KUNST IN HET RKZ
In het RKZ is op diverse plekken kunst te bewonderen. Voor de ingang staat een markante, gekleurde zuil van Lucebert. In de gang van onze tijdelijke entree is abstracte kunst op de muur aangebracht door Dave Meijer. Er is veel werk te zien van Diem, er hangt kunst die het ziekenhuis uit de ING-collectie heeft ontvangen en zijn er wisselende exposities.
Exposities
In de gang tussen de centrale hal en de aanbouw heeft het RKZ de galerie ‘Kunst aan de Gang’. Hierin werden wisselende exposities gehouden, met werk van medewerkers van het RKZ en kunstenaars uit de omgeving. Momenteel hangen er ‘artist impressions’ van onze nieuwbouw.
In verband met de plannen voor de nieuwbouw/renovatie houden wij het aantal exposities beperkt en zien wij, tot nadere berichtgeving, geen mogelijkheden voor nieuwe exposities.
De ING collectie
In de gangen van het RKZ hangt permanent kunst die het RKZ in 2011 uit de ING collectie heeft gekregen. De kunstenaars maken figuratief werk; duidelijk herkenbare beelden van bijvoorbeeld landschappen, fruit of bloemen in vaak heldere kleuren. De ING-collectie onderscheidt zich daarmee van andere bedrijfscollecties. Het werk uit de ING collectie is direct herkenbaar en voor veel mensen toegankelijk.
Kunstenaars
Vincent van Ojen (1960) maakt al zo’n twintig jaar kleurenhoutsneden. Als onderwerp voor zijn kleurrijke composities kiest hij veelal landschappen en stillevens. Hij hanteert een grote diversiteit in zijn beeldtaal. De ene keer een sinaasappel, dan weer een fabriek. Het zijn uiteenzettingen van visuele aangelegenheden die laten zien dat hij eigenlijk als kunstenaar abstract denkt. Van Ojen is een meester in de techniek van houtsneden. Hij weet de techniek, door zijn jarenlange onderzoek en ervaring, uit te buiten en er alles uit te halen wat erin zit. In 1992 werd hij beloond met de Nederlandse Grafiekprijs.
Jeroen Hermkens (1960) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en Atelier lithografique Champfleury te Parijs. Wie met de litho’s en schilderijen wordt geconfronteerd, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze. Het valt op dat mensen op de stadsbeelden meestal ontbreken. “Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Ik werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van”, aldus Hermkens. Jeroen ontving in 1996 voor zijn grote litho’s de Nederlandse Grafiekprijs. In 2006 werd hij verkozen tot ‘Kunstenaar van het jaar’ in Nederland.
Rolf Weijburg (1952) is etser, kaartenmaker en illustrator. Weijburgs vele projecten vinden bijna altijd hun oorsprong in de talrijke reizen die hij maakt. Zo resulteerden diverse reizen per auto door de Sahara in het boek Dwars door de Sahara (1985) en werden 15 jaar reizen langs alle eilanden rond Afrika verbeeld in bijna honderd kleuretsen en het boek L’Afrique Périphérique (2000), waarin etsen en reisverhalen zijn samengevoegd.
Een ongekende rijkdom aan fijn weergegeven details van flora en fauna, architectuur en cultuur, landschappen en landkaarten kenmerkt de kleuretsen van Rolf Weijburg, fascinerende collages van reisimpressies die de kijker verleiden tot reislust en exotische dromen. Weijburg werd in 1992 bekroond met de Nederlandse Grafiekprijs.
Marcel Schellekens (1954) woont en werkt in Bergen N.H. Schellekens laat met zijn werk zien dat eenvoudige dingen mooi kunnen zijn. Je wordt geraakt door de charme van alledaagse onderwerpen. Hij weet sfeer te scheppen door de juiste combinatie van warme kleuren en lichtval in zowel zijn etsen als zijn schilderijen. Schellekens volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht bij de afdeling grafiek. Hij heeft zich vanaf zijn opleiding gespecialiseerd in etstechniek en heeft een eigen werkwijze ontwikkeld. Ook maakt Schellekens schilderingen met olieverf op doek en paneel. Sinds 1986 heeft Schellekens exposities door het hele land gehad, maar ook in het buitenland zoals New York, Vancouver, Tokio, Edinburgh en Wenen. In 1994 ontving hij de Publieksprijs Grafiek Nu.
Wim Bettenhausen (1942) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Zelf omschrijft hij zijn werk als volgt: “Tegenlicht, lange schaduwen, huizen die de tand des tijds hebben doorstaan, krullen van een oud hek ….De regelmaat van trottoirtegels of lantaarnpalen…. Oude stations met veel gietijzer, dan juist weer strakke flatgebouwen die grauw afsteken tegen de horizon, dat alles inspireert mij telkens weer tot het maken van etsen. Jarenlang hield ik mij met stadsgezichten bezig; de laatste jaren wordt de invloed van de natuur steeds groter en is haast niet meer weg te denken.” In 2006 won Bettenhausen de Arti Shockprijs.
OVER HET RKZ
Rode Kruis Ziekenhuis | Samen werkt beter
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk
0251- 26 55 55
info@rkz.nl
Postbus 1074
1940 EB Beverwijk
→ Route en parkeren