Kinderanesthesiologie: wat kunt u doen voor uw kind?

Bij kinderen mag een van de ouders/verzorgers bij het kind blijven totdat het in slaap is gebracht. De anesthesioloog kan anders beslissen in geval van spoedingrepen en tijdens operaties buiten kantoortijd. Een verpleegkundige begeleidt u weer terug naar de uitslaapkamer/afdeling.

 

Sommige kinderen willen liever op de arm dan in bed mee naar de operatiekamer. Dat mag best. Vergeet een knuffel of favoriet speelgoed niet als het kind dat prettig vindt.

 

Kinderen die aan de amandelen worden geholpen kunnen het best gemakkelijk zittende kleding of een pyjama aan.

 

Nuchter blijven

Uw kind moet nuchter blijven. Als u mee gaat naar de 'inleiding' is het echter verstandig zelf wel te eten, om de kans op flauwvallen te beperken.

 

Op de operatieafdeling trekt u over uw gewone kleding een overjas aan. Verder krijgt u een muts en sloffen over de schoenen heen. Daarna mag u mee naar de operatiekamer.

 

Als u het allemaal griezelig vindt, kunt u beter niet meegaan. Uw kind voelt uw angst feilloos aan en zal dan juist banger worden. Wij doen als team ons uiterste best om de ervaring voor uw kind zo min mogelijk beangstigend te laten zijn.

 

Het is niet erg als uw kind huilt. De gebeurtenissen rond de operatie zijn nu eenmaal vreemd.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Zo snel mogelijk na het eind van de operatie wordt de afdeling gebeld om u naar de uitslaapkamer te brengen, zodat u naast uw kind kunt zitten als het wakker wordt.

Weer naar huis

Bij een dagopname mag uw kind vaak enkele uren na de ingreep naar huis.

 

U krijgt een advies mee voor pijnstilling in de dagen na de operatie. Veelal kan dat met paracetamolzetpillen. Het voordeel van zetpillen is dat ze ook in geval van misselijkheid en overgeven werken tegen de pijn. U kunt ze alvast voor de ziekenhuisopname bij apotheek of drogisterij halen.

 

U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek mee, evenals adviezen voor thuis.

 

Terug naar:

Paginaopties: