Hartrevalidatie

Het meemaken van een hartziekte is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Het gevolg is een verblijf in het ziekenhuis, een periode van revalidatie en poliklinische controles.

 

Het ziekenhuis biedt voor deze patiënten een hartrevalidatie programma aan met als doel u door de ingrijpende periode van herstel heen te helpen. Bij hartrevalidatie werkt u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan herstel na opname voor een hartaandoening.

Programma

Na verwijzing door  de cardioloog of een verpleegkundig specialist wordt u opgeroepen voor een intake met de hartrevalidatiecoördinator. U krijgt dan uitleg over het hartrevalidatieprogramma. 

 

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, modules genoemd. U kunt onder begeleiding uw conditie verbeteren en u  kunt ook informatiesessies volgen. Tijdens deze sessies leert u om te gaan met uw nieuwe levensstijl, zoals medicijnen, stoppen met roken, gezonde voeding, omgaan met spanningen en emoties. Wij zijn er om u te helpen een antwoord te vinden op vragen die u bezighouden.

Actieplan

De hartrevalidatiecoördinator stelt samen met u een actieplan met doelstellingen op die uw risicofactoren helpen te verminderen. Dit programma staat niet op zichzelf maar is een aanvulling op de behandeling door uw specialist.

 

De coördinator houdt daarom ook de betrokken artsen/ teamleden op de hoogte van uw resultaten. Ongeveer twee weken na uw ontslag uit het ziekenhuis start u met revalideren.

Het team 

Het revalidatieteam bestaat uit:

 • Een Physician Assistent
 • Team Fysiotherapeuten
 • Maatschappelijk werk
 • Psycholoog
 • Stoppen met Roken coach
 • Verpleegkundige hartbewaking
 • Hartrevalidatie coördinator

De modules

De FIT module bestaat uit sport en ontspanning. U gaat in een kleine groep aan uw conditie werken onder begeleiding van fysiotherapeuten. Dit vindt plaats in de oefenzaal van de Fysiotherapie.

 

De INFO module bestaat uit twee informatieve bijeenkomsten in groepsverband waar u samen met uw partner informatie krijgt en vragen kunt stellen. In één INFO module wordt uitleg gegeven over hartziekte en medicijnen. Dit deel wordt door één van de cardiologen verzorgd.

 

Een andere bijeenkomst gaat over gezonde voeding: deze module wordt door een diëtist gegeven.

 

De PEP module (Psycho Educatieve Preventie) gericht op het onder controle krijgen van stress en angst en het handhaven van een gezonde leefwijze (zoals niet roken en een gezond voedingspatroon).

 

De INFO module van het revalidatieprogramma kunt u met uw partner (of een ander familielid) doorlopen. De FIT module en de PEP module volgt u alleen.

Wanneer?

De vier informatieve bijeenkomsten worden één keer per week  gegeven. Een bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens het verpleegkundig spreekuur krijgt u hiervoor afspraken mee.

Wat verwachten wij?

Van u wordt inzet en motivatie verwacht.

Wat kunt u verwachten na hartrevalidatie?

 • U heeft het vertrouwen in uw lichaam herwonnen en houdt rekening met uw grenzen.
 • Uw conditie is verbeterd en u heeft uw leefstijl en (beweeg)gedrag aangepast aan uw gezondheidssituatie.
 • U heeft emotioneel evenwicht hervonden.
 • Zo nodig adviseren we u na afronding van het revalidatieprogramma over verdere geschikte begeleiding en nazorg. 
 • Dit programma helpt mensen met een hartaandoening om zelf de kans op heropname te verminderen.

Vragen

U kunt met uw vragen terecht bij:

Genette Brakenhoff,  hartrevalidatiecoördinator

Telefoonnummer: 0251-265957 of email hartrevalidatie@rkz.nl

Vermeld a.u.b. uw naam en geboortedatum

 

Paginaopties: