Medicijnen maken

De meeste geneesmiddelen worden kant en klaar gekocht. Maar dat kan niet bij alle medicijnen. Mensen die in een ziekenhuis liggen zijn meestal zieker dan die bij een huisarts komen. Ze krijgen daarvoor ook vaak ingewikkelde medicijnen. De ziekenhuisapotheek moet die soms zelf maken.

Nauwkeurig

Als de dokter een afwijkende sterkte nodig vindt of een extra toevoeging, dan kan de apotheek daar vaak voor zorgen. Dat gebeurt met de grootste nauwkeurigheid. De ziekenhuisapotheek werkt aan de hand van goed gedocumenteerde voorschriften. Alle wegingen worden per computer gecontroleerd en van elke bereiding is een verslag waarin precies staat wat er is gedaan. 

Een andere reden om medicijnen door de ziekenhuisapotheek te laten maken is dat er soms speciale apparatuur nodig is voor het klaarmaken. Een bijzonder geval zijn chemokuren voor kankerpatiënten.

Steriele werkkasten

Iedere patiënt krijgt de precieze samenstelling van medicijnen die hij of zij nodig heeft. De bereiding gebeurt in speciale, steriele, werkkasten. Omdat deze kuren kort houdbaar zijn, worden ze vlak voor toediening klaar gemaakt

Labatoriumcontrole

Sommige geneesmiddelen die niet te koop zijn, worden veel in het ziekenhuis gebruikt. Van die medicijnen is het de moeite waard grotere hoeveelheden tegelijk te maken. Om dat goed te doen is dure apparatuur nodig en een goede laboratoriumcontrole.

Voor één enkel ziekenhuis is dit te duur. Daarom werkt de ziekenhuisapotheek van het Rode Kruis Ziekenhuis samen met die van het Medisch Centrum Alkmaar en het Westfries Gasthuis. Gezamenlijk maken ze heel veel infusen, injecties en allerlei andere geneesmiddelen.

Paginaopties: