Weblog rookstopcoaches

Ervaringen van onze rookstopcoaches

Pauline Haasbroek en Ingrid Sprengers zijn rookstopcoaches in het Rode Kruis Ziekenhuis. Zij begeleiden mensen die blijvend willen stoppen met roken. In de maand 'Stoptober' vertellen zij hun persoonlijke verhalen over de dingen die zij meemaken op de Rookstoppoli.31-10-2017

“Ik had zomaar, opeens, een sigaret in mijn handen”

 Dit is wat we vaak horen bij een valkuilmoment. In de voorbereiding besteden we hier dan ook aandacht aan. Want een valkuilmoment hoeft nog geen terugval te betekenen.

 

Naast dat je jezelf voorbereid bespreken we zo’n moment in de groep of in een individueel gesprek. Maar hoe kan je ‘opeens’ een terugval hebben?. Een vraag die ik dan vaak stel is: “Kwam de sigaret uit de lucht vallen?”

 

Eén keer kreeg ik als antwoord: “Ja, die sigaret kwam uit de lucht vallen.”  Ha, bij navraag bleek dat de betreffende persoon, net gestopt, op het perron zat te wachten op de trein. Op dat moment komt er een groepje mensen langsrennen om een trein te halen. Waarvan iemand een net opgestoken sigaret weggooit. Deze komt zo uit de lucht vallen, vlak voor de persoon die net gestopt is. In een impulsief moment pakt diegene de sigaret op en rookt hem op.

 

Dit verhaal zal ik niet snel vergeten :)

 

Het is goed om bewust te worden van wat er op zo’n moment gebeurd, des te beter weet je dit een volgende keer te voorkomen. Gelukkig komen niet alle mensen die net zijn gestopt in deze situatie en kan je zo’n valkuilmoment goed zien aankomen en voorkomen. Als je stopt zijn lang niet alle momenten lastig om te voorkomen, maar sommige momenten zijn goed om op voor te bereiden.

 


24-10-2017

Stoppen kan iedereen, de kunst is om gestopt te blijven!

Wat bepaalt of het lukt om te stoppen met roken?

Mensen die bij ons komen zouden wel willen dat er een wonderpil bestaat, maar weten ook dat die er helaas niet is. Wat we wel merken: als mensen zich goed voorbereiden, gaat het hen een stuk beter af dan mensen die dit niet doen. Kennis over roken helpt de motivatie om te stoppen te vergroten. Vandaar dat we werken met het boek 'Nederland Stopt met roken'.

Het boek is tegen borg te leen op de  rookstoppoli en helpt je bij het maken van je eigen plan, het StoppenStappenPlan. Dit gaat je helpen om te gaan met je trekmomenten. Dat is namelijk per persoon verschillend. Wij zouden iedereen wel kunnen adviseren om lekker te gaan borduren als afleiding, maar ja…

Het is dus belangrijk dat je een plan maakt waar jíj vertrouwen in hebt.

 

Wij, coaches, helpen je daar natuurlijk bij. Indien je wilt stoppen met behulp van een hulpmiddel kan dit ook. Na de stopdatum spreken we altijd snel weer af om te kijken hoe het gaat. Niet onbelangrijk, want de eerste dagen na de stop worden meestal als zwaarst ervaren.”

 

Wat biedt de rookstoppoli als extra?

Zodra je gestopt bent, kun je je op de Rookstoppoli aansluiten bij een groep mede-stoppers die elkaar helpen om gestopt te blijven. Deze bijeenkomsten zijn vaak heel positief, houden de stoppers gemotiveerd en geven ons als coach ook veel energie. De stoppers komen één keer per 7 weken gedurende een jaar bij elkaar. Dat helpt ze om er bewust mee om te blijven gaan. Ook daarmee wordt terugval voorkomen.

De beste resultaten worden behaald in de groep: van de deelnemers is ruim 50 procent na een jaar nog steeds gestopt! 16-10-2017

Waarom zou je op 79 jarige leeftijd nog stoppen met roken?

Deze week hebben wij afscheid genomen van dhr W. 1 jaar geleden kwam hij schoorvoetend de rookstoppoli binnen, want: “U zult zich wel afvragen waarom ik op mijn 79e nog wil stoppen met roken. Ik woon nog zelfstandig, ben mantelzorger voor mijn zieke buurman van 68 en financieel van niemand afhankelijk. Ik heb een goed leven! Maar ik ben het zat dat die stomme sigaret mijn dag bepaalt.”

 

En nu zijn we dus een jaar verder en is het  gelukt om te stoppen met roken!  Dhr W. is beretrots! In het begin was het niet makkelijk en heeft hij zich regelmatig afgevraagd waarom hij dit ook alweer wilde…

Maar nu het jaar voorbij is, is zijn conclusie, dat het achteraf gezien wel meeviel. Nu vraagt hij zich dan ook af waarom hij het niet 40 jaar eerder gedaan heeft…want behalve de vrijheid die hij hierdoor ervaart, voelt hij zich ook een stuk fitter.

 

Het is echter goed om te bedenken dat stoppen met roken voor een groot deel draait om motivatie. Voor iedereen is er daarom een geschikt moment om te stoppen met roken. En of je nou jong of oud bent, het levert je altijd wat op!

 

Reacties:

Karel de Buck - Ben 78+ ......al 15 jaar bezig te stoppen....... Nu 65 jaar later en ruim 660.000 sigaretten verder 30/09 gestopt...... Hopelijk hou ik het vol04-10-2017 

Een sigaret nodig om met werkdruk om te gaan?

Mevrouw E. heeft al diverse pogingen gedaan om te stoppen met roken voordat ze bij de rookstoppoli terecht kwam. Het lukt haar maar niet om het niet roken langere tijd vol te houden. Als belangrijkste reden hiervoor geeft ze aan dat ze een enorm stressvolle baan heeft en de sigaret nodig heeft om met deze stress om te gaan. En inderdaad ze heeft een baan met hoge werkdruk. Er wordt veel van haar gevraagd. Ze neemt alleen of met haar collega’s beslissingen waar voor meerdere partijen een hoop van af hangt. Daarbij gaat de telefoon de hele dag, is er altijd wel iemand met een vraag of opdracht  en heeft ze soms niet eens de tijd om haar mail te checken.

Ze gebruikt haar rookpauzes dan ook om, letterlijk en figuurlijk, even stoom af te blazen. Het ging mis bij  de vorige stop pogingen omdat ze het heel moeilijk vindt in de pauzes bij haar rokende collega’s te gaan staan zonder zelf mee te roken. Ze voelde zich ook schuldig naar haar collega’s toe om een pauze te nemen, “zonder reden”. Dus nam ze dan maar helemaal geen pauzes meer. Dit viel haar zo zwaar dat ze uiteindelijk, na korte of langere tijd, terugviel in het roken.

 

Bij het begeleiden van haar stoppoging kwamen een aantal vragen op:

-       Kloppen deze gedachtes? Of gaat het om het gevoel dat het je geeft?

-       Helpt de sigaret je om te gaan met de werkdruk? Of kan dat ook op een andere manier?

-       Is het even uit de situatie stappen (geen telefoon, niemand die wat van je vraagt, geen PC voor je neus) al goed om te kunnen resetten?

 

Vervolgens ging ze aan de slag met de volgende punten:

-       Het bedenken van een alternatief voor het pauze moment, ter vervanging van de sigaret. Dat zal in het begin best wel wennen zijn, maar daarmee maak je het jezelf wat makkelijker om het niet roken vol te houden

-       Is het alternatief haalbaar, past het bij mij en de werksituatie?

-       Blijf de pauzes nemen! Niemand kan hoge werkdruk aan zonder af en toe uit de situatie te stappen, ook niet-rokers niet!

-       Bespreek ik mijn stoppoging met mijn collega’s, kan ik hen om steun/begrip vragen

 

Inmiddels is mevrouw E. al 6 maanden gestopt met roken. Zo lang is het haar nog niet eerder gelukt!

Ze heeft een manier gevonden om haar pauzes anders in te vullen. Eye opener voor haar is, dat ze die sigaret helemaal niet nodig heeft om met de werkdruk om te gaan. Bovendien viel het haar mee hoe haar collega’s reageerden op haar verzoek op steun/begrip. Dat had ze van tevoren niet gedacht.

 

 

Als je op deze weblog wilt reageren, kan dat via onze Facebookpagina.

 


Paginaopties: