Patiënt op Intensive Care RKZ heeft COVID-19

3 maart 2020

De patiënt die in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) is onderzocht op het nieuwe coronavirus, blijkt positief te zijn. Het RKZ nam gisteren, 2 maart, al de benodigde maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen en de kwetsbare patiënten en RKZ collega’s te beschermen. Deze maatregelen blijven gehandhaafd.

De patiënt op Intensive Care (IC) bleek in de eerste test op maandag positief voor het nieuwe coronavirus. De definitieve diagnose van het RIVM werd dinsdagmiddag gegeven. De patiënt is nog opgenomen in het RKZ, in isolatie conform landelijke richtlijnen. De patiënt werd opgenomen op vrijdag 28 februari. Op dat moment was er, na overleg met het RIVM, geen aanleiding de patiënt te laten testen. Gezien het ziekteverloop werd maandag alsnog besloten een test uit te voeren. De IC opnamestop wordt woensdag 4 maart opnieuw beoordeeld. De afdeling infectiepreventie van het Rode Kruis Ziekenhuis en de GGD leiden het contactonderzoek rondom de patiënt.

 

Patiënten
De patiënten op de afdeling Intensive Care en hun familie zijn ingelicht. De GGD beoordeelt welke maatregelen er genomen worden voor patiënten en familieleden die thuis zijn.

 

Bezoekers
Het RKZ verzoekt bezoekers om niet naar het ziekenhuis te komen als zij hoesten én koorts hebben, én in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met een patiënt die positief getest is. Zij worden verzocht telefonisch contact op te nemen met hun huisarts of de lokale GGD. Dit geldt voor patiënten en bezoekers. De geplande patiëntenvoorlichting bijeenkomsten gaan de komende twee weken niet door. Hiermee willen we een deel van de druk op de (organiserende) medewerkers weghalen.

 

Medewerkers RKZ
De direct betrokken RKZ collega's zijn maandagavond geïnformeerd. Medewerkers die in direct contact zijn geweest met de patiënt en ook patiënten die gelijktijdig in het RKZ verbleven en klachten hebben, worden getest op besmetting met het nieuwe coronavirus. Een aantal medewerkers zal uit voorzorg de komende 14 dagen niet aan het werk gaan.

 

Brandwondencentrum Beverwijk
De tijdelijke opnamestop op de IC werd ingesteld om in kaart te kunnen brengen welke maatregelen het RKZ verder moet nemen. De opnamestop op de IC blijft vooralsnog (nog) van kracht. Alle maatregelen vinden plaats in overleg met RIVM en GGD. De opnamestop geldt niet voor de brandwondenzorg van het Rode Kruis Ziekenhuis. Het Brandwondencentrum bevindt zich op een andere locatie in het ziekenhuis.

 

De overige patiëntenzorg gaat vooralsnog door. Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus en de richtlijnen: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus.

Paginaopties: