Borstkarbunkel (steenpuist)

Wat is een borstkarbunkel
Een karbunkel is een infectie door bacteriën van de haarzakjes van de huid en van de weefsels net onder de huid. Karbunkels komen meestal voor in de nek, maar kunnen ook op de borst voorkomen. Een andere benaming voor een karbunkel is negenoog.

 

Oorzaak
De oorzaak van een borstkarbunkel is meestal een infectie met de bacterie Staphylococcus aureus. Een borstkarbunkel komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. De besmetting treedt op vanuit de keel van de baby en breidt zich tijdens de borstvoeding uit. Een borstkarbunkel wordt daarnaast vaker gezien bij vrouwen met suikerziekte of reuma en bij vrouwen die roken.

 

Verschijnselen
Een borstkarbunkel is een groepje steenpuisten. De borst is gezwollen, rood en erg pijnlijk. Andere mogelijke symptomen zijn koorts, extreme vermoeidheid en een algeheel gevoel van ziek zijn.

 

Behandeling
Een borstkarbunkel wordt behandeld met antibiotica. Hoe eerder hiermee wordt gestart, hoe beter het herstel. Door de karbunkel in te snijden kan pus afvloeien, wat de pijn kan verminderen. De pijn kan ook worden verlicht door de borst warm te houden en te ondersteunen en door middel van pijnstillers. In geval van borstvoeding kan de baby alleen aan de gezonde borst drinken. De melk uit de aangedane borst wordt met een borstpomp afgekolfd om de productie op gang te houden.

Paginaopties: