De eerste dagen en weken

De eerste dagen is borstvoeding geven wennen. Het is goed om veel met je baby samen te zijn. Je kindje gaat vaak en soms lang, soms wat korter aan de borst. Dit is nodig om de melkproductie op gang te brengen en het geeft jullie beide de kans om het te leren.

Eerste melk 

Al tijdens de zwangerschap maakt je lichaam 'colostrum' aan: de eerste melk. De eerste dagen komt er weinig, maar voldoende van deze melk voor je baby. 

Bescherming 

Colostrum is heel belangrijk. Deze melk zit namelijk boordevol eiwitten. Deze eiwitten bevatten antistoffen die de baby beschermen tegen ziektekiemen nu het buiten de beschermende baarmoeder is.

 

De baby heeft een heel klein maagje, ongeveer zo groot als zijn eigen vuist. De kleine hoeveelheden colostrum zijn precies afgestemd op de grootte van de maag. Dit wordt in de eerste dagen steeds iets meer.

Ontlasting 

Colostrum is laxerend. Je baby heeft in de baarmoeder afvalstoffen opgeslagen in zijn darmen, dit noemen we meconium. Deze zwarte, plakkerige ontlasting moet hij na de geboorte snel kwijt. Kleine beetjes colostrum helpen om de ontlasting kwijt te raken.

 

Veel baby's zien na de geboorte na een paar dagen wat geel. Vaak zijn ze dan ook wat suffig en dit maakt het drinken aan de borst moeilijker. Het kwijtraken van meconium zorgt er ook voor dat je kindje minder snel geel ziet.

 

Overgangsmelk 

Na een dag of drie komt de echte melkproductie op gang en krijgt je baby tot ongeveer twee weken overgangsmelk: gedeeltelijk colostrum, gedeeltelijk 'rijpe' moedermelk.

 

Meestal drinkt je kind laat in de middag en ‘s avonds vaker. Evenals de nachtvoedingen is dit normaal.

 

Veel gestelde vragen over de eerste dagen van borstvoeding

Voor het eerst borstvoeding geven is bijzonder, maar ook onwennig. (Aanstaande) moeders zitten vaak boordevol vragen. In het document hieronder zetten we de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen op een rij:

 

  • Hoe vaak moet ik voeden de eerste dagen?
  • Hoe zie ik wanneer mijn baby honger heeft?
  • Hoe vaak moet ik na de eerste dagen voeden? Mijn baby slaapt heel veel en komt maar vijf keer om een voeding. Moet ik hem wakker maken?
  • Hoe weet ik of mijn baby genoeg krijgt?

 

Download hier de antwoorden:

Paginaopties: