Vertrek uit het ziekenhuis

Vaak is de datum van vertrek uit het ziekenhuis (ontslag) van tevoren bekend. Soms kan een kind vrij plotseling naar huis. In ieder geval vertellen we het u zo spoedig mogelijk.

 

Het ontslag is meestal 's morgens, na de dagelijkse visiteronde van de artsen. Voor u met uw kind naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de (kinder)verpleegkundige. Tijdens dit gesprek krijgt u adviezen mee voor thuis over eventueel gebruik van medicijnen, leefregels, voeding, controle afspraak op de polikliniek etc. In dit gesprek kunt u ook aangeven hoe u de opname in het ziekenhuis heeft ervaren.

De behandelend arts geeft de medische bijzonderheden van uw kind door aan uw huisarts.

Thuis wennen

Vervolgens gaat u samen met uw kind naar huis. Een heel fijn moment, maar houdt u wel rekening met een periode van gewenning. Soms blijkt dat het gewone leven niet zo gemakkelijk weer wil beginnen. Vooral bij peuters en kleuters is dat niet ongewoon.

 

Ze zijn bijvoorbeeld plotseling bang om alleen gelaten te worden en willen steeds in uw buurt zijn. Of een kind heeft veel extra aandacht nodig, kan moeite hebben met inslapen of geen zin meer hebben in eten. Sommige kinderen gaan weer in bed plassen of hebben last van angstdromen.

 

Meestal is dit gedrag van tijdelijke aard. Geef uw kind de tijd om weer aan de situatie thuis te wennen. Geef extra aandacht, het helpt uw kind vertrouwen en zekerheid terug te krijgen. Bent u ongerust over de manier waarop uw kind na verloop van tijd nog reageert, vraagt u dan advies aan uw huisarts.

Paginaopties: