Mastopathie

Wat is mastopathie?

Mastopathie is de verzamelnaam van alle goedaardige aandoeningen van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord ‘mastos’, wat borst betekent en ‘pathie’, wat ziekte of aandoening betekent.

 

Veel vrouwen krijgen na hun dertigste last van pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en nauwelijks aanraking verdragen. Bij mastopathie zijn één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes in het borstweefsel te voelen. Het borstklierweefsel voelt daarbij vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel. Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie).

 

Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker tien
procent van de vrouwen heeft, in ernstige of minder ernstige mate, last van
mastopathie. In het leven van veel vrouwen met masthopatie speelt pijn een
grote rol. Bewegen en aanraken kan erg pijnlijk zijn. Maar ook bij gewoon stilzitten kunnen de borsten pijnlijk zijn.

 

Oorzaak
Hoe mastopathie ontstaat is nog niet duidelijk. Wel weten we dat het veel
te maken heeft met hormonen. Het klierweefsel in de borsten is extra
gevoelig voor veranderingen de hormoonspiegel in het bloed. Daardoor kunnen de borsten tijdens de menstruatie gespannen aanvoelen. De anticonceptiepil (die hormonen bevat) kan ook gespannen borsten veroorzaken. Door een zwelling van het klierweefsel raken de melkgangetjes soms gestuwd. Er kunnen dan gladde, ronde zwellingen ontstaan die gevuld zijn met vocht. Dit zijn cysten.

 

Vormen van mastopathie
Mastopathie is onder te verdelen in cyclische mastopathie en niet-cyclische mastopathie. Cyclische mastopathie heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo’n drie tot zeven dagen vóór de menstruatie kunnen vrouwen last ervaren van zware of gespannen borsten. Soms is er een stekende pijn in de borsten. De borstklieren zwellen dan op door de werking van de vrouwelijke geslachtshormonen. Meestal is de pijn niet precies aan te wijzen, wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in de borsten.


Niet-cyclische mastopathie komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken en er is geen verband met de menstruatiecyclus. De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze vorm komt vaker voor bij vrouwen boven de veertig jaar. Tijdens de menopauze, ofwel overgang (de periode rond de laatste menstruatie) nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen de klachten weer terugkomen.

Paginaopties: