problemen door) een grote hoeveelheid medicatie of algehele achteruitgang door nog onbekende oorzaak. Ook kan het zijn dat een andere medisch specialist u verwijst naar de klinisch geriater voor preoperatief onderzoek of voorafgaand aan de behandeling als bij u kanker is vastgesteld.
De afdeling Geriatrie werkt nauw samen met vele andere specialismen binnen het RKZ, waaronder de fysiotherapeuten, psychologen, psychiaters, neurologen en ziekenhuisapothekers. Er is een speciale geheugenpolikliniek waarbij samenwerking is met de Parnassia Groep.
Afspraak
Tijdens uw eerste afspraak ziet u de klinisch geriater en de verpleegkundige geriatrie. Zij voeren een uitgebreid gesprek met u, de klinisch geriater doet lichamelijk onderzoek en de verpleegkundige doet een aantal testen. Daarnaast prikken we bloed bij u en doen we aanvullend onderzoek indien nodig. Aan het einde van de afspraak heeft u een gesprek met de geriater en/of de verpleegkundige. Dan bespreken we de bevindingen, uitslagen en een plan van aanpak met u. Het kan zijn dat er nog meer afspraken nodig zijn.
Als u een verwijzing heeft, kunt u contact opnemen. De gegevens vindt u op de pagina Afspraak maken.
Aandoeningen en behandelingen
De afdeling Geriatrie is er voor kwetsbare oudere patiënten die last hebben van gezondheidsproblemen zoals:
- Meerdere lichamelijke klachten tegelijk
- Verwarring of andere geheugenproblemen
- Vaak vallen of problemen met lopen
- Gebruik van veel medicijnen tegelijk
- Zonder verklaring steeds minder zelf kunnen
In de folders leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
- Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)
- Delier (acute verwardheid)
- Dementie – Galantamine, medicatie bij dementie
- Dementie – Rivastigmine pleister
- Doorliggen voorkomen
- Duizeligheid door bloeddrukdaling
- Duizeligheid – gewenningsoefeningen
- Geheugenpoli
- Klinische geriatrie
- Medicijngebruik – problemen door veel gebruik
- Neuropsychologisch onderzoek
- Valpolikliniek
- Valpreventie bij ouderen
Poli’s en spreekuren
Geheugenpoli
Bij de geheugenpoli doen we onderzoek naar patiënten met geheugenklachten. Op één ochtend doen we al het onderzoek dat nodig is om een diagnose te stellen. Hiervoor werkt de afdeling Geriatrie samen met Neurologie, Psychologie en de Parnassia Groep.
Een ochtend bij de Geheugenpoli is een volle en drukke ochtend voor u. We vragen u om het volgende mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:
- Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
- Leesbril als u die nodig heeft
- Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
- Iets eten (Het onderzoek duurt een paar uur. Wij zorgen voor drinken.)
Spreekuur polyfarmacie
Veel ouderen gebruiken langere tijd vijf of meer medicijnen. Dit wordt polyfarmacie genoemd. Dit kan problemen geven zoals bijwerkingen en versterkte of verminderde werking van een medicijn. In dit spreekuur bespreken en onderzoeken we de mogelijke problemen door het gebruik van veel verschillende medicijnen en bekijken we of al uw medicijnen nog nodig zijn. Dit doet de afdeling Geriatrie samen met een RKZ-apotheker.
We vragen u om de volgende dingen mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:
- Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
- Leesbril als u die nodig heeft
- Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
- Alle medicijnen die u gebruikt (de doosjes of baxterrol), inclusief medicijnen of supplementen van de drogist
Valpoli
Op de Valpoli richten wij ons op het behandelen van de oorzaken die kunnen leiden tot vallen. Deze oorzaken zijn bijvoorbeeld te weinig bewegen, een lage bloeddruk bij opstaan of bukken, medicijngebruik of onveiligheid in en om huis. De afdeling Geriatrie voert de onderzoeken uit in samenwerking met de afdeling Fysiotherapie. Zo nodig volgt een verwijzing naar de neuroloog.
Een ochtend bij de Valpoli is een volle en drukke ochtend voor u. We vragen u om de volgende dingen mee te nemen, naast zaken die altijd nodig zijn voor een afspraak in het ziekenhuis:
- Iemand die u goed kent en die u vertrouwt
- Leesbril als u die nodig heeft
- Overzicht van de medicijnen die u gebruikt
- Iets eten (het onderzoek duurt een paar uur. Wij zorgen voor drinken)
Het team
Geriater
Een geriater is een arts voor oudere patiënten die last hebben van verschillende aandoeningen tegelijkertijd. Omdat er vaak meer aan de hand is dan één oorzaak, werkt een geriater samen met collega’s van andere afdelingen binnen het ziekenhuis.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
OVER HET RKZ
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk