Q&A vaccineren COVID-19
In deze Q&A’s vind je meest gestelde vragen over het vaccin en het vaccineren tegen COVID-19, vaccineren in het RKZ, vragen over kosten, vergoeding en tijd en persoonlijke vragen.
Wil je meer informatie? Informatie is te vinden op:
https://www.rivm.nl/covid19vaccinatieprofessionals/richtlijn-uitvoering
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins/vragen-en-antwoorden-coronavaccin
Het RIVM heeft daarnaast een publieksinformatienummer waar je met vragen terecht kunt. Dit nummer is 0800-1351 (bereikbaar van 08:00 en 20:00 uur).
Bekijk hieronder het filmpje van de
Q&A vaccin
Vaccineren
Iedereen die dat wilde, heeft een vaccinatie kunnen halen in het RKZ. We hebben geen vaccinatierondes meer gepland staan.
Is een vaccinatie verplicht?
Nee, vaccinatie is niet verplicht. We vinden de autonomie van onze medewerkers heel belangrijk. We proberen zo goed mogelijk informatie te geven zodat medewerkers zelf een beslissing kunnen maken.
Het doel van dit vaccin is om de medewerker zelf te beschermen. Het zijn effectiefe vaccins, na vaccinatie heb je 66-100% bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden aan Covid-19, afhankelijk van het vaccin en het moment van vaccineren. Verder hopen we groepsimmuniteit te bereiken. Want: hoe meer medewerkers zich rondom onze kwetsbare patiënten laten vaccineren, hoe beter ook deze kwetsbare groep beschermd is (herd immunity/ ‘immuniteit door de groep’).
Beïnvloedt de vaccinatie een COVID-19 testuitslag?
Nee, antigeen-test of PCR-test worden niet beïnvloed door vaccinatie. Serologie-test (diagnostiek op bloed) zal wel een positieve uitslag geven. Bij de GGD en RKZ wordt de PCR-test techniek gebruikt en dus zal je COVID-19 test betrouwbaar blijven ook na vaccinatie.
Janssen vaccin
Lees hier de verkorte factsheet over het Janssen vaccin.
Moderna vaccin
Lees hier de verkorte factsheet over het Moderna vaccin.
AstraZeneca vaccin
Lees hier de verkorte factsheet over het AstraZeneca vaccin.
Heb je een eerste dosis van het AstraZeneca gekregen? Dan is het veilig om ook de tweede dosis AstraZeneca te ontvangen. Wij volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Er is nog onvoldoende data beschikbaar over het mixen van vaccins.
Pfizer vaccin
Lees hier de verkorte factsheet over het Pfizer vaccin.
Q&A vaccineren in het RKZ
Welk recht heeft het RKZ als werkgever om te weten of een medewerkers wel of niet gevaccineerd is?
Het RKZ heeft als werkgever geen automatisch (wettelijk) recht om te weten of een medewerker wel of niet gevaccineerd is. Werkgevers mogen niet aan hun medewerkers vragen of ze tegen het coronavirus zijn gevaccineerd. Dit is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Medewerkers hoeven hun leidinggevende (of een andere vertegenwoordiger van het RKZ) dus niet te vertellen of ze gevaccineerd zijn en de leidinggevende mag er op zijn/haar beurt ook niet naar vragen.
Punt is wel dat de ziekenhuizen aangewezen zijn als verantwoordelijk voor het regelen van het vaccineren van de eigen medewerkers. Daarmee heeft het RKZ inzicht in wie zich wel en niet heeft laten vaccineren. Vanuit privacy overwegingen kan het RKZ als werkgever deze informatie niet gebruiken (bijvoorbeeld in het kader van patiëntveiligheid). Dit tenzij hierop, vanuit algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid, een wettelijke uitzondering op gemaakt zou gaan worden. Dit is nu niet het geval.
Mag de leidinggevende op basis van deze informatie beslissingen nemen over de inzet van een medewerker in de patiëntenzorg?
De leidinggevende mag het gevaccineerd zijn niet laten meewegen in de besluitvorming over de inzet. Of een medewerker wel of niet gevaccineerd is, staat volledig los van de vraag of een medewerker ingezet kan worden in de patiëntenzorg. Het gevaccineerd zijn heeft geen invloed op de mate van inzetbaarheid. De mate van inzetbaarheid is niet anders dan voordat de medewerker gevaccineerd was.
Betekent vaccinatie dat je verplicht ingezet wordt in de COVID zorg?
Nee, met het gevaccineerd zijn is er niets gewijzigd aan de inzet in de patiëntenzorg zoals deze gold voor de vaccinatie. Het feit dat je gevaccineerd bent, geeft dus geen verplichting om in de COVID zorg ingezet te worden, anders dan de verplichting die men al had om benodigde patiëntenzorg te bieden voordat de medewerker gevaccineerd was.
Betekent dat wanneer je niet gevaccineerd bent, dat je dan niet wordt ingezet voor COVID zorg?
Nee, met het gevaccineerd zijn is er niets gewijzigd aan de inzet van medewerkers in de COVID patiëntenzorg zoals deze gold voor de vaccinatie. Dit betekent dus dat medewerkers ook ingezet worden als zij niet gevaccineerd zijn. Met het gevaccineerd zijn, zijn medewerkers beter beschermd tegen het COVID-19 virus. Het gevoel dat mogelijk onder collega’s kan/is ontstaan, dat collega’s die gevaccineerd zijn een betere positie hebben voor het leveren van COVID-zorg, is dan ook te begrijpen. Voor het bepalen van de inzet in de patiëntenzorg is dit echter geen factor. Bij de inzet in de COVID zorg blijft het handhaven van de beschermende maatregelen voor de veiligheid van medewerkers van belang. Hier wordt dan ook op toegezien door de afdelingsleiding en de betrokken artsen.
Q&A kosten, vergoeding en tijd
Moet ik betalen voor een COVID-19 vaccinatie?
Nee, je hoeft niet te betalen voor de COVID-19 vaccinatie.
Wordt de tijd die ik kwijt ben aan het vaccineren gezien als werktijd?
Wij proberen zoveel mogelijk onder werktijd of aansluitend aan de werktijd te vaccineren. Indien er onder werktijd (de dienst) wordt gevaccineerd, dan wordt deze tijd aangemerkt als doorbetaalde werktijd. Het kan echter zijn, gezien de logistieke planning rondom de vaccinaties, dat je wordt opgeroepen voorafgaand aan of na afloop van je dienst, op een vrije dag of op een weekenddag. De reistijd naar de RKZ vaccinatielocatie en/of vervolgens de verblijftijd voor het vaccineren, worden niet aangemerkt als werktijd en worden dan ook niet vergoedt. Dit geldt ook voor ZZP’ers. Uitzendkrachten kunnen hierover desgewenst afspraken maken met hun werkgever.
Als ik van huis moet komen voor de vaccinatie, worden mijn reiskosten dan gecompenseerd?
Het RKZ stimuleert haar medewerkers om zich te laten vaccineren. De eventuele reiskosten (kilometers) vanuit het huisadres naar de RKZ vaccinatielocatie kunnen door de medewerker, indien gewenst, worden gedeclareerd tegen 9 cent per kilometer.
Q&A persoonlijke vragen
Waarom zou ik me laten vaccineren?
De belangrijkste reden om je te laten vaccineren is je eigen gezondheid. Vaccineren voorkomt dat je zelf ziek wordt. Het doel van de landelijke vaccinatiestrategie is het tot stilstand brengen van de epidemie.
Ik heb een chronische aandoening, mag ik gevaccineerd worden?
Ja, mensen met een chronische aandoeningen mogen gevaccineerd worden, denk hierbij aan hart- en vaatziekten of suikerziekte. Ook mensen die immunosuppressiva gebruiken of een oncologische behandeling krijgen, kunnen gevaccineerd worden. Het is wel mogelijk dat het vaccin minder goed werkzaam is wanneer je afweerremmende medicatie gebruikt. Het is raadzaam om je behandelend arts, de bedrijfsarts of de infectioloog te vragen naar advies.
Ik ben allergisch, mag ik het vaccin krijgen?
Als je een ernstige allergie hebt, dan zal er in principe alleen gevaccineerd worden in overleg met de bedrijfsarts en/of infectioloog. Gelukkig krijgen heel weinig mensen een allergische reactie na het vaccin.
Ik gebruik bloedverdunners, mag ik gevaccineerd worden?
Ja, je kunt je gewoon laten vaccineren. Ook bij gebruik van Directe Orale Anti-Coagulantia (DOAC). Er wordt immers een zeer kleine hoeveelheid ingespoten wat de kans op een bloeding klein maakt. Wij raden aan om de timing van inname van DOAC af te stemmen met timing van vaccineren. Als het mogelijk is, bij voorkeur niet vaccineren zes uur na inname van de DOAC, maar meer dan zes uur na DOAC inname of voorafgaand aan inname DOAC. Twee minutenafdrukken van de injectieplaats kan helpen om een hematoom te voorkomen.
Voor het gebruik van vitamine K antagonisten (VKA, zoals acenocoumarol of fenprocoumon) wordt aangeraden niet boven de streef INR te vaccineren. Laagdrempelig overleg met je trombosedienst of een extra INR bepaling de dag van vaccinatie kan de kans op bloeding verlagen.
Voorafgaand aan de vaccinatie, heb je een overleg met een arts.
Ik ben zwanger/geef borstvoeding, kan ik een COVID-19 vaccin krijgen?
Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, zeker in het derde trimester.
De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. In geval van IVF is het advies om het plannen van de vaccinatie met jouw arts af te stemmen.
Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.
Ik heb COVID-19 doorgemaakt, is het veilig om gevaccineerd te worden?
Ja, mensen die COVID-19 doorgemaakt hebben, kunnen veilig gevaccineerd worden met COVID-19-vaccin. De vaccinatie kan de al bestaande antistoffen mogelijk sterker maken (een boost geven). Er wordt wel aanbevolen om hersteld te zijn of minimaal vier weken te wachten tussen het doormaken van klachten en het zetten van de vaccinatie.
OVER HET RKZ
Alle rechten voorbehouden © 2020 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk