Rookstoppoli
Contact
T 0251 265247
Balie F, wachtruimte F8
(1e verdieping)
Stoppen met roken? U kunt geld besparen! Bereken wat u kan besparen en zie direct welke beloningen u uzelf cadeau kunt doen. Klik hier.
Wilt u blijvend stoppen met roken of van andere nicotinehoudende middelen af, zoals de vape? De Rookstoppoli van het RKZ bestaat al sinds 2009. Jaarlijks helpen we meer dan 400 nieuwe deelnemers. De begeleiding op de poli wordt gedaan door longartsen en gespecialiseerde rookstopcoaches, zij zijn allen geregistreerd in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.
De begeleiding neemt in totaal één jaar in beslag en start individueel en na 3 maanden kunt u deelnemen met de doorlopende groepen.
Kern van onze begeleiding is een goede voorbereiding op het stoppen met roken met hulp van het boek ‘Nederland Stopt’, samen met het ‘stoppen stappenplan’. Hierdoor kunnen we uw verslaving begrijpelijk maken en onbewust gedrag bewust maken.
Onze RKZ methode is objectief getoetst in een wetenschappelijk onderzoek. Het gemiddelde slagingspercentage na één jaar bij individuele begeleiding is 40% en in groepsverband is dit zelfs 50%. Dit is hoger dan alle andere methoden, die scoren maximaal 25%.
Zorgverzekeraars vergoeden de begeleiding door de Rookstoppoli volledig, inclusief eventuele extra hulpmiddelen die u nodig heeft (zoals pleisters of medicijnen). We richten ons op alle mensen die willen stoppen met roken, dus ook op de gezonde, jonge rokers. Wilt u blijvend stoppen met roken? Meld u dan aan bij de Rookstoppoli. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.
Aan Pauline:
Ik wil jou bedanken voor de liefdevolle steun en geduld, heel mooi dat je zonder oordeel werkt en begrip hebt. Eerlijk gezegd vond ik het gesprek heel spannend vanmorgen omdat ik weer moest bekennen dat het mij niet is gelukt en fijn hoe je daarmee omgaat! Dat wilde ik jou nog even meegeven.
Tips van Pauline
Meer tips van Pauline bekijken?
Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. In 9 video’s geeft ze op ikstopnu.nl belangrijke tips over stoppen met roken.
Een afspraak of opname
Ga naar de pagina Afspraak maken als u een verwijzing heeft naar de Rookstoppoli.
Rookvrij ziekenhuis
Het RKZ is een rookvrij ziekenhuis. De Rookstoppoli kan u begeleiden bij het stoppen met roken. Het is niet alleen in uw eigen belang om te stoppen met roken. Ook anderen, zoals kinderen, hebben (ongemerkt) last van sigarettenrook die zij inademen. De zogenaamde tweedehands- en derdehandsrook. Wilt u ook blijvend stoppen met roken? Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar de Rookstoppoli van het RKZ.
Uitnodiging voor doorlopende ondersteuningsgroepen
Gefeliciteerd met uw rookvrije periode van drie maanden! De rookstoppoli wil u, naar aanleiding van de persoonlijke uitnodiging die u heeft ontvangen, graag uitnodigen om deel te nemen aan onze doorlopende ondersteuningsgroepen. Deze groepen zijn speciaal voor mensen zoals u, die al drie maanden rookvrij zijn en verdere ondersteuning willen.
U heeft de keuze om deel te nemen aan onze wandelgroep of onze online groep. Beide opties bieden een ondersteunende omgeving waarin u uw rookvrije reis kunt voortzetten. Deelname is vrijwillig en mogelijk tot maximaal één jaar na uw stopdatum.
Wandelgroep
Onze wandelgroep komt maandelijks samen van 13.30 tot 14.30/15.00. De data voor 2024 zijn als volgt:
- 11 december
De data voor 2025 zijn als volgt:
- 8 januari
- 5 februari
- 5 maart
- 9 april
- 14 mei
- 11 juni
- 9 juli
- 10 september
- 8 oktober
- 5 november
- 10 december
Online Groep
Onze online groep komt maandelijks samen op de volgende data, telkens van 13.30 tot 14.30/15.00:
- 20 november
18 december
Let op: Deelname aan deze groepen is alleen mogelijk voor personen die een uitnodiging van de rookstoppoli hebben ontvangen. We hopen u te zien in een van onze groepen en u te helpen bij het behouden van uw rookvrije leven.
RookStopZorg, een initiatief van het Trimbos-instituut, vraagt met de ludieke korte film ‘Het Geheim van Dr. Smit’ aandacht voor het stoppen-met-roken.
Stoppenstappenplan
In de folder Rookstoppoli leest u meer informatie over onze begeleiding bij het stoppen met roken.
Meer informatie
www.longfonds.nl – website van het Longfonds
www.rkz.nl/oncologie – informatie over de behandeling van kanker in het RKZ
www.kanker.nl – een initiatief van KWF Kankerbestrijding, patiëntenbeweging Levenmetkanker en IKNL (kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg)
www.apneuvereniging.nl – de Nederlandse Vereniging van Slaapapneupatiënten, met informatie over de behandeling van Slaapapneu in het RKZ
www.nvalt.nl – de Nederlandse Vereniging van Artsen voor longziekten en tuberculose
www.longkankernederland.nl – het Longkanker Informatiecentrum
www.nederlandstopt.nu – website van RKZ-longarts Paulien Dekker en longarts Wanda de Kanter over stoppen met roken
www.asbestfeiten.nl – website met informatie de gevolgen van asbest voor de gezondheid
Tips
Rookstopcoach Pauline Haasbroek begeleidt mensen die willen stoppen met roken. In 5 video’s geeft ze belangrijke hoe te stoppen met roken tips. Bekijk ze op de website ikstopnu.nl
Nederland stopt met roken - luisterversie
Wij vragen u voor uw intake het boek ‘Nederland stopt met roken’ te lezen. Dit boek is geschreven door longartsen Dekker en De Kanter. Het is te koop in de winkel van het Rode Kruis Ziekenhuis of op de website http://www.nederlandstopt.nu/. U kunt het boek ook lenen bij de bibliotheek of (tegen borg, graag contante betaling) bij de Rookstoppoli.
U kunt het boek hieronder ook beluisteren.
Het team
Longarts
Een longarts is specialist in de longen, luchtwegen en ademhaling. De longarts kan ook betrokken zijn bij de behandeling van kanker.
Rookstopcoach
De rookstopcoach helpt u op de Rookstoppoli om van uw nicotineverslaving af te komen. De coach is een ervaren deskundige op het gebied van rookverslaving. De coach staat u bij en maakt hierbij gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken.
Wie staat er aan mijn bed?
Vaak krijg je in het ziekenhuis meerdere zorgverleners aan je bed. De website https://www.wiestaateraanmijnbed.nl/ geeft duidelijke tekst en uitleg over de meest voorkomende zorgverleners in het ziekenhuis.
RKZ methode ook succesvol in Almere
In januari 2019 heeft Michael Brouwer, huisarts Waterwijk, Almere (Kaderarts GGZ) contact opgenomen met de RKZ-Rookstoppoli. De huisarts was geïnteresseerd in het toepassen van onze rookstop-methode in de huisartsenpraktijk.
Na een gesprek waren zij erg enthousiast en hebben onze collega’s een training op locatie gegeven.
De huisartsenpraktijk heeft het model met succes toegepast en hebben dezelfde resultaten als wij op onze Rookstoppoli.
In onderstaand document zijn de resultaten te lezen.
Alle rechten voorbehouden © 2023 Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk