Cardiologie
Contact
T 0251 783978
Polikliniek: Balie F, wachtruimte F6
Balie Eerste Hart Hulp: Bij de Spoedeisende Hulp (begane grond)
Verpleegafdeling: 4e verdieping
Het specialisme Cardiologie houdt zich bezig met het herkennen, onderzoeken, vaststellen en behandelen van hartziekten. De cardiologen die in het RKZ werken hebben elk hun eigen specialisaties op het gebied van cardiologie.
De afdeling Cardiologie bestaat uit drie verpleegafdelingen en twee poliklinieken.
De Eerste Hulp Hart (EHH) is een afdeling waar u snel wordt onderzocht bij verdenking op hartklachten. Het is de spoedeisende hulp voor hartklachten. Het doel is om snel een diagnose te stellen en de behandeling in gang te zetten.
Voor revalidatie werkt de afdeling Cardiologie nauw samen met de afdeling Fysiotherapie voor onder andere het programma Hartrevalidatie.
De Hartbewaking (CCU) is een afdeling waar patiënten met hartproblemen intensief worden verpleegd, bewaakt en behandeld. U komt op deze afdeling als u intensieve zorg en doorlopende bewaking nodig heeft.
Op de verpleegafdeling Cardiologie (afdeling A4 is een combinatie van de specialismes Cardiologie en Longgeneeskunde) worden patiënten met hartproblemen opgenomen voor behandeling en eventueel verder onderzoek.
Aandoeningen en behandelingen
- Aderverkalking (bijvoorbeeld van de kransslagaderen, de slagaderen rond het hart)
- Hartritmestoornissen
- Aangeboren hartafwijkingen
- Hartklepaandoeningen
- Hartfalen
Op onze folders-website leest u meer informatie over de aandoeningen die wij behandelen en op welke wijze dat gebeurt.
Hartoperatie
Als u een hartoperatie nodig heeft, verwijzen wij u door naar een ander ziekenhuis. Wij werken hiervoor vaak samen met het UMC Amsterdam (locatie AMC).
Dotterbehandeling
Voor een dotterbehandeling verwijzen wij patiënten vaak door naar Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar).
Poli’s en spreekuren
Poli Hartfalen
De poli Hartfalen is bedoeld voor mensen met een verminderde pompfunctie van het hart. De cardioloog of verpleegkundige verwijst u door.
Poli Functieonderzoek
Bij het Functieonderzoek bekijkt de cardioloog de werking van uw hart. Dit gebeurt aan de hand van een hartfilmpje (ECG), fietstest waarbij we de werking van uw hart in de gaten houden, Holteronderzoek (24-uurs hartfilmpje) of een echocardiografie (het hart wordt zichtbaar gemaakt d.m.v. ultrasound).
Het functieonderzoek kan worden aangevraagd door de cardioloog. Een ECG kan ook door een huisarts of anesthesioloog worden aangevraagd. Meer informatie over diverse onderzoeken kunt u lezen in de folder ‘ Cardiologische onderzoeken’ op onze folder-website.
Researchafdeling Cardiologie
Welkom bij de Researchafdeling Cardiologie
In onze researchafdeling cardiologie ontvangen we patiënten die deelnemen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Hier bundelen onze cardiologen en researchprofessionals hun krachten voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor hart- en vaatziekten.
In de cardiologie streven we voortdurend naar optimale behandelingen voor diverse aandoeningen. Ons researchteam draagt bij aan een toekomst waarin de zorg wellicht nog beter is dan vandaag!
Wij werken nauw samen met de Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en andere onderzoekscentra, zowel nationaal als internationaal. Patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor deelname aan een van onze onderzoeken worden persoonlijk benaderd door hun behandelend cardioloog of onze onderzoeksmedewerkers. Zij ontvangen uitgebreide informatie, hebben ruimschoots bedenktijd en alle gelegenheid om vragen te stellen voordat zij besluiten deel te nemen. Deelname aan ons onderzoek is altijd geheel vrijwillig.
Tijdens het onderzoek begeleiden onze researchverpleegkundigen de patiënten, voeren zij relevante activiteiten uit (zoals ECG’s, bloedafnames en vragenlijsten) en verzamelen zij gegevens voor het onderzoek. De relatie tussen de patiënt en zijn of haar eigen cardioloog blijft gedurende het onderzoek onveranderd.
Om een completer beeld van medische behandelingen te krijgen en de balans tussen mannen en vrouwen in onze onderzoeken te versterken, moedigen we nadrukkelijk zowel mannen als vrouwen aan om deel te nemen. Dit helpt ons de verschillen in ziekteverloop, medicijnrespons en bijwerkingen tussen mannen en vrouwen beter te begrijpen.
Vragen | meedoen aan onderzoek?
Heeft u vragen of zou u misschien willen deelnemen? Neem dan gerust contact op met de researchafdeling Cardiologie via telefoonnummer: (0251) 265668.
Het team
Als u bent opgenomen op de afdeling, heeft u het meest te maken met de (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Zij staan dag en nacht voor u klaar. Ook zijn er leerling-verpleegkundigen, stagiaires, secretaresses en voedingsassistenten. Daarnaast zijn er de volgende artsen (in opleiding) op de afdeling.
Cardioloog
Een cardioloog is een specialist die zich met hartziekten bezighoudt.
Physician Assistant
Een physician assistant, ook wel PA geheten, is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna hij zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De physician assistant neemt hierbij taken over van een medisch specialist. Hij is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied zoals de intensive care of een (snijdend) specialisme.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
Verpleegafdeling
Cardiologie heeft in het RKZ drie verpleegafdelingen.
De verpleegafdelingen Cardiologie en Hartbewaking (Coronary Care Unit) vindt u op de 4e etage van het ziekenhuis. De Eerste Hart Hulp is op de begane grond, bij de Spoedeisende Hulp. Na overleg met de verpleegkundigen kan bezoek in sommige gevallen buiten de normale bezoektijden langskomen. Om onze patiënten zo goed mogelijk te laten herstellen, mogen niet meer dan twee mensen tegelijk op bezoek komen.
Klik hier voor de bezoektijden van de verpleegafdelingen.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk