Wetenschappelijk onderzoek Brandwondencentrum
Wetenschappelijk onderzoek Brandwonden centrum
Door de combinatie van zorg, onderzoek en uitwisseling van kennis leveren wij, nationaal en internationaal, een significante bijdrage aan de behandeling van brandwonden.
Het Brandwondencentrum Beverwijk (BWC) maakt onderdeel uit van het consortium Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, naast de brandwondencentra van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Samen zijn we verantwoordelijk voor de opvang en behandeling van patiënten met ernstige brandwonden in Nederland. Dankzij onze intensieve samenwerking leveren we topklinische zorg, realiseren we toonaangevend wetenschappelijk onderzoek en bieden hoogwaardig onderwijs op nationaal en internationaal niveau.
Topspecialistische zorg
Het consortium Samenwerkende Brandwonden Centra Nederland heeft de erkenning ‘topspecialistische zorg’ ontvangen en hebben subsidie gekregen vanuit het ZonMw programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO). Binnen ons consortium werken artsen, verpleegkundigen, paramedici, patiënten, opleiders en onderzoekers, multidisciplinair samen om zorgverbetering te bereiken. De komende vier jaar willen we doelmatige zorg op maat voor brandwondpatiënten realiseren door kennis vanuit de zorgpraktijk (leren van onze patiënten), wetenschappelijk onderzoek, innovatie, onderwijs en evaluatie beter met elkaar te verbinden.
Nieuws Brandwondencentrum
Ontwikkelde methoden
Het Brandwondencentrum Beverwijk heeft sinds de oprichting in 1974 al meerdere behandelmethodieken op het gebied van brandwondenzorg ontwikkeld. Methodieken die inmiddels wereldwijd in brandwondencentra worden toegepast en vaak als norm gelden.
Meek huidtransplantatie techniek
Om een grotere wond te bedekken met een kleiner huidtransplantaat maken chirurgen onder meer gebruik van de Meek-techniek. Bij deze techniek wordt een klein stukje niet-verbrande huid van een brandwondenpatiënt op een slimme manier bewerkt zodat een veel grotere wond ermee behandeld kan worden. Hiervoor worden kleine vierkantjes van 3x3mm gesneden die uit elkaar gerekt kunnen worden nadat ze op een speciaal voorgevouwen gaas zijn aangebracht. Als de vierkantjes overleven groeien ze uit en zo maken ze de hele wond dicht. Met een transplantaat kan je wel een negen maal groter oppervlak behandelen.
Het oorspronkelijke idee van deze techniek komt uit de VS van de heren Meek en Wall. Maar dat de techniek nu wereldwijd gebruikt wordt is te danken aan de pioniersgeest van de Beverwijkse brandwondenchirurgen prof. Robert Kreis en prof. Rudy Hermans die samen met ingenieurs van het Twentse bedrijf Humeca een slimme toepassing bedachten. De Meek techniek wordt momenteel in brandwondencentra over de hele wereld met succes gebruikt.
POSAS-methode
POSAS staat voor ‘Patient and Observer Scar Assessment Scale’. De POSAS wordt wereldwijd gebruikt om de kwaliteit van littekens mee te bepalen. Deze techniek is ontwikkeld door prof. Paul van Zuijlen. Bij deze methode geven zowel de patiënt als de arts een oordeel over onder andere de roodheid, jeuk, zwelling, bobbeligheid en pijn van littekens. De werkwijze staat uitgebreid voor professionals beschreven op www.posas.org. Landen als de Verenigde Staten, Australië, China, Filippijnen, Brazilië, Japan, Zweden, Korea, Canada en Frankrijk maken inmiddels gebruik van deze methode. In Groot-Brittannië geldt de schaal inmiddels als standaard voor de beoordeling van littekens.
Onderzoeksprojecten
Hieronder vindt u een overzicht van een aantal onderzoeksprojecten die afgerond zijn of nu lopen.
Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO)
Info volgt
Kunsthuid-project met Zurich
Info volgt
Covid-onderzoek
Info volgt
Verpleegkundig onderzoek naar pijn bij brandwondzorg
Pijn bij brandwonden is een specifiek soort pijn. Het is langdurig, fluctuerend en dynamisch en vaak gerelateerd aan wondzorg procedures. Als deze pijn niet adequaat wordt bestreden, heeft dat gevolgen voor de korte en lange termijn.
Onderzoek tot nu toe
Pijn is ook waar je als brandwondverpleegkundige veel mee te maken hebt. Vaak veroorzaken zij pijn tijdens de wondzorgprocedures. Tegelijkertijd is het hun taak om pijn te bestrijden. Om pijnbestrijding te kunnen evalueren is het essentieel pijn te kunnen meten. Zonder het meten van pijn is het niet goed mogelijk na te gaan of interventies bijdragen aan pijnreductie. Onze patiëntenpopulatie is erg heterogeen. Daarom hanteren we daarvoor ook diverse meetinstrumenten. Die moeten wel aan een aantal criteria voldoen. Ze moeten valide, betrouwbaar en klinisch bruikbaar zijn.
We zijn begonnen met volwassenen, die ons hun eigen ervaringen over pijn konden rapporteren. Dat kan echter niet iedereen. In deze gevallen heb je ‘gestructureerde pijngedragsobservatieschalen’ nodig. Daarom hebben we bestaande schalen getest om te bepalen of ze bruikbaar waren in onze specifieke omgeving. Om te beginnen bij een groep, die we veel zien in de brandwondencentra, namelijk jonge, preverbale kinderen. Zij zijn vaak nog niet in staat om een numerieke beoordeling van hun pijn te geven. De schaal met de beste kwaliteiten is momenteel in gebruik in alle Nederlandse brandwondencentra. Daarnaast loopt nu een onderzoek naar de meest geschikte pijnobservatieschaal bij volwassenen op de brandwonden Intensive Care. Zij zijn meestal ook niet in staat een zelfrapportage van pijn te geven.
Pijnmanagement is per definitie multimodaal: een combinatie van diverse medicijnen met een verschillend werkingsmechanisme, aangevuld met niet-farmacologische interventies, en op maat voor de patiënt. We hebben een multidisciplinaire werkgroep, die zich richt op het verzamelen van een reeks evidence-based comfort verhogende interventies, zodat we die aan onze patiënten kunnen aanbieden. We onderzoeken ook zelf welke interventie het beste bij een individuele patiënt past. Hierbij bleek de aanwezigheid van een ouder bij de wondzorg van een kind erg belangrijk. Het moet hierbij wel een keuze van zowel ouder als kind zijn. Als ouders aanwezig zijn, moeten ze een duidelijke rol hebben tijdens de procedure. Daarnaast moeten ze hierin voldoende ondersteuning krijgen.
Effect plaatjesrijk plasma op dermale brandwonden en littekens
Plaatjesrijk plasma (PRP) is bloedplasma met een verhoogde concentratie trombocyten. Zodra deze geactiveerd worden, komen groeifactoren vrij die betrokken zijn bij alle fasen van wondgenezing. Het aanbrengen van een grote hoeveelheid groeifactoren stimuleert de wondgenezing, daarnaast heeft PRP hemostatische en mogelijk een antimicrobiële werking.
Er zijn klinische studies met gunstige effecten van PRP bij de behandeling van acute, chronische en diabetische wonden. Maar over het gebruik van PRP bij brandwonden is weinig bekend. Theoretisch zou een diepe brandwond die behandeld wordt met een split skingraft, baat kunnen hebben bij een behandeling met PRP door positieve effecten op take rate en epithelialisatie, wat mogelijk uiteindelijk kan resulteren in betere littekens.
Brandwondencentrum Beverwijk onderzoekt de effecten van PRP op diep dermale brandwonden en hun littekens. Ook wordt de functie en kwaliteit van trombocyten van brandwondenpatiënten onderzocht.
Samenwerkingen
Topzorg en toponderzoek leveren betekent samenwerken. We denken in oplossingen, mogelijkheden en vernieuwing. We werken met verschillende organisaties en stichtingen samen. Of het nu gaat om onderzoek, belangenbehartiging of kennisoverdracht.
Mede door deze samenwerkingen scoort Nederland internationaal gezien hoge ogen als het gaat om onze nationale kennis en expertise in de brand- en complexe wondenzorg.
Het team
Topzorg en toponderzoek leveren betekent samenwerken. We denken in oplossingen, mogelijkheden en vernieuwing. We werken met verschillende organisaties en stichtingen samen. Of het nu gaat om onderzoek, belangenbehartiging of kennisoverdracht. Mede door deze samenwerkingen scoort Nederland internationaal gezien hoge ogen als het gaat om onze nationale kennis en expertise in de brand- en complexe wondenzorg.
Hoogleraren
Aan Brandwondencentrum Beverwijk zijn drie hoogleraren verbonden. Voor een relatief klein centrum is dit bijzonder, tegelijkertijd past dit in de expertiserol die Brandwondencentrum Beverwijk zowel nationaal als internationaal vaak vervult.
Contact
T 0251 265555
E b2sec@rkz.nl
Prof. dr. Paul van Zuijlen
Paul is bijzonder hoogleraar Brandwondgeneeskunde aan het Amsterdam UMC, plastisch chirurg en medisch directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk en heeft een stafaanstelling bij het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC.
Meer over Paul van Zuijlen
Tijdens zijn studie geneeskunde raakte hij geïnspireerd door professor Rudy Hermans tijdens een college over brandwonden. Samen met prof. Hermans en prof. Robert Kreis startte hij vervolgens zijn eerste onderzoek naar de uitkomsten van handverbrandingen. Dat werd het begin van een lange carrière in de brandwondenzorg. Uiteindelijk heeft hij zich gespecialiseerd in de plastische chirurgie omdat er steeds meer nadruk kwam te liggen op de goede lange termijn resultaten van wondgenezing. Patiënten kunnen nu namelijk grote brandwonden overleven en het is van groot belang om dan te zorgen voor een zo optimaal mogelijke wondgenezing. En dat is een belangrijke drijfveer voor Paul: wanneer je zorgt voor een zo goed mogelijk wondbehandeling krijg je ook een beter litteken en dus een betere kwaliteit van leven.
Het eenvoudige maar belangrijke inzicht dat wonden en littekens hetzelfde zijn maar op een ander moment in tijd heeft grote gevolgen gehad voor zijn klninische maar ook wetenschappelijk carrière. Het onderzoek naar tissue engineering (ontwikkelen van huid en kraakbeen in het lab) is daarvan een goed voorbeeld. Als je weefsel dat verdwenen is kan namaken in het lab kan dat weefsel er waarschijnlijk voor zorgen dat je een betere genezing krijgt. Ook heeft hij aan de basis gestaan van het ontwikkelen van een litteken beoordelingsschaal genaamd de Patient and Observer Scar Assessment Scale: de POSAS. Deze schaal is in 2004 uitgebracht en wordt nu over de hele wereld gebruikt en is in diverse landen de standaard van littekenmetingen. Paul was ertoe gekomen om deze schaal te ontwikkelen omdat er -naar zijn idee- nog geen goede methode was om te bepalen of het resultaat van je behandeling goed was.
Paul is ook veel betrokken bij zogenaamd fundamenteel onderzoek (onderzoek in het laboratorium) en onderzoek naar wiskundige modellering van wondgenezing. Wiskunde lijkt ver weg te staan maar het is al heel nauw betrokken en lijkt grote kansen te bieden.
Als je bijvoorbeeld modellen hebt die goed zijn dat ze lijken op hetgeen er in het echt gebeurt dan kan je proeven gaan doen zonder dat je daar proefdieren voor nodig hebt. Dat is geen toekomstdroom maar dat gebeurt al.
Hij houdt zich ook internationaal bezig met de brandwondenzorg in het bijzonder van de gebieden waar mensen slecht toegang hebben tot brandwondenzorg zoals in Afrika.
Prof. dr. Esther Middelkoop
Bijzondere hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing aan het Amsterdam UMC en directeur van de VSBN.
Meer over Esther Middelkoop
Info volgt
Prof. dr. Roelf Breederveld
Bijzonder hoogleraar (emeritus) acute brandwondengeneeskunde aan het LUMC en voormalig traumachirurg Brandwondencentrum Beverwijk
Meer over Roelf Breederveld
Info volgt
Dr. Annebeth de Vries
Brandwondenchirurg, hoofd kinderbrandwondencentrum
Meer over Annebeth de Vries
Info volgt
Dr. Alette de Jong
Verpleegkundig onderzoeker Brandwondencentrum Beverwijk
Dr. ir. Anouk Pijpe
Epidemioloog en onderzoekscoördinator Brandwondencentrum Beverwijk
Meer over Anouk Pijpe
Info volgt
Matthea Stoop
Onderzoeksverpleegkundige Brandwondencentrum Beverwijk
Meer over Matthea Stoop
Info volgt
Onderzoekers
De informatie over de verschillende onderzoekers (en hun aandachtsgebied) die hieronder vermeld staan, volgt.
Veel van de zorgverleners staan ook op de pagina
specialisten Brandwondencentrum.
Dr. Annebeth de Vries
Info volgt
Dr. Alette de Jong
Info volgt
Dr.ir. Anouk Pijpe
Info volgt
Dr. Evelien de Jong
Info volgt
Dr. Ibrahim Korkmaz
Postdoc vanuit Amsterdam UMC
Info volgt
Kim Gardien
Info volgt
Michelle Carrière
Info volgt
Jaco Suiker
Info volgt
Maxime Cuijpers
Info volgt
Daniëlle Rijpma
Info volgt
Kiran Baran
Info volgt
Annabel Snoeks
Postdoc vanuit Amsterdam UMC
Info volgt
Marjolein van der Vlegel
Info volgt
Robin Verwilligen
Projectcoördinator TZO/Onderzoeker
Gepromoveerde onderzoekers
Informatie over de verschillende gepromoveerde onderzoekers (en hun aandachtsgebied) die hieronder vermeld staan, volgt. Veel van de onderzoekers werken ook nog als zorgverlener op het Brandwondencentrum. Zij staan ook vermeld op de pagina specialisten Brandwondencentrum.
Daffyd Visscher
2021 VU/Amsterdam UMC
Cartilage tissue engineering for facial reconstructive surgery.
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Thom Hendriks
2021 VU/Amsterdam UMC
Think global, act local. Burn care in a resource-limited setting
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Matthijs Botman
2021 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Beyond short-term surgical mssions
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Kelly Kwa
2021 Universiteit van Leiden
Proefschrift: Multidimensional aspects of burn wound treatment.
De evaluatie en behandeling van brandwonden.
Promotor: prof. dr. R. Breederveld
Zjir Rashaan
2020 Universiteit van Leiden
Proefschrift: Multidimensional aspects of burn wound treatment.
De evaluatie en behandeling van brandwonden.
Promotor: prof. dr. R. Breederveld
Annekatrien van de Kar
2020 UvA/Amsterdam UMC
Proefschrift: On scars. Aspects of treatment, pathophysiology and assessment
Promotoren: prof. dr. C.M.A.M. van der Horst, prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Ernst Jan Bos
2019 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Cartilage Tissue engineering for facial reconstruction in burn patients
Bij de onderzoek Ontwikklene van oorkraakbeen skelet met 3d bioprinter
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Ibrahim Korkmaz
2019 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: The local and systematic inflammatory responses after burn
Promotor: prof. dr. J.W.M. Niessen, prof. dr. P.P.M. van Zuijlen, dr. M. Ulrich
Roos Marck
2018 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: On platelets and burns.
De toepassing van plaatjesrijk plasma bij brandwonden.
Promotor: prof. dr. E. Middelkoop, prof. dr. R. Breederveld
Mariëlle Jaspers
2018 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Beyond the skin. New insights in burn care.
Het in beeld brengen van de bloedvoorziening van brandwonden en littekens en de ontwikkeling van littekens na vettransplantatie.
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen, prof. dr. E. Middelkoop
Daniel Koppenol
2017 TU Delft
Proefschrift: Biomedical implications from mathemathical Miodels for the simulation of dermal wound healing.
Promotor: prof. dr. ir. Vuik, prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Carlijn Stekelenburg
2016 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Progress in burn scar contracture treatment.
Nieuwe behandelmethodes voor littekens na brandwonden.
Promotor: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen, prof. dr. ir. H.W.C. de Vet
Jos Vloemans
2013 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Aspects of burn wound care in children.
Brandwondenbehandeling bij kinderen.
Promotoren: prof. dr. E. Middelkoop
Alette de Jong
2013 Universiteit van Utrecht
Proefschrift: Notes on burn nursing. Aspects of pain management.
Pijnbehandeling bij kinderen met brandwonden.
Promotoren: prof. dr. M.J. Schuurmans, prof. dr. E. Middelkoop
Martijn van de Wal
2012 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: On burn scar outcome. Cinimetrics and clinical studies.
Beoordeling van (brandwonden) littekens.
Promotoren: prof. dr. E. Middelkoop, prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Pauline Verhaegen
2011 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: On burn scar outcome. Clinimetrics and clinical studies.
Skin Stretching.
Promotoren: prof. dr. P.P.M. van Zuijlen, prof. dr. E. Middelkoop
Monica Bloemen
2011 VU/Amsterdam UMC
Proefschrift: Artificial skin in Burns.
Toepassing kunsthuid.
Promotoren: prof. dr. E. Middelkoop, prof. dr. P.P.M. van Zuijlen
Paul van Zuijlen
2002 Universiteit van Amsterdam
Proefschrift: Perspectives on burn scar evaluation and artificial skin.
Toepassing kunsthuid.
Promotoren: prof. dr. R.W. Kreis, prof. dr. K.E. Bos
Robert Kreis
1993 Universiteit van Amsterdam
Proefschrift: Surgical techniques in the treatment of full thickness burns.
Promotor: prof. dr. R. Hermans
Frits Groenevelt
1985 Universiteit van Amsterdam
Proefschrift: The burned hand. Considerations in treatment and reconstructions.
Promotor: prof. dr. R. Hermans
Rudy Hermans
1968 Universiteit van Amsterdam
Proefschrift: De techniek van de behandeling van brandwonden.
Promotor: prof. dr. W. van Enst
Lopende studies
Informatie over de onderstaande lopende studies volgt.
POSAS project
Info volgt
NWDI kennisproject
Info volgt
Enzymatisch debridement
Info volgt
Vettransplantatie
Info volgt
Groei & Ontwikkeling van kinderen na brandwonden
Info volgt
Denovoskin
Info volgt
Meek vs Mesh
Info volgt
Bacteriologie
Info volgt
Modelering en modulatie van de ontstekingsreactie
Info volgt
Studenten
Regelmatig voeren studenten geneeskunde/biomedische wetenschappen/gezondheidswetenschappen hun wetenschappelijk stage bij ons uit. Voor stagemogelijkheden kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de onderzoekscoördinator Anouk Pijpe.
Voor patiënten
Als u wordt opgenomen of poliklinisch wordt behandeld dan kan het zijn dat u gevraagd wordt deel te nemen aan een van de studies.
Als u gevraagd wordt mee te werken aan een medisch wetenschappelijk onderzoek, ontvangt u hierover eerst informatie van de onderzoeker. Hierin staat uitgelegd:
- waar het onderzoek over gaat;
- wat het doel van het onderzoek is;
- wie het onderzoek leidt;
- wat er bij deelname van u wordt verwacht.
Medewerking aan een onderzoek is altijd vrijwillig. Neem ruim de tijd om goed na te denken over uw deelname. Als u besluit mee te werken, krijgt u een akkoordverklaring van de onderzoeker. Door deze te ondertekenen verleent u vrijwillig uw medewerking.
Het is goed om de volgende zaken in gedachten te houden:
- U mag altijd vragen stellen over het onderzoek;
- U mag deelname aan onderzoek altijd weigeren;
- U kunt zich altijd en zonder opgave van redenen terugtrekken uit een onderzoek;
- Als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, die te maken hebben met het onderzoek en die voor u van belang zijn, licht de onderzoeker u daarover in;
- Al uw persoonlijke gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.
Heeft u vragen of bedenkingen bij uw deelname aan een medisch wetenschappelijk onderzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen met de onderzoeker of uw verpleegkundige.
Uw kind
Als uw kind in aanmerking komt voor een medisch wetenschappelijk onderzoek naar brandwonden wordt u gevraagd hier toestemming voor te geven. De deelname is uiteraard altijd op vrijwillige basis. Heeft u vragen of bedenkingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de onderzoeker of de verpleegkundige van uw kind.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk