Stoppen met borstvoeding

Kun je zomaar stoppen met het geven van borstvoeding? Nee, het lichaam maakt melk en de baby regelt door het drinken deze aanmaak. Als je de baby niet meer laat drinken, hoopt de melk zich op in de borst. Als de melk niet weg kan, krijg je stuwing en mogelijk een borstontsteking.

 

Geleidelijk afbouwen is dus nodig om het lichaam de tijd te geven minder melk te produceren. Dit kan het beste worden gedaan door ongeveer één voedmoment per week te vervangen door zuigelingenvoeding of vast voedsel. De voeding waarbij de baby het minste drinkt, kan als eerste worden vervangen.

Mogelijk lichamelijke klachten 

Bij het afbouwen van borstvoeding is een beetje stuwing nodig om de productie te remmen. Bij ernstige stuwing kan de borst zo vol worden dat er een ontsteking optreedt; de borst wordt hard, pijnlijk, rood en warm.

 

Een klein beetje kolven of laten drinken kan de spanning verlichten. Verkoeling van de borst werkt verzachtend. Als de baby weer gaat drinken maak je de borst warm, zodat de melk goed kan stromen. Draag een goede steunende beha en blijf naar behoefte drinken. 

Naar vaste voeding

De darmen van een baby zijn na ongeveer zes maanden rijp en klaar voor vaste voeding. Je ziet vaak aan je baby dat hij hier aan toe is: jouw eten wordt met belangstelling gevolgd!

 

Als je nog niet wilt stoppen met borstvoeding geven, kun je je kindje de borst aanbieden voor je een hapje vaste voeding geeft. Wil je minderen geef hem dan ná de vaste hap de borst. Ander drinken kun je geven met een (tuit)beker, dat kan vanaf deze leeftijd al goed. Dit gaat het makkelijkst met wat dikkere vloeistof, zoals yoghurt.

Paginaopties: