Ontlasting

Ontlasting (poep/feces) kan worden onderzocht om de spijsvertering te controleren of om bloedingen in de darmen op te sporen.

 

Het is normaal dat er in ontlasting bacteriën zitten. Bij onderzoek zoeken we regelmatig naar bacteriën die normaliter niet in de ontlasting voor mogen komen.
Ook wordt soms naar parasieten gezocht.

Ontlasting inleveren

Als u ontlasting, ook wel 'feces' genoemd, moet inleveren, dan vangt u dit altijd op in een schoon, nieuw potje. Alleen fecespotjes die expliciet daarvoor bestemd zijn worden in ontvangst genomen. Dit is om beïnvloeding van het onderzoek door eventuele vervuiling (dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen!) te voorkomen.

 

Een fecespotje is gratis af te halen bij het poliklinisch afnamelaboratorium van het RKZ of te koop bij de drogist of apotheek. Het potje moet minimaal voor een kwart en maximaal voor driekwart gevuld zijn. Anders gevulde potjes worden niet in ontvangst genomen.

24-uurs feces

Voor sommige onderzoeken is het nodig dat de ontlasting gedurende 24 uur wordt verzameld: dit noemen we '24-uurs feces'. Als u feces moet inleveren, dan kunt u zelf bepalen op welke dag en op welk tijdstip u wilt beginnen. Normaal gebeurt het zo:

 

Op de dag dat u met het verzamelen begint, poept u bij het opstaan in het toilet en noteert u de datum en tijd. In de nu volgende 24 uur moet u ontlasting verzamelen in de daarvoor bestemde verzamelpot. Deze kunt u afhalen bij het poliklinisch afnamelaboratorium in het RKZ en moet u koel en donker te bewaren.

 

De volgende morgen, op hetzelfde tijdstip als waarop u 24 uur eerder met verzamelen begon, poept u voor de laatste maal in de verzamelpot. U noteert weer de datum en tijd. De pot met ontlasting moet zo snel mogelijk op het poliklinisch afname laboratorium worden ingeleverd.

 

Vermeld duidelijk op de verzamelpot:

  • uw naam
  • uw geboortedatum
  • periode (datum en tijdstip) van verzamelen

Paginaopties: