Weblog september 2018

Eva Maria wil ik heten 

Zaterdagmiddag ging voor Brenda een wens in vervulling die ze al van kinds af aan had. Zij werd gedoopt.

 

Brenda is 43 jaar oud, getrouwd met Paul. Ze is niet gelovig opgevoed maar ging naar een Rooms-Katholieke basisschool. Daar ontstond het verlangen om gedoopt te worden. Toen Brenda en Paul elkaar leerden kennen, groeide dat verlangen. Het verlangen om bij de wereldwijde gemeenschap van gelovigen te horen. Gesprekken met een pastoor volgden.

 

Maar toen kwam het leven tot stilstand. Klachten die Brenda al een tijd plaagden kregen een diagnose: multiple sclerose. De gevolgen hiervan strekten zich uit over het hele leven. Alles werd anders. Het proces om gedoopt te worden kwam op de achtergrond te staan.

 

Acht jaar later ontmoet ik Brenda. Zij is opgenomen in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). De MS heeft zijn sporen achtergelaten. Ze moet worden geholpen met haar dagelijkse verzorging. Ze kan niet meer eten en wordt gevoed via een sonde. Ze heeft veel pijn.

 

Tijdens de gesprekken die we voeren over de gedachten en vragen die dit alles bij haar oproept, komt naar voren dat haar verlangen om zich te laten dopen onverminderd is. Dolgraag. We spreken af dat ik ga informeren of zij in het stiltecentrum van het ziekenhuis gedoopt kan worden.

 

Dan gaat het snel. Alle deuren zwaaien open. Binnen no time is alles geregeld met de kerk. Familieleden komen. De keukenmedewerkers zorgen voor een feestelijk hapje en drankje. En zaterdagmiddag wordt Brenda gedoopt. Ze kiest zelf haar doopnamen: “Eva Maria wil ik heten”.

 

Om het feest compleet te maken laten Paul en Brenda hun huwelijk binnenkort kerkelijk inzegenen.

 

Met dank aan diaken John Versteeg en de betrokken medewerkers van het RKZ.

  

Deze blog werd gepubliceerd met uitdrukkelijke toestemming van Brenda & Paul.

Paginaopties: