Genomineerden 2022

Dit jaar zijn mw. Catherine (Nine) Legemate, mw. Daniëlle Rijpma en dhr. Patrick Mulder genomineerd voor de Kreisprijs ’22. Op vrijdag 4 november houden zij een presentatie, waarna de jury ter plaatse beslist wie zich de winnaar van de Kreisprijs 2022 mag noemen. 

Dit jaar wordt voor de zevende keer de Kreisprijs uitgereikt aan de beste jonge onderzoeker op het gebied van brandwonden in de afgelopen twee jaar.

De prijs is genoemd naar prof.dr. Robert Kreis, die zich 32 jaar als chirurg heeft ingezet in de brandwondenzorg en 10 jaar lang vanuit het RKZ hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VUmc was. Een jury samengesteld vanuit de drie brandwondencentra in Nederland, inclusief Robert Kreis, nomineert drie kandidaten uit de inzendingen. De drie genomineerden houden een presentatie, waarna de jury ter plaatse beslist wie zich winnaar van de Kreisprijs 2022 mag noemen. De Kreisprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en de winnaar ontvangt een bedrag van 3.000 euro. Het bedrag is bestemd voor nader onderzoek naar brandwonden. De tweede prijs bedraagt 1.500 euro en de derde prijs 500 euro.

Patrick Mulder, winnaar van de Kreisprijs 2022, met zijn ouders, vriendin en prof.dr. Robert Kreis. 

Voor wie?

Iedereen die vanuit medisch, verpleegkundig of ander perspectief betrokken is bij brandwondenzorg wordt van harte uitgenodigd tot deelname. 

Inzenden (niet meer mogelijk)

Tot maandag 17 oktober 2022 kunt u uw bijdrage insturen. Het gaat om Nederlands- of Engelstalige publicaties over brandwondenonderzoek dat in 2021 of 2022 is verricht. Stuur uw bijdrage onder vermelding van ‘inzending Kreisprijs 2022’ naar: [email protected]. Vermeld daarbij uw volledige naam, werkadres, telefoon, datum en plaats/medium van uw voordracht/publicatie.

Datum en locatie

  • Vrijdag 4 november 2022
  • Cineworld Beverwijk (naast het station)

Programma

  • 15.15 uur: inloop
  • 15.30 – 17.00 uur: presentatie genomineerden en uitreiking Kreisprijs
  • 17.00 uur: borrel en diner in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

Wat was de beste publicatie over brandwondenzorg in 2021 – 2022? Heeft u een artikel over brandenwondenonderzoek gepubliceerd in 2021 of 2022? Dan kunt u meedingen naar de Kreisprijs 2022. 

Deze prijs is in oktober 2009 ingesteld om onderzoek naar brandwonden en publicatie daarover te stimuleren.

Prijs
De Kreisprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en de winnaar ontvangt een bedrag van 3.000 euro. Het bedrag is bestemd voor nader onderzoek naar brandwonden. De tweede prijs bedraagt 1.500 euro en de derde prijs 500 euro. 

Procedure
Tot maandag 17 oktober 2022 kunt u uw bijdrage insturen. Het gaat om Nederlands- of Engelstalige publicaties over brandwondenonderzoek dat in 2021 of 2022 is verricht. Op basis van de inzendingen nomineert de jury drie kandidaten. Zij krijgen vrijdag 4 november de gelegenheid om een voordracht van deze publicatie in ca. 10 minuten te houden. De winnaar van de Kreisprijs 2022 wordt direct bekend gemaakt.

Voordrachten op basis van publicaties ten behoeve van het wetenschappelijke deel van de NVBZ-vergadering kunnen ook meedingen voor de Kreisprijs 2022. Let op: aanpassing van de lezing kan noodzakelijk zijn om te voldoen aan een belangrijke voorwaarde van de Kreisprijs 2022: de ‘begrijpelijkheid’ voor het algemene publiek. De drie genomineerden voor de prijs houden een presentatie, waarna de jury in de zaal ter plaatse beslist wie zich winnaar van de Kreisprijs 2022 mag noemen.

Aanvullende voorwaarde
Een belangrijke aanvullende voorwaarde voor het verkrijgen van de Kreisprijs 2022 is de begrijpelijkheid voor het algemene publiek. Dit criterium is opgenomen omdat geld voor onderzoek voor het grootste deel wordt opgebracht door niet-deskundigen. Onderzoekers horen zich daar bewust van te zijn.

Uitreiking*
De voordrachten en uitreiking van de Kreisprijs 2022 vinden dit jaar weer plaats tijdens de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging van Brandwondenzorg (NVBZ) op vrijdag 4 november in Beverwijk.

*De Kreisprijs wordt dit jaar weer georganiseerd tijdens de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging van Brandwondenzorg (NVBZ). Heeft u zich reeds voor deze bijeenkomst aangemeld, dan hoeft u dat niet nogmaals te doen voor de Kreisprijs.

Jury Kreisprijs 2022

  • Dr. G.I.J.M. Beerthuizen, chirurg, intensivist, Brandwondencentrum Martini Ziekenhuis, Groningen
  • Prof.dr. R. Breederveld, voormalig traumachirurg Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk
  • Dr. H. Boxma, voormalig chirurg Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
  • Prof.dr. R.W. Kreis, emeritus hoogleraar brandwondengeneeskunde, voormalig chirurg Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk

Beoordelingscriteria

  • Kwaliteit
  • Publicatie van een artikel over brandwondenonderzoek waarover de voordracht gaat dat verricht is in 2021 of 2022 door een jonge onderzoeker (dus geen ervaren beroepsonderzoeker)
  • Toepasbaarheid in de kliniek
  • Actualiteit van het onderwerp
  • Innovatief gehalte van het onderzoek/onderzoeksonderwerp
  • Aanleiding tot vervolgonderzoek

Aanlevercriteria

  • Geen presentaties
  • Geen proefschriften
  • In artikelvorm inleveren

De Kreisprijs voor het beste brandwondenonderzoek is op 30 oktober 2009 ingesteld door het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum Beverwijk, ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Robert Kreis. De Kreisprijs is bedoeld om jonge artsen en onderzoekers te stimuleren overzoek te doen naar brandwonden en daarover te publiceren.

EERBETOON
De prijs is een speciaal eerbetoon aan Robert Kreis die zich 32 jaar als chirurg heeft ingezet in de brandwondenzorg. Behalve chirurg in het RKZ was hij ook 10 jaar hoogleraar brandwondengeneeskunde aan de VU, een door de Nederlandse Brandwondenstichting ingestelde leerstoel. Een van zijn belangrijkste bijdrage is verdere ontwikkeling van de Meek-Wall huidtransplantatie techniek; een doorbraak bij de behandeling van complexe brandwonden die inmiddels wereldwijd wordt toegepast.