Welkom in ons ziekenhuis

Wij willen graag dat u zich zo prettig en welkom mogelijk voelt in ons ziekenhuis. Omdat wij een relatief klein, algemeen ziekenhuis met korte lijnen zijn kennen de meeste specialisten, collega’s en hun patiënten elkaar persoonlijk. Uit onderzoek blijkt dat patiënten, bezoekers én collega’s dat zeer waarderen in ons RKZ.

 

Welkom in ons RKZ

Voor veel mensen is een ziekenhuisopname een spannende en ingrijpende gebeurtenis. We willen daarom graag dat u zich zo prettig en welkom mogelijk voelt in ons ziekenhuis. Klik hier voor de welkomstkaart die u laat zien welke service u van ons mag verwachten.

Bereikbaar

Ons ziekenhuis bouwt aan haar toekomst. Daar merkt u in en rond ons ziekenhuis van alles van. Wij willen overlast natuurlijk  zoveel mogelijk voorkomen. Om u uw bezoek aan ons goed te laten verlopen kunt u hier lezen hoe u ons het beste kunt bereiken en waar onze parkeergelegenheden voor fiets, motoren en auto’s zijn.
→ bereikbaar

Huisregels

Wij doen er alles aan om u respectvol, gastvrij en veilig te ontvangen. Wij vertrouwen er graag op dat u zich ook als onze gast gedraagt. Om het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen, gelden onze huisregels.
→ huisregels

Bezoektijden

De meeste mensen vinden het fijn om tijdens hun verblijf bezoek te ontvangen. De precieze tijden vindt u bij bezoektijden.
→ bezoektijden

Opnameformulier

Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, dan krijgt u voorafgaand aan uw opname de opnamefolder met nuttige informatie rondom uw opname in het RKZ. → opnamefolder

Voorzieningen

Heeft u een rolstoel nodig, wilt informatie over wifi, gevonden voorwerpen, ons winkeltje, stilteruimte, kranten, tijdschriften en meer? → voorzieningen

Toegangstijden

Wat zijn de toegangstijden voor de verschillende specialismen?
→ het wachttijdenoverzicht

Verpleegafdelingen

Op welke verpleegafdeling komt u terecht en waar bevindt zich die?
→ alle specialismen

 

 

Aanmeldzuilen

Als u voor een afspraak naar ons ziekenhuis komt vragen wij u om zich aan te melden bij onze aanmeldzuilen. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan kunnen onze vrijwilligers u helpen.

  • De zuilen zijn bedoeld om patiënten aan te melden. Zo verloopt uw ontvangst soepeler;
  • Door de aanmelding weet de afdeling dat u gearriveerd bent;
  • Bij het aanmelden worden de patiëntgegevens gecontroleerd op juistheid en compleetheid, én het (geldige) identiteitsbewijs;
  • Een geldig identiteitsbewijs meenemen naar de afspraak is een wettelijke verplichting;
  • Er wordt gevraagd of de foto van het identiteitsbewijs opgeslagen mag worden in het patiëntdossier.  Dit gebeurt alleen met uw toestemming. Meer info: https://www.rkz.nl/privacyverklaring/
  • Patiënten die voor de eerste keer in het Rode Kruis Ziekenhuis komen, moeten zich bij de inschrijfbalie melden om als patiënt te worden ingeschreven. Houd er rekening mee dat dit extra tijd kan kosten.  

Zorg na opname

Mogelijk heeft u na uw verblijf in het ziekenhuis thuis aanvullende zorg nodig. Bijvoorbeeld van een wijkverpleegkundige of huishoudelijke verzorging. Misschien kunt u nog niet naar huis en is opname in een verpleeghuis nodig. In al deze gevallen krijgt u te maken met de transferverpleegkundige.
→ wat doet de transferverpleegkundige?

Uw medisch dossier

Hoe gaan wij in het Rode Kruis Ziekenhuis om met uw medische gegevens?
Is uw privacy voldoende gewaarborgd?
→ uw medisch dossier

Kosten en vergoeding

Sommige behandelingen/operaties worden vergoed, andere niet. Welke wel, welke niet? Dat is afhankelijk van uw verzekeringspolis.
→ kosten en vergoeding

Geplande opname van uw kind

Is de opname gepland? Dan kunt u uw kind voorbereiden. Wij geven u graag een aantal adviezen:

  • Leg alles zo eenvoudig mogelijk uit. Vertel uw kind waarom het naar het ziekenhuis moet en vooral ook dat het later weer mee naar huis mag.
  • Dingen die u niet zeker weet, kunt u beter niet vertellen totdat u over de juiste informatie beschikt.
  • Kleine kinderen zijn moeilijk voor te bereiden. Soms begrijpen ze het beter door er een spel van te maken. Verkleedkleren, poppen en een dokterssetje zijn goede hulpmiddelen.
  • U kunt ook samen een boekje lezen over het ziekenhuis.
    Als u uw kind het verhaal in eigen woorden laat navertellen, ontdekt u of uw kind alles goed begrepen heeft.
  • Wacht niet tot vlak voor de opname met voorbereiden, maar doe het ook niet te lang van tevoren. Dit kan onnodige spanningen veroorzaken. Een paar dagen van tevoren is voor de meeste kinderen het beste.
  • Vertel uw kind dat je gerust mag huilen in het ziekenhuis als je pijn of verdriet hebt.
  • Wees altijd eerlijk.
  • Op de kinderwebsite van het RKZ vindt u fotoboeken waarmee u uw kind kunt voorbereiden op een afspraak, opname en operatie.

Dag van de opname
Op de dag van de opname meldt u zich met uw kind bij het opnamebureau op de begane grond. Aan de opnamebalie controleert men of uw gegevens kloppen en worden eventuele papieren in orde gemaakt. U wordt doorverwezen naar de kinderafdeling, waar u zich meldt bij de balie. De secretaresse stelt de verpleegkundige op de hoogte van uw komst.
De verpleegkundige brengt u beide naar de kamer en geeft u een opnameformulier (anamneseformulier) met de vraag dit in te vullen. Hierna bespreekt de verpleegkundige in het opnamegesprek met u het formulier.

Na het opnamegesprek legt de verpleegkundige u de gang van zaken op de afdeling uit. Ook krijgt u een korte rondleiding.

Er worden bij uw kind enkele routinehandelingen uitgevoerd, zoals meten, wegen en temperatuur meten. Zo nodig neemt de kinderarts of het laboratorium bloed af.

Wat neemt u allemaal mee?
De volgende zaken moet u zeker meenemen voor een opname:

  • verzekeringspapieren
  • medicijnen die uw kind gebruikt
  • het ‘groeiboekje’ van uw kind
  • kleding, de kinderen dragen overdag zoveel mogelijk hun gewone kleren
  • pyjama’s en/of nachthemden
  • toiletartikelen (eigen tandenborstel, kam of borstel etc.)
  • schoenen en/of pantoffels
  • eigen speelgoed en/of knuffels
  • eigen dekbedje/dekentje mag
  • eigen beker en/of fles
  • eventueel een ochtendjas en/of vest

Wilt u op alle eigendommen van uw kind duidelijk de naam vermelden?

Koorts, verkouden, ziek?
Is uw kind voor de opname in aanraking geweest met een besmettelijke ziekte zoals waterpokken, rode hond, mazelen, bof, roodvonk, kinkhoest, griep of diarree? Of heeft uw kind koorts? Belt u dan, voor dat u vertrekt van huis, eerst even naar de afdeling of de behandelend arts. In verband met besmettingsgevaar voor de andere kinderen op de kinderafdeling is er misschien een uitstel van opname nodig. Wanneer de opname wel doorgaat zoals gepland, wordt uw kind op een eigen kamer (ook wel een box genoemd) opgenomen.

Bij uw kind
Hoe meer u bij de dagelijkse verzorging van uw kind betrokken bent, hoe beter uw kind een opname doorstaat. Zo kunt u de normale dagelijkse zorg (lichaamsverzorging ) blijven uitvoeren en helpen met eten. Spreek samen met de verpleegkundigen af wanneer u er bent en welke zorgtaken u uitvoert. Dit voorkomt misverstanden.

U kunt de hele dag en avond bij uw kind aanwezig kunt zijn en ‘s nachts naast uw kind blijven slapen. Het is tenslotte heel belangrijk dat u er zo veel mogelijk bent tijdens de ziekenhuisopname. Als u niet continu bij uw kind aanwezig kunt zijn, is het belangrijk dat u regelmatig op bezoek komt. Vooral jonge kinderen hebben dat erg nodig. Op de box (eenpersoonskamer) is naast uw kind een opklapbed aanwezig waar u kunt slapen. Op de zaal zetten we een opklapbed naast het bed van uw kind.

Rust en aflossing
Wij raden u aan om iedere dag even weg te gaan van de afdeling voor afleiding en rust. Als de opname wat langer gaat duren, is het verstandig om voor ‘aflossing’ te zorgen (door partner, grootouder, verzorger).

De pedagogisch medewerkers organiseren op bepaalde tijden activiteiten voor de kinderen in de speelkamer. Op die momenten heeft u even tijd voor uzelf. De kinderen kunnen met andere kinderen contact maken en ontspannen spelen.

Onderzoeken en behandelingen
Er is geen vast tijdstip voor onderzoeken en behandelingen. Dit hangt af van de indeling op bijvoorbeeld de röntgenafdeling of het laboratorium. Wij laten het tijdstip van onderzoeken zoveel mogelijk aansluiten op het ritme van uw kind (geen onderzoek tijdens rustuur of middagslaapje).

Eén van de ouders mag aanwezig zijn bij een behandeling of onderzoek. Wanneer niet aanwezig kunt zijn, dan begeleidt een (kinder)verpleegkundige of pedagogisch medewerkster uw kind. Kinderen voelen spanning vaak direct aan en reageren hier heftig op. Het helpt om goed geïnformeerd te zijn. Probeer zelf rustig te blijven en zo zeker mogelijk overkomt. Als u het moeilijk vindt om uw kind tijdens onderzoek of behandeling te begeleiden, geef dit dan alstublieft tijdig aan.

Afspraken
Tijdens uw afwezigheid is er altijd een (kinder)verpleegkundige of pedagogisch medewerkster die voor uw kind zorgt en kan bezighouden. Maak hierover afspraken, want onze verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers verzorgen vaak meerdere kinderen tegelijk.

Eten en drinken
Als u blijft slapen krijgt u ‘s morgens een ontbijt. Hieraan zijn geen kosten verbonden. ‘s Middags en ‘s avonds zorgt u zelf voor uw eten.

Als u meer dan twintig weken zwanger bent of u borstvoeding geeft, dan kunt u van alle maaltijden gebruik maken.
Hieraan zijn geen kosten verbonden (graag melden aan de voedingsassistente).

‘s Middags kunt u eten halen bij het personeelsrestaurant, dat is geopend van 11.30-13.30 uur. Het restaurant bevindt zich op de 2e etage. U kunt hier met een pinpas betalen. Het is voor uw kind belangrijk dat u samen met hem/haar eet op de kamer van uw kind. U mag ook altijd gebruik maken van de speelkamer. ‘s Avonds kunt u voor de maaltijd gebruik maken van de koelkast en magnetron in de ouderkamer. Bij wijze van uitzondering kunt u ‘s avonds een maaltijd aangeboden krijgen.

Er zijn koffie- en theerondes op de afdeling. Voor de ouders is er in de ouderkamer koffie, thee en limonade. Overig bezoek kan beneden in de centrale hal eten of drinken halen.

Bij een langere opname is het belangrijk dat er voldoende afleiding voor uw kind is, als hij/zij zich weer wat beter voelt. Op de kinderafdeling is er voldoende speelgoed aanwezig zoals een tv met dvd-speler voor ieder bed en voor de oudere kinderen zijn er laptops met internet. Er is ook een aparte speelkamer met speelgoed, spelletjes en een Wii.

Opname volwassene

U krijgt enige dagen van tevoren (nooit in het weekend) telefonisch bericht van de datum van uw opname. Wij streven ernaar u zo ruim mogelijk van tevoren te informeren.

Uitstel van opname
Een operatie in het Rode Kruis Ziekenhuis met aansluitend een opname op de Intensive Care (IC) vindt in principe altijd plaats op de afgesproken tijd en dag. Het komt echter wel eens voor dat een operatie op het geplande tijdstip niet door kan gaan.

Acute spoedopname
Dit is het geval wanneer bij een andere patiënt een acute, ernstige levensbedreigende situatie optreedt en iemand plotseling op de IC moet worden opgenomen. Een geplande operatie en/of IC-plaats moet dan plaatsmaken voor het spoedgeval. Dit gebeurt niet natuurlijk niet zomaar: het uitstellen van een operatie moet verantwoord zijn. Net als het verplaatsen van een patiënt van de IC naar een andere opnameafdeling. De specialisten wegen alles zorgvuldig af. Uw medische zorg, en die van anderen, is in geen geval in het geding.

Zeldzaam
Gelukkig komt een dergelijke situatie zelden voor. Maar doet het zich voor, dan doen wij er alles aan om u zo snel mogelijk te informeren over het uitstel van de operatie en opname. Omdat het een acute situatie betreft, kan dat helaas toch vrij kort voor de afspraak zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Belangrijk
Hebt u kort voor uw opname twijfels of de opname door kan gaan, (bijvoorbeeld bij koorts, verkoudheid of wondjes)? Neem dan contact op met Operatieplanning, tel: 0251 265555. Kunstnagels, sieraden en ook piercings moeten voor de opname verwijderd zijn.

Contactpersoon
Zowel voor u als voor het ziekenhuis is het belangrijk dat u vooraf met uw familie of kennissen afspreekt, wie uw contactpersoon is. De verpleegkundige van de afdeling zal u vragen naar de naam en telefoonnummer van uw contactpersoon.

Wat neemt u mee?
Voor het verblijf in het ziekenhuis hebt u het volgende nodig: Nachtkleding, een ochtendjas en/of makkelijk zittende kleding, toiletartikelen en pantoffels of schoenen Een lijstje met medicijnen dat u gebruikt Een geldig verzekeringspolis of verzekeringspasje Waardevolle bezittingen en sieraden kunt u beter thuis laten.

Dieet
Als u een bepaald dieet volgt, willen wij dat graag van u weten. Ook als u dit doet uit geloofsovertuiging. Wij kunnen er dan rekening mee houden.

Medicijnen
De artsen en verpleegkundigen moeten van u weten welke medicijnen u thuis gebruikt en waar u overgevoelig voor bent. Neem daarom (een lijstje van) uw medicijnen mee. Een combinatie van bepaalde medicijnen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom worden tijdens uw opname alle medicijnen door het ziekenhuis verstrekt.

Bent u bekend bij de Trombosedienst?
Neem dan de doseringskalender mee.

Polsbandje
Bij opname in het ziekenhuis krijgt u een polsbandje met uw naam, geboortedatum en afdeling. Het is belangrijk dat u dit bandje tijdens uw verblijf in het ziekenhuis draagt. Het voorkomt onduidelijkheden in situaties waarbij u zelf niet kunt zeggen wie u bent, bijvoorbeeld tijdens operaties.

 

Spoedopname van uw kind

De opname van uw kind kan gepland zijn, of onverwacht (een spoedopname). Als uw kind onverwacht wordt opgenomen, heeft u uw kind niet kunnen voorbereiden. Zelf bent u waarschijnlijk ook erg geschrokken.

Voordat het kind op de kinderafdeling komt, is er al het een en ander gebeurd. Bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp. Op die afdeling wordt uw kind meestal ontvangen op de behandelkamer. Daar verricht de verpleegkundige noodzakelijke handelingen, bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus of bloedafname. Hierna heeft de (kinder)verpleegkundige tijd om met u door te nemen wat er precies gebeurd is en wat de beste verzorging voor uw kind is.

Houd er rekening mee dat uw kind verdrietig of boos kan zijn en deze emoties op u kan afreageren omdat u vertrouwd bent voor het kind. Dit is normaal en het kan uw kind helpen om de opname te verwerken. Vraag of iemand de favoriete knuffel van uw kind kan komen brengen of een paar andere vertrouwde spullen zoals foto of speeltje.

Isolatie
Heeft uw kind een besmettelijke ziekte of is het om een andere reden in een gesloten box opgenomen? Dan instrueert de (kinder)verpleegkundige u over de hygiënemaatregelen. Uw kind kan in dit geval niet buiten de box op de afdeling verblijven of in de speelkamer komen.