Borstklierontsteking (mastitis)

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking in de borst, die vooral bij vrouwen die borstvoeding geven, voorkomt. Een mastitis kan ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Het kan zelfs bij kleine baby's voorkomen, zowel bij jongens als bij meisjes. Het is onduidelijk hoe het precies komt dat sommige vrouwen borstontsteking krijgen en anderen niet.

 

Oorzaak

In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door bacteriën en niet zozeer door andere ziektekiemen. De bacteriën komen mogelijk via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, krijgen soms een borstontsteking en de meeste vrouwen met tepelkloven krijgen het niet altijd een borstontsteking.

 

Verstopt melkkanaaltje

Een borstontsteking is iets anders dan een verstopt melkkanaaltje, of dan meerdere verstopte melkkanaaltjes. Een verstopt kanaaltje is niet ontstoken en dus is er geen antibioticakuur voor nodig om het te behandelen. Het is ook mogelijk dat een verstopt melkkanaaltje overgaat in borstontsteking

 

Verschijnselen

Bij een verstopt melkkanaaltje is er een pijnlijke, gezwollen harde plek in de borst aanwezig. Op de plaats van de verstopping is de huid vaak vrij rood maar niet zo intens rood als dat bij borstontsteking het geval is. In tegenstelling tot een borstontsteking gaat een verstopt kanaaltje meestal niet gepaard met koorts, al is het niet onmogelijk. Mastitis is meestal pijnlijker dan een verstopt melkkanaaltje, maar beiden kunnen erg pijnlijk zijn.

 

Behandeling

Een borstontsteking wordt behandeld met antibiotica en pijnstilling. Een complicatie van een borstklierontsteking kan een borstabces zijn.

Paginaopties: