Kolven en bewaren

Kolven is het afnemen van moedermelk van de borst om te bewaren en later te gebruiken. Hoe moet je kolven? Hoe lang kun je de melk bewaren? Hieronder de antwoorden en tips over kolven:

 

Tips voor het kolven

 • Werk hygiënisch: was je handen voor het kolven en zorg dat je kolfspullen gewassen zijn in een heet sopje en goed zijn nagespoeld. Kook de spullen minimaal 1x in de week uit in water, minimaal 10 minuten lang met een scheutje azijn. 
 • Vervoeren: je vervoert de gekoelde melk het beste in een koeltas met koelelementen of in een met koud water omgespoelde thermoskan.
 • Labelen: plak voor het kinderdagverblijf altijd een sticker met de datum en de naam van je kind op de (hardplastic) flesjes of bakjes moedermelk.

 

Moedermelk bewaren

 • Kamertemperatuur: moedermelk is door de anti-bacteriële werking ook op kamertemperatuur redelijk lang houdbaar: 
  15 °C (koeltas met elementen): 24 uur
  19-22 °C (kamertemperatuur): 6 tot 10 uur
 • Koelkast: na het kolven koel je de melk zo snel mogelijk in de koelkast. Plak er een stickertje met de datum op. Heb je de hygiënetips gevolgd, dan kun je de melk tot 5 dagen bewaren. Maar het is beter de melk eerder te gebruiken, omdat  de antistoffen dan beter bewaard zijn. 
 • Invriezen: wil je de moedermelk langer bewaren, vries de melk dan binnen 24 uur na het kolven in. Hoe lang kun je het bewaren:
  - Vriesgedeelte in koelkast: 2 weken
  - Vriezerunit apart van koelkast: 3-4 maanden
  - Vriezer constant -18 graden celsius: 6 maanden

 

Ontdooien en opwarmen

 • Naar het kinderdagverblijf of de oppas? Neem de melk voor die dag bevroren mee. Plaats de melk op het kinderdagverblijf of bij de oppas in de koelkast.
 • Ontdooi en verwarm de bevroren moedermelk tot lichaamstemperatuur in een bak warm water of flessenwarmer. Zorg dat het water de deksel niet raakt. Het ontdooien en verwarmen duurt een half tot heel uur. (Snelle verhitting via de magnetron is slecht voor de melk. Vitamine C en onder andere antistoffen gaan verloren, eiwitten veranderen.)

Paginaopties: