Goedaardige knobbeltjes

Knobbeltje in de borst
Het weefsel waaruit ons lichaam is opgebouwd, bestaat uit miljarden cellen. Oude cellen worden vervangen door nieuwe cellen, dit gebeurd door celdeling. Als er echter meer nieuwe cellen bijkomen dan er afsterven, ontstaat soms wildgroei. De balans wordt verstoord en de cellen die teveel zijn, verdringen de normale cellen. Er is dan sprake van een gezwel of tumor, dit voelt u als een knobbeltje in de borst (een tumor). Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij zonder schade aan te richten. De tumor kan het omringende weefsel echter belemmeren in zijn functie of pijnklachten geven. In die gevallen is het wenselijk de tumor te verwijderen. Een andere reden om een goedaardige tumor te verwijderen, is de grote ongerustheid van de patiënt.

 

Veel voorkomende goedaardige afwijkingen in de borst

Er zijn verschillende goedaardige afwijkingen van de borst. De meest
voorkomende afwijkingen worden hieronder beschreven.

 

Lipoom

Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Vetweefselknobbels, zijn in principe altijd goedaardig, voelen in het algemeen zacht aan en zijn makkelijk beweegbaar ten opzichte van de rest van het borstklierweefsel.

 

Fibroadenoom

Een veel voorkomende goedaardige tumor is een bindweefselknobbel (fibro-adenoom). Een fibroadenoom is een solide (vaste) afwijking die meestal scherp afgegrensd is van de rest van de borstklier. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms kun je het voelen als een gladde makkelijk wegschietende knikkervormige afwijking in de borst. Een echo is het ideale onderzoek om een fibroadenoom aan te tonen.

 

Soms wordt een fibroadenoom heel duidelijk herkend op een mammogram. Omdat deze knobbel echter meestal voorkomt bij jonge vrouwen met compact klierweefsel  valt het fibroadenoom niet zo erg op omdat het als het ware verscholen gaat in het klierwwefsel op de foto. Daarom is een aanvullende echo meestal nodig om een fibroadenoom aan te tonen. Soms kan een punctie nodig zijn om de goedaardige aard te bevestigen. De grootte kan varieren van enkele milimeters tot meerdere centimeters. Fibroadenomen zijn op zichzelf goedaardig en de meest voorkomende afwijking bij jonge vrouwen.  Een fibroadenoom hoeft in principe niet te worden verwijderd.

 

Redenen om toch tot een operatieve verwijdering te besluiten kunnen zijn:

  • Een plotselinge snelle groei waarbij een diameter groter dan 3 tot 5 cm wordt bereikt.
  • De wens van de patiënte.

 

Vetnecrose

Vetnecrose is letterlijk het afsterven van vetweefsel. Dit kan ontstaan als gevolg van een ongeluk, het stoten van de borst of een borstoperatie. Soms ontstaat vetnecrose spontaan. Vetnecrose voelt aan als een stevig (meestal pijnloos) knobbeltje. Vetnecrose wordt niet behandeld. De knobbeltjes verdwijnen meestal spontaan.


Papilloom

Achter de tepelhof, in de melkgangen, komen soms kleine gezwellen voor die papillomen worden genoemd. Papillomen produceren soms geel tepelvocht, of veroorzaken een ingetrokken tepel. Papillomen komen met name voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar. De diagnose papilloom wordt vaak door middel van een punctie vastgesteld.

 

Verwijde melkgangen (ductectasieën)

Ductectasieën zijn verwijde melkgangen die gepaard kunnen gaan met een chronische ontsteking en tepelvloed. Het komt met name voor bij vrouwen voor of rond de menopauze, dus vooral rond de vijftig jaar. Het is onbekend wat de oorzaak hiervan is. Indien de tepelvloed of chronische ontstekingsverschijnselen erg storend zijn, dan kan het raadzaam zijn om operatief enkele verwijde melkgangen te verwijderen (microdochectomie). Het verwijderen van alle tepeluitgangen heet een conusexcisie. Hierbij wordt het klierweefsel verwijderd achter de tepel en tepelhof middels een snee langs de tepelhof. Door een conusexcisie kan de gevoeligheid van de tepel blijvend veranderen.

Paginaopties: