Eten en drinken in het RKZ: goed en gezond
Het RKZ-keukenteam
We vinden het belangrijk dat u in ons ziekenhuis voldoende en goed eet om aan te sterken. Maar veel patiënten hebben juist vaak wat minder trek. Daarom doet ons RKZ-keukenteam er alles aan om uw eetlust op te wekken! ‘In onze nieuwe visie willen we een balans vinden tussen alle belangen. Daarbij staat voorop dat we onze patiënten goed en duurzaam laten herstellen. Eten ondersteunt daarbij,’ vertelt Tim, hoofd Hospitality.
Saskia maakte uit diëtetiek oogpunt een aantal kaders voor de keuken waar het eten aan moet voldoen met voedingswaarden. ‘Denk dan aan hoeveel eiwitten en vetten. We wilden sowieso de sterkte punten van onze keuken behouden: zelf creatief blijven koken en het kunnen aanpassen van de menu’s aan de individuele wensen van de patiënt.’
Petra, sous-chef: ‘We zetten in de nieuwe visie in op nog meer vers, lokale leveranciers en duurzaamheid van de producten. We willen een gezonde leefstijl aanmoedigen in de gerechten die we onze patiënten aanbieden. Lekker én gezond.’
Duurzame dag op RKZ menu
We werken in het RKZ met een 8-daagse menu cyclus. In deze 8-daagse cyclus hebben we één duurzame dag. Op deze dag serveren we alleen volledig veganistische diner maaltijden voor onze patiënten. U kunt hierbij denken aan Japanse noedels met saté van tempé of een rijke stoofpot van jackfruit. Deze maaltijden hebben een lage ecologische voetafdruk, er zijn minder water en grondstoff en gebruikt bij de teelt van deze ingrediënten.
Dit draagt bij aan een gezonder en duurzamer RKZ.
Goede Zorg Proef Je!
Gezond en duurzaam eten in het ziekenhuis? Dat kan bij ons! Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland werken we succesvol aan een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor al onze patiënten, medewerkers en bezoekers! Dat doen we binnen het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Bekijk onderstaande video voor meer informatie:
Broodmaaltijden
De broodmaaltijden stelt u zelf samen uit het aanbod van de brood-buffetwagen waarmee de zorgassistente langskomt. Bij de lunch kunt u daarbij kiezen voor soep van de dag.
Warme maaltijd
’s Avonds krijgt u een warme maaltijd, die dagelijks vers in onze keuken wordt bereid. We houden rekening met de seizoenen. Daarnaast wil het oog ook wat: we besteden veel aandacht aan de presentatie van uw maaltijd én bovenal aan de smaak.
Uw (dieet)wensen
Elke dag heeft u de keuze uit twee zorgvuldig samengestelde menu’s. Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen. Daarom kunt u ook losse componenten van de maaltijd wisselen. Halal-maaltijden zijn op aanvraag verkrijgbaar. Heeft u liever een kleinere maaltijd, of juist een grotere? Ook dat kan, variërend van een kwart tot anderhalve portie.
Speciale menu’s op feestdagen
Op feestdagen stellen we een speciaal, feestelijk menu samen. Op uw verjaardag, of een andere speciale gelegenheid kunt u, mits één dag van tevoren aangevraagd, uw eigen menu samenstellen. In overleg met de zorgassistente (binnen de mogelijkheden van de keuken) stelt u samen het menu samen. De menukaart wordt uitgedeeld door de zorgassistente.
Mee-eten bezoekers
Het is mogelijk voor partners, familie en bezoek een warme maaltijd te bestellen. Dit kan tussen 08.00 en 14.30 uur bij één van de zorgassistenten en kost €10,30 euro per persoon (inclusief drankje en dessert). U kunt betalen met uw pinpas. De maaltijd wordt gelijk met de maaltijden voor patiënten op de afdeling (na 17.00 uur) geserveerd.
Allergie?
Bent u allergisch voor bepaalde voedingsstoffen (allergenen)? Geeft u dit dan door aan de zorgassistente. Dan houden wij hier rekening mee. In het menuboekje geven we met icoontjes aan welke allergenen bij de maaltijdbereiding gebruikt zijn.
Goede hygiëne
Een goede hygiëne in de keuken is uiteraard topprioriteit. De keukenmedewerkers controleren altijd alle binnengekomen producten op kwaliteit en temperatuur. Er is een strak schoonmaakprotocol en we leven strenge regels voor persoonlijke hygiëne na.
Eten van huis?
Het meenemen van (warme) eet- en drinkwaren raden wij voor uw eigen veiligheid af. Er is namelijk een risico op bacteriëntoename in het voedsel door het vervoeren. Het nuttigen van meegebrachte eet- en drinkwaren is daarom voor uw eigen risico. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen.
Wilt u toch zelf voeding meenemen? Let dan goed op deze maatregelen:
- Koel de maaltijd(en) snel af, bijvoorbeeld in koud water.
- Verpak de gerechten goed en bewaar ze in de koelkast.
- Vervoer het gerecht koud naar het ziekenhuis.
- Plaats in het ziekenhuis het gerecht direct in de koelkast. Vermeld de datum van bereiding erop. U kunt hiervoor terecht bij de zorgassistente. De zorgassistente zal de producten in de koelkast voor u zetten.
- Is het een warm gerecht? Warm het dan in het ziekenhuis op tot boven 60°C. U kunt hiervoor terecht bij de zorgassistente. Zij zal het gerecht voor u opwarmen.
- Let op: de gerechten mogen niet langer dan één dag in de koelkast staan.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk