De voordelen

Onder invloed van zwangerschapshormonen bereidt het lichaam zich al vroeg in de zwangerschap voor op het geven van borstvoeding. Na de geboorte vallen de  zwangerschapshormonen weg. Onder de invloed van het hormoon oxytocine komt de melkstroom op gang en gaat de borst melk produceren voor de baby. Het zuigen van de baby zorgt er vervolgens voor dat de melk blijft komen.

Bescherming 

Alle baby's hebben de behoefte vastgehouden te worden. Er is geen veiliger gevoel denkbaar voor een baby, van welke leeftijd dan ook, dan te worden gekoesterd en geknuffeld tijdens de borstvoeding. De oxytocine die vrij komt bij de moeder tijdens borstvoeding stimuleert zowel het ontwikkelen van moederlijk gedrag als de hechting tussen moeder en kind.

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces en heeft vele voordelen voor moeder en kind. Met name op het gebied van bescherming tegen infecties en ziekten.

Voedings- en antistoffen

Moedermelk wordt gemaakt uit het bloed van de moeder en bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft; koolhydraten, vetten en eiwitten, vitamines en mineralen. De vetten bevorderen de visuele en neurologische ontwikkeling en geven het kind de benodigde calorieën.

 

De eiwitten bevatten onder andere antistoffen. De moeder maakt in haar leven diverse ziekten door waartegen haar lichaam antistoffen maakt. Een deel krijgt de baby via de placenta mee en daarna via de moedermelk.

Bescherming tegen infecties

De moedermelk bevat ook antistoffen tegen de infecties die zij in de borstvoedingsperiode doormaakt. Deze antistoffen beschermen de baby tegen luchtweginfecties, maag- en darminfecties, urineweginfecties en middenoorontsteking.

 

Ook hersenvliesontsteking komt minder vaak voor, ook als de moeder al gestopt is met borstvoeding geven. Op de lange termijn beschermt het tegen auto-immuunziekten als diabetes (suikerziekte), multiple sclerose en jeugd reumatische artritis.

Bescherming tegen allergieën

Doordat het kind niet blootgesteld wordt aan lichaamsvreemde eiwitten als koemelkeiwit, beschermt moedermelk ook tegen allergieën als eczeem en astma.

 

Bovenstaande betekent niet dat je kind nooit ziek wordt, maar wel minder vaak en lang en de klachten zijn vaak milder.

Ook goed voor moeder

Uit onderzoek blijkt verder dat een moeder die borstvoeding heeft gegeven minder kans heeft op onder andere borstkanker voor de menopauze en botontkalking.

En tot slot....

Je hoeft nooit de deur uit omdat de melk op is! Je hebt de voeding voor je baby altijd bij je.

Paginaopties: